Canon Norge fornøyd med 2011

Canon Norge fornøyd med 2011

Canon mistet omsetning også i Norge i 2011, men er likevel fornøyd med fjoråret.

Canon leverte nylig skuffende tall for 2011, som viste nedgang i både topp- og bunnlinjen til det japanske konsernet.

I Norge er Canon imidlertid fornøyd med fjoråret. Her hjemme forventer selskapet å levere resultater på nivå med 2010.

- Relativt fornøyd

Halvparten av Canons norske omsetning faktureres direkte fra Europa-kontoret, som gir kommisjonsinntekt til Canon Norge. Når dette er medregnet anslår selskapet en samlet omsetning i Norge på omtrent 1,430 milliarder kroner i 2011.

Erik Mikalsen, administrerende direktør i Canon Norge, sier at selskapet tapte mellom to og tre prosent av omsetningen som følge av leveranseproblemer etter katastrofene i Japan og Thailand i fjor.

- Markedet tatt i betraktning må si oss relativt fornøyd, sier han.

- I en sånn situasjon er det viktig å se hvordan man gjør det opp mot det resten av markedet. Bunnlinjen er heller ikke veldig avvikende fra fjoråret, så vi står oss bra i det norske markedet.

Betydelig objektivsalg

Et av produktområdene som stikker seg ut som godt i 2011 var salget av kameraobjektiver.

- Objektivsalget er betydelig. Når kundene først har kamerahuset er de villige til å bruke mer penger når de oppgraderer, sier Erik Mikalsen.

- Foto har fått en helt annen posisjon blant forbrukerne på grunn av blant annet sosiale medier og lavere priser. Norge er et lite land, men likevel selges det mer enn 124 000 systemkameraer. Totalmarkedet økte med 1 prosent i 2011 til tross for leveranseutfordringene, sier han.

Totalmarkedet for kompaktkameraer gikk på sin side ned med hele 17 prosent. De nye speilløse kameraene som nylig har kommet på markedet har ennå ikke tatt av.

- Andelen er fortsatt lav, bare 10 prosent av salget er speilløse kameraer.

Balansert skriversalg

På skriversiden beskriver Mikalsen situasjonen som "ganske balansert".

Særlig partnersalget i bedriftssegmentet var positivt.

- Vi er nå nummer én i blekkskriversegmentet etter å ha vært en sterk nummer to i mange år. Vi også har befestet vår sterke posisjon innenfor profesjonell print. Etter oppkjøpet av Océ anser vi fremtiden vår på dette markedet for å være svært lovende, sier Mikalsen.

- Men vi har mer å hente i segmentet for lette laserskrivere andeler på laserskrivere, der vi har glimrende produkter som ikke har markedsandelene de fortjener.

Mer tjenestesalg

Når det gjelder utviklingen i 2012 tror Erik Mikalsen på "forsiktig vekst".

- Trenden fortsetter i bedriftsmarkedet med vekst i løsninger og tjenester, og i konsumentmarkedet tror vi speilrefleks og objektiver vil fortsette å vokse, spår Mikalsen.

I likhet med de andre skriverprodusentene har tjenester også blitt et stadig viktigere område for Canon. På sin partnerkonferanse i desember etterlyste selskapet partnere som fokuserer på forretningsprosesser fremfor å maskinvare.

- Vi har ikke store forventninger til at hardware vil vokse. Det meste av veksten vår fremover vil komme fra tjenester, sier Mikalsen.

- Totalmarkedet for maskinvare er rimelig stabilt og flatt, og gikk sågar litt ned i 2009. I fjor økte antallet enheter noe, men ikke nevneverdig. Markedet går mer og mer i retning av ulike former for print-as-a-service. Nå tar vi grep og investerer ytterligere årsverk innenfor dette området.

Hard konkurranse

Canon tilbyr nå derfor et eget partnerprogram for tjenester.

- Flere maskinvare-orienterte kontor- og dataforhandlere har allerede levert løsningsprosjekter, så partnerapparatet er godt på vei. Vi henvender oss i større grad også mer mot tradisjonelle it-partnere som ser potensialet i tjenesteporteføljen vår.

Selskapets største konkurrenter i markedet for utskriftstjenester er ifølge Mikalsen de samme som konkurrentene i det tradisjonelle skrivermarkedet.

- Bransjen står foran store endringer. Bare tiden vil vise hvem som har omstillingsevne til å gjøre disse endringene, sier han.