Canon slår tilbake med PowerShot G12

Proffkompakt-krig mellom Nikon og Canon.

Publisert Sist oppdatert

Bare få dager etter at Nikon lanserte Coolpix P7000, svarer Canon med PowerShot G12.

LES OGSÅ:

Proff-kompakt fra Nikon

Videoopptak i HD-kvalitet er trolig den viktigste nyheten på Canon PowerShot G12. Forgjengeren, G11, kunne bare ta opp video med oppløsning opp til 640 x 480 punkter.

720p

G12 gir video i 720p-format, det vil si med en oppløsning på 1280 x 720 punkter. Opptakshastigheten er 24 bilder i sekundet.

Kameraet har dessuten fått Canons såkalte Hybrid IS-teknologi, som gjør at vibrasjonsdempingen håndterer flere typer kamerarystelser enn tradisjonell bevegelsesreduksjon greier å takle.

Foruten vanlige kamerarystelser håndterer Hybrid IS også såkalt skift-baserte rystelser, som oppstår når kameraet beveges parallelt med objektet som fotograferes.

Dette er kamerabevegelser som kommer spesielt godt til syne når bildet forstørres kraftig og som derfor særlig innvirker negativt på makrobilder. Siden G12-kameraet kan fotografere et motiv på bare én centimeters avstand, er Hybrid IS derfor en viktig forbedring av denne kameraserien.

Siden år 2000

Ellers er det ikke særlig mange nyheter knyttet til G12-kameraet, som er en kameraserie Canon har kjørt siden 2000 med ny modell nesten hvert år. G12 er det tiende i rekken, ettersom Canon har hoppet over et par numre – det kom aldri noen modell med navnet G4 eller G8.

En av nyhetene på G12 er at kameraet har fått et nytt funksjonshjul i fronten, omtrent som på profesjonelle speilreflekskameraer fra Canon. Brukeren kan selv velge hvilken funksjon hjulet skal ha i kombinasjon med MultiControl-hjulet på baksiden av kameraet.

I motsetning til erkerival Nikon kan Canon by på vridbar skjerm på PowerShot G12 - denne funksjonen finnes ikke på Nikon Coolpix P7000. (Klikk for å se større bilde.)

Siden hjulet på forsiden er av de få designmessige endringene, er vel dette forklaringen på at vekten på kameraet har økt med rundt 25 gram. Ifølge Canon er vekten 401 gram med batteri og minnekort.

Bra i dårlig lys

G12 er det første i denne kameraserien som benytter Canons såkalte HS System. Dette går ut på at Digic 4-signalprosessoren i kameraet justerer ISO-innstillingen automatisk for å kompensere for dårlig lys. Under svært dårlige lysforhold kan man aktivere en innstilling kalt Svakt lys, som om nødvendig drar lysfølsomheten helt opp til ISO 12 800, samtidig som man kan gå inn og justere hvitbalansen.

LES OGSÅ:

Canon EOS 550D er klar

Dessuten kan brukeren selv kontrollere ISO-nivået via Canons dedikerte ISO-funksjonshjul, som gjør det mulig å justere nivået med nivåer på 1/3-trinn.

Når man kjører med automatisk ISO-innstilling, kan man forhåndsinnstille den maksimale ISO-verdien som kameraet kan benytte.

Ellers har PowerShot G12 beholdt optikken fra forrige modell, tilsvarende 28-140 mm brennvidde. Kameraet har optisk bildestabilisator, og er utstyrt med en 2,8-tommers vridbar lcd-skjerm med oppløsning på 461 000 punkter.

Gjennomsiktssøker

Heldigvis har Canon valgt å beholde gjennomsiktssøkeren. På forhånd gikk det rykter om at denne ville bli fjernet på neste modell.

Gjennomsiktssøkeren er riktignok ikke særlig god, ettersom den på langt nær viser hele motivet. Nikon har det samme problemet på sin Coolpix P7000, som ble lansert for noen få dager siden. Nikon har oppgitt at søkeren dekker omtrent 80 prosent av motivet som blir med på opptaket. Canon har ikke oppgitt noe tall, men vi antar at det er omtrent samme dekning på G12.

Naturligvis er det mange som foretrekker å bruke lcd-skjermen til å komponere bildene, siden den viser 100 prosent riktig bildeutsnitt. Men både i dårlig lys og i sterkt solskinn foretrekker mange å bruke gjennomsiktssøkeren. PC World stemmer i hvert fall for at den beholdes også på kommende generasjoner av disse kameraene.

Elektronisk vater

Listen over nyheter på G12 omfatter for øvrig også et nytt elektronisk vater som gjør det lett å sjekke at linjer i bilder er slik de bør være i horisontal og vertikal retning. Det elektroniske vateret arbeider sammen med kameraets akselerasjonssensor.

Som konkurrentene tar også Canon konsekvensen av at stadig flere digitalfotografer ønsker å påvirke eller bearbeide bildene i kameraet heller enn på pc-en etterpå. Et eksempel er at G12 automatisk kan lage HDR-bilder. Dette er kontrastrike bilder basert på såkalt High Dynamic Range-teknikken, der kameraet tar tre bilder av samme motiv med forskjellig eksponering og deretter setter dem sammen til ett bilde der alle detaljer synes, enten de er plassert i skygge eller høylys.

G12 har fått støtte for Canons nye linsefilter-adapter, FA-DC58B, som gjør at kameraet kan bruke filtre med 58 mm-diameter til spesialeffekter og optikk-beskyttelse. Adapteren monteres direkte på objektivringen og beveger seg i takt med zoomingen, slik at man unngår vignettering.

LES OGSÅ:

Canons nye entusiast-kamera

Canon PowerShot G12 kommer i salg i oktober, og veiledende pris er satt til 4999 kroner inklusive mva.

Rivaliseringen

Dermed er kampen mellom erkerivalene Canon og Nikon gått et steg videre. Vi venter å få begge kameraene – G12 og P7000 – inn til test om ikke lenge. Inntil da kan vi bare bedømme kameraene ut fra spesifikasjonene, og de er så like at det kan se ut til å bli hipp som happ hvilket kamera man velger, i hvert fall så lenge man ikke allerede har en fot innenfor en av de to kamerafamiliene.

Nikons budskap er at folk som bruker Nikons speilreflekskameraer, vil kjenne seg igjen så godt i P7000s betjeningssystem at dét alene bør være nok til å velge dette kameraet. Dette kommer vi tilbake til når vi tester kameraene.

Spesifikasjonene alene gir et ørlite forsprang til Nikon P7000, med litt større zoomomfang (tilsvarende 28-200 mm mot 28-140 mm hos Canon) og litt større lcd-skjerm som har dobbelt så høy oppløsning som på Canon G12. Men slikt må alltid veies mot andre forhold, som for eksempel at G12 har vridbar skjerm.