Canon oppgraderer Ixus

Canon oppgraderer Ixus

Canons nye Ixus-modeller har ikke bare fått ny design, de tar også bilder i mye dårligere lys enn forgjengerne - og har fått vesentlig bedre spesifikasjoner.

Canon har lansert sin neste generasjon kompaktkameraer i Ixus-serien. Nye Ixus 300 HS kan skilte med imponerende spesifikasjoner, størrelsen tatt i betraktning.

- Ixus 300 HS tar de råeste bildene du får med et kompaktkamera, forteller produktsjef Trond Sliper i Canon Norge. Pressen fikk en forhåndskikk på det nye kameraet dagen før lanseringen.

Det nye kameraet har fått en helt ny design, og skiller seg utseendemessig en del fra forgjengerne. Kameraet fås i børstet stål, matt svart eller hvitt, og er forholdsvis kompakt. På baksiden er det en 7,5 cm (3") stor 16:9-skjerm, og et betjeningshjul à la det du finner på Canons profesjonelle speilreflekskameraer.

Ixus 300 HS er den første Ixus-modellen som benytter Canons nye HS System, som Canon beskriver som en kombinasjon av en 10 megapiksel CMOS-bildebrikke og en rask DIGIC 4-prosessor, som skal gi bedre ytelse i lite lys - samt serieopptak med høy hastighet. Objektivet har blender helt ned til f/2.0 ved maks vidvinkel - noe som gjør det enklere å ta bilder i dårlig lys, samt fremheve hovedmotivet ved å gjøre bakgrunnen uskarp. Ved maks zoom er blenderen f/5.3.

I tillegg til at automatikken er blitt enda bedre, vil erfarne fotografer sette pris på at man nå har full mulighet til å styre både blender og lukker manuelt (blender- og lukkerprioritet). Et Smart Auto-program benytter teknologi for motivgjenkjenning for å gi best mulig resultat under ulike opptaksforhold, ved å automatisk velge de beste innstillingene blant 22 tilgjengelige motivvalg. Også styrken på blitslyset justeres automatisk, avhengig av opptaksforhold.

Det er ellers mulighet til å legge på en del stilige effekter på bildene dine, som for eksempel fisheye, eller miniatyreffekt, som får motivene til å fremstå som modellignende miniatyrer. Ved hjelp av Smart lukker-programmet kan kameraet ta bilde automatisk når den oppdager et nytt ansikt i bilderammen, når personen i bilderuten smiler, eller når vedkommende blunker. Det er selvfølgelig også en vanlig ansiktsgjenkjenningsfunksjon, som automatisk stiller fokus på ansikter. Ansiktsgjenkjenningen kan automatisk optimalisere eksponering, blitsstyrke og hvitbalanse, slik at ansiktet blir mest mulig korrekt eksponert - og at du for eksempel unngår at folk blir helt hvite i ansiktet når du bruker blits til portrettfoto i dårlig lys.

Røde øyne fjernes for øvrig digitalt i kameraet, automatisk og umiddelbart etter at bildet er tatt.

Kameraet har for øvrig et 28 mm objektiv med 3,8x zoom og optisk bildestabilisator. Bildestabilisatoren bruker teknologi med linseforskyvning, som ifølge Canon skal gi skarpe bilder med bare en åttendedel av den lysmengden som kreves på kameraer uten bildestabilisator. At kameraet også kan ta bilder med opptil ISO 3200 med full oppløsning (mot 1600 på tidligere modeller), bidrar til at du kan ta bedre bilder i dårlig lys. DIGIC 4-brikken skal gi forholdsvis lite bildestøy selv ved såpass høye ISO-verdier. Med det spesielle Svakt lys-programmet kan ISO-området utvides ytterligere, til ISO 6400, men bildeoppløsningen reduseres da til 2,5 megapiksler.

HD-video

Det nye kameraet kan klare serieopptak på opptil 3,7 bilder per sekund i full oppløsning (10 megapiksler). Setter du kameraet i høyhastighetsmodus, klarer kameraet opptil 8,4 bilder i sekundet. Da settes oppløsningen ned til 2,5 megapiksler. Det er ingen begrensning i antall bilder du kan ta i serie, og du kan dermed fotografere helt til minnekortet er fullt.

Det er støtte for HD-videoopptak i 720p, og takket være en stillegående zoom-motor skal det ifølge Canon være mulig å zoome mens du filmer, uten at det høres på opptaket. Den optiske bildestabilisatoren kan også brukes under videoopptak. En HDMI-kontakt gjør det mulig å koble kameraet direkte til tv-er eller pc-skjermer med HDMI-inngang.

En litt spesiell funksjon, er funksjonen Superlangsom, som tar opp 240 bilder i sekundet - for deretter å spille det av med 30 bilder i sekundet. Det gir en ganske stilig og imponerende effekt når du gjør opptak av motiver som beveger seg raskt. Litt som høyhastighetskameraer i en langt dyrere prisklasse, men med en forholdsvis beskjeden oppløsning på 320 x 240.

Ixus 300 HS støtter de nyeste SDXC-minnekortene, som støtter større langringskapasiteter enn tidligere SD-kort. Vi nevner ellers at det er støtte for Eye-Fi, som er SD-kort med innebygget wlan og mulighet til trådløs overføring fra kameraet.

Kameraet vil være tilgjengelig fra månedsskiftet mai/juni 2010, og kommer til å koste rundt 3 500 kroner inkl. mva.

Les om:

Foto/video