Canons nye entusiast-kamera

Canons nye entusiast-kamera

Med EOS 60D appellerer Canon til de ivrigste fotoamatørene, også kalt entusiastene.

Med en veiledende pris på 10 000 kroner for kamerahuset – 9999 kroner for å være nøyaktig – kan ikke nye EOS 60D betegnes som en forbrukermodell, men ligger i et prissjikt som mange fotoentusiaster finner akseptabelt.

Det er for øvrig rimelig å tro at butikkprisen kommer til å bli lavere, i hvert fall på sikt. Til sammenligning finner vi EOS 7D i nettbutikkene i dag til en pris på fra rundt 11 500 kroner til vel 14 000 kroner. Canons veiledende pris på 7D-kamerahuset er nå på 13 990 kroner – den var på hele 18 579 kroner da kameraet ble lansert i fjor høst.

LES OGSÅ:

Canon EOS 550D er klar

Etter lanseringen av EOS 60D har Canon nå i alt åtte kameramodeller i sin speilrefleksfamilie. Nye 60D glir inn på plassen mellom 550D og 7D både når det gjelder funksjoner, pris og størrelse.

Første med vridbar skjerm

60D er Canons første digitale speilreflekskamera med vridbar lcd-skjerm. Andre produsenter har gjerne krympet størrelsen på lcd-skjermen på de kameramodellene som har vridbar skjerm sammenlignet med modeller uten vridbar skjerm. Canon har derimot greid å bevare 3-tommersstørrelsen som man finner på 550D og 7D.

Lcd-skjermen har oppløsning på 1 040 000 piksler og er i «ekte» 3:2-format, som på 550D.

Blant de øvrige nyhetene finner vi omfattende redigeringsmuligheter – Canon tror at mange fotoentusiaster kvier seg for å drive med bilderedigering på pc. Derfor er mange funksjoner fra programvaren som ellers følger med Canon-kameraene på cd, nå bygd inn i selve kameraet.

Hvis du fotograferer i RAW-format, blir originalfilen aldri rørt – all redigering skjer på en kopi. Tar du bildene i JPEG-format, får du spørsmål om originalfilen skal overskrives eller om endringene skal lagres i en ny fil på minnekortet i kameraet.

LES OGSÅ:

TEST: Canon 7D utfordrer Nikon D300s

I redigeringssystemet i kameraet kan du legge inn karakterer i form av stjerner for å rangere bilder, og denne informasjonen følger bildefilen inn i Adobe Bridge og andre fotoalbum-programmer som har slik rangeringsfunksjon.

I motsetning til forgjengeren 50D benytter for øvrig ikke 60D CompactFlash-kort, men de mindre sd-kortene, med støtte også for den nye sdxc-standarden – 32 GB-kort er nå kommet i salg og 64 GB-kort er på vei inn på markedet.

Kompakt

60D er litt mindre og rundt 100 gram lettere enn 7D. Selv om 550D er ytterligere et par hundre gram lettere, må 60D betegnes som et forholdsvis kompakt speilreflekskamera, selv om det er et stykke ned til superkompakt-klassen.

Det skiller seg fra 7D blant annet ved at kamerahuset er bygd i plast, ikke med magnesiumkomponenter, som 7D, som altså fortsatt er valget hvis man trenger et mer solid og værbestandig kamera.

60D har cmos-sensor på 18 megapiksler netto, det samme som både 550D og 7D. Mye annet innvendig er også likt, men korteste lukkertidshastighet er 1/8000 sekund som på 7D, mens 550D bare greier 1/4000 sekund.

LES OGSÅ:

Canon med ny videofamilie

Hastigheten på serieopptak ligger midt imellom de to vi sammenligner med, på 5,3 bilder per sekund, mot 3,7 bps på 550D og 8 bps på 7D. Maksgrensen på antall JPEG-bilder under serieopptak er 58 bilder.

Videoopptaksmulighetene er de samme som på 550D, altså med mulighet til å ta opp video i full hd med hastigheter på 30, 25 og 24 bilder per sekund. 60D gir full autofokus også under videoopptak og i LiveView, men Canon medgir at autofokushastigheten da er langsommere enn når man tar stillbilder på ordinært vis, selv om hastigheten nå skal være økt noe.

Lysfølsomheten kan stilles fra ISO 100 til ISO 6400, med mulighet for å øke til ISO 12 800 ukalibrert. Autofokusen er litt enklere enn hos 7D og gjøres via ni punkter, som alle er av krysstypen. Bruker man objektiv som har høyere lysstyrke enn f/2,8, er sentrumspunktet ekstra følsomt for mer nøyaktig fokus.

EOS 60D har for øvrig en integrert Speedlight-sender som gir innebygd fjernkontroll av flere Canon Speedlight EX-blitser for kreativ belysning.

Betjeningskompromiss

Fotoentusiaster og profesjonelle fotografer ønsker som regel å kunne endre kamerainnstillingene raskt ved hjelp av knapper, hjul og ratt i stedet for å måtte drive tidkrevende leting i menyer. I så måte byr EOS 60D på et kompromiss. Du kan for eksempel ikke lenger justere hvitbalanse og blitskompensasjon med knapper, men må inn i menysystemet. Og knappene ved informasjonsskjermen på toppen av kamerahuset har bare én funksjon hver, mot to på for eksempel 7D.

Den største endringen i betjeningen fra 50D og i forhold til 7D er at joysticken bak på kamerahuset er erstattet av en fireveisknapp i midten av tommelhjulet. Vi tror likevel betjeningssystemet for å være godt nok for de fleste entusiaster, selv om vi får vente til vi får inn kameraet til test før vi feller en endelig dom. Canon selv hevder i hvert fall at 60D er blitt lettere å betjene enn forgjengeren.

Vi merker oss for øvrig at kameraet har innebygd elektronisk vater, selv om det bare gir indikasjon i horisontal retning. 7D fungerer også med vertikalt vater.

EOS 60D kommer i salg i slutten av september.

Les om:

Foto/video