- Ccd-revolusjon, sier Fujifilm

- Ccd-revolusjon, sier Fujifilm

Fujifilm med tungt bidrag i kampen mot bildestøy.

Fujifilm lanserer nå FinePix F200 EXR, et nytt kompaktkamera som er det første som benytter selskapets nye EXR-bildebrikketeknologi.

Dette er teknologi der kampen mot bildestøy i dårlig lys har høyeste prioritet.

LES OGSÅ: Høyhastighets kompaktkamera

Fujifilms nye bildebrikke bærer navnet Super CCD EXR og er en fleksible – på engelsk: switchable – brikke som tilpasser seg forskjellige opptaksforhold.

Piksler «samarbeider»

Blant annet kan to og to punkter instrueres til å «jobbe sammen» for å gi bedre bilder under dårlige lysforhold enn det som var mulig før.

Resultatet er bilder som riktignok har halvparten så høy oppløsning som det bildebrikken i utgangspunktet gir mulighet for, men til gjengjeld uten all den bildestøyen som man får med på kjøpet når man setter opp lysømfintligheten for å kunne fotografere i dårlig lys.

Noen vil ha det til at bakgrunnen for Fujifilms utspill er kritikken som selskapet har fått etter at det hev seg på megapiksel-racet for fullt.

Fujifilm har i senere tid lansert nye kameramodeller som ifølge mange tester har vist seg å gi dårligere bildekvalitet enn forgjengerne, til tross for flere megapiksler. Eller kanskje vi heller skulle si på grunn av flere megapiksler.

Som kjent er bildebrikken i et kompaktkamera ganske liten, omtrent som en lillefingernegl, og det er en grense for hvor mange dioder man kan plassere på den før det begynner å gå ut over bildekvaliteten. Altfor høy diode-tetthet har vist seg å ha en negativ innvirkning på bildekvaliteten, først og fremst i form av økt bildestøy og korn når man setter opp ISO-innstillingen for å fotografere i svakt lys.

Uansett bakgrunn er FinePix F200 EXR et resultat av utviklingsarbeid hos Fujifilm som ser ut til å representere en spennende løsning på noen av dilemmaene som kameraprodusentene befinner seg i. Det gjenstår naturligvis å se hva resultatet blir i praksis.

Les mer om de tre måtene den nye ccd-brikken kan brukes på neste side.

Les om:

Foto/video