Canon med proff-kompakt

Canon med proff-kompakt

Canon PowerShot G11 har «bare» 10 megapiksler. Hvorfor?

Canon overrasket med å redusere oppløsningen på sin nye proff-kompakt, Canon PowerShot G11, som nå er lansert. Forgjengeren, G10, hadde en oppløsning på 14,7 megapiksler, mens etterfølgeren som nå er lansert, «bare» er på 10 megapiksler. Går Canon baklengs inn i fremtiden?

LES OGSÅ: Ny Canon-speilrefleks med hd-video

Vi kommenterer denne hete problemstillingen om et øyeblikk. Først de kalde fakta om kameraet:

Dobbel støyreduksjon

Foruten redusert oppløsning – som skal bidra til bedre bildekvalitet – byr G11 på Canons nye doble støyreduksjonssystem, Dual Anti-Noise System. Canon er pionér på optisk bildestabilisering, men kombinerer det med digital bildestabilisering via Digic 4-bildeprosessoren som skal forbedre ytelsen i forhold til bildestøy med opptil to trinn.

Canon har lyttet til kjøpernes ønsker når det gjelder lcd-skjermen, som nå er vridbar. Det har den vært tidligere også, men på G7-modellen fra 2006 ble denne fleksibiliteten fjernet til fordel for fast, men større lcd-skjerm. På G10, som kom like før jul i fjor, var det en fast 3-tommers lcd-skjerm. Nå har Canon måtte krympe den litt, til 2,8 tommer, men til gjengjeld er den altså vrid- og vippbar, slik kjøperne sier de ønsker. Og den høye oppløsningen er beholdt på 410 000 piksler.

Optikken er også beholdt, 5x zoom med brennvidde tilsvarende 28-140 mm, altså med ganske god vidvinkeleffekt, slik entusiaster og proffer ønsker.

Motivgjenkjenning

Canon tar også i bruk ny teknologi for intelligent kontrastreduksjon, kalt i-Contrast. Canons Smart Auto-teknologi for motivgjenkjenning er forbedret. Kameraet kan automatisk analysere og sammenligne motivet med 22 forskjellige motivtyper og velge best mulig innstilling. Smart Auto fungerer sammen med Servo AF/AE for å sikre at fokus og eksponering låses til et objekt selv når det er i bevegelse.

LES OGSÅ: Ny hybrid bildestabilisator

Kameraet kan brukes med et stort utvalg Canon-tilbehør, blant annet eksterne blitser og vidvinkel- og teleadaptere. G11 har dessuten fått HDMI-port, slik at det blir enkelt å vise bilder og video på hd-tv. Mulighetene for videoopptak er imidlertid fortsatt begrenset til vga – hd-videoentusiaster må velge andre løsninger.

Synkroniseringen med den interne blitsen er økt fra 1/500 til 1/2000 sekund for at det skal bli lettere å unngå overeksponert bilde når man bruker fyllblits i motlys.

Proffenes favoritt

Egenskaper som har bidratt til at mange seriøse fotografer gjerne vil ha et PowerShot G-kamera som supplement til speilrefleksene sine, er god bildekvalitet tross kompakt ytre, at gjennomsiktssøkeren har vært beholdt gjennom hele kameraserien - G1 kom høsten 2000 - og lett tilgang til utallige manuelle innstillingsmuligheter uten at man må rote seg langt inn i menysystemet.

Canon PowerShot G11 kommer i salg i oktober, og veiledende pris er satt til 5979 kroner.

KOMMENTAR: Megapikselracet

Det er den beryktede megapikselkrigen som ligger bak Canons beslutning om å gå til det drastiske skrittet å redusere oppløsningen på G11 sammenlignet med G10. I så måte er Canons G11-lansering et usedvanlig klart og tydelig eksempel på at bransjen faktisk lytter til kritikk – i dette tilfelle fra kravstore digitalkamerakjøpere og fra fagpressen.

Kjernen i den heftige debatten er at megapiksler er blitt det viktigste markedsføringsbegrepet. Men det er en overforenkling – akkurat som å si at en bil får bedre kjøreegenskaper hvis den får flere hestekrefter. Ukyndige kjøpere blir forledet til å tro at jo høyere oppløsning et kamera har, jo bedre blir bildekvaliteten.

Faktum er jo at oppløsningen faktisk kan bli for høy. Kvaliteten på optikken henger ikke alltid med, og høy oppløsning kan være med på å forsterke bildestøy. Ikke minst kompaktkameraene, med bitte små bildebrikker og sterkt miniatyrisert optikk, har vist seg å stange hodet mot taket når megapikselkrigen er gått for langt.

Canon har lang fartstid i den harde megapikselkrigen. For noen år siden tok selskapet faktisk til orde for å avblåse kampen, men kort tid etterpå var Canon med på racet igjen for fullt. Nå settes heldigvis bremsene på.

Bransjen lytter

Det er interessant at når Canon nå reduserer oppløsningen på en modellserie, skjer dette i entusiast- og proff-segmentet, ikke i forbrukermarkedet. Canons PowerShot G-serie har i mange år vært populære ekstrakameraer blant profesjonelle fotografer.

Canon spiller nå – helt berettiget, etter vår mening – videre på dette og kaller den nye G11-modellen for «proffenes kompakte alternativ». Og siden det særlig er blant profesjonelle fotofolk at skepsisen har vært størst mot megapikselracet, er det altså her selskapet nå kommer kritikerne i møte med en lansering som gjerne kunne ha blitt betegnet som «å krype til korset».

Men i stedet for å hovere bør kritikerne glede seg over at bransjen lytter. Fokus bør nå heller ligge på forventningene til de første testresultatene.

Mer info om Canon PowerShot G11 finner du hos Canon.

Les om:

Foto/video