Canon med lynraskt action-kamera

Canon med lynraskt action-kamera

Canon lanserer nå EOS 1D Mark IV, myntet på nyhets- og sportsfotografer. Se video.

Stikkord for Canon EOS 1D Mark IV er mulighet for superraske bildeserier på hele 10 bilder i sekundet og lysømfintlighet på opptil ISO 102 400 ukalibrert.

Kameraet lanseres nøyaktig en uke etter at Nikon kom med sitt nyeste pressefotograf-kamera, D3s, som hadde omtrent de samme spesifikasjonene på hastighet og lysfølsomhet.

Målgruppene for begge kameraene er i første rekke sports- og nyhetsfotografer samt naturfotografer som trenger raske kameraer som gir bra bilder også under dårlige lysforhold.

Høyere oppløsning

Hovedforskjellen mellom de to erkerivalene i pressefotografmiljøet er at Canon opererer med noe høyere oppløsning, 16,1 megapiksler mot Nikons 12,1 megapiksler. Til gjengjeld har Canon EOS 1D Mark IV litt mindre bildebrikke, en såkalt APS-H CMOS-brikke, som har en brennviddefaktor på 1,3, mens Nikon D3s har en fullformatbrikke på tilnærmet 36 x 24 mm.

Canon har videre gjennomført en kraftig videreutvikling av autofokussystemet på EOS 1D Mark IV, som har fått et helt nytt 45-punkts autofokussystem med 39 f/2.8-følsomme kryssensorer. Dette gir et bredt utvalg presise fokusområder i hele bilderammen, ifølge Canon.

Samtidig utnyttes de doble “DIGIC 4”-prosessorene fullt ut for å sikre høyhastighetsopptak på 10 bilder i sekundet med full 16,1 megapikslers oppløsning, i tillegg til at fargene opprettholdes gjennom 14-bits konvertering fra analog til digital (A/D).

Anbefalt utsalgspris på Canon EOS 1D Mark IV er satt til 47 999 kroner inklusive mva. Salgsstart er i november.

Grundig betatestet

Canon har gått ut med grundige og detaljerte spørsmål til presse- og naturfotografer under planleggingen av det nye kameraet, og et utvalg fotografer har også fått testet prototyper av kameraet under realistiske forhold på fotballarenaer og lignende.

- Det har vært en hektisk høst for oss hos Canon, og nå er endelig det nye flaggskipet klart, sa Canon-direktør Trond Langeland da det EOS D1 Mark IV ble vist for norsk foto- og datapresse.

Langeland er sikker på at fotografenes ønsker nå blir innfridd. - De ønsket først og fremst høy hastighet, høy lysfølsomhet for å håndtere både lyssterke og lyssvake motiver og ikke minst videomuligheter, fastslo Langeland.

EOS 1D Mark IV håndterer full hd-video både i 1080p- og 720p-format. Man kan fotografere mens man filmer, og man kan dessuten ta ut stillbilder i redusert oppløsning direkte fra videofilene.

Bedre bildebehandlingsmuligheter direkte i kameraet og ny trådløs overføringsutrustning vil gjøre det lett for pressefotografer å sende bilder direkte til hjemmeredaksjonen uten ventetid - og uten å måtte gå veien via pc-en.

Ønsker 1,3-faktor

På spørsmål fra PC World om hvorfor Nikon har holdt seg til en brikkestørrelse på 27,9 x 18,6 mm når konkurrenter som Nikon går for fullformat i dette markedssjiktet, svarte Canons produktsjef Trond Sliper at mange presse- og naturfotografer ønsker seg en brennviddefaktor på 1,3x i stedet for 1x. - Dermed kan de ta med seg mindre og lettere objektiver som egner seg bedre for denne typen fotografering, sa Sliper.

Flere detaljer om Canon EOS 1D Mark IV finner du her .

Les om:

Foto/video