- Chess kuppet norske aviser

- Chess kuppet norske aviser

Idar Vollvik forsynte norske medier med avisoppslag, og økte samtidig verdien i Chess fra fire millioner til 1,8 milliarder kroner.

I dag lanseres boken «Mediekuppet - Slik tjente Idar Vollvik én milliard med pressens hjelp», skrevet av Haakon B. Schrøder. Boka handler om hvordan Idar Vollvik kjøpte det lille mobiltelefonselskapet Chess i 2002 for fire millioner kroner. Tre år senere solgte han det til Teliasonera for 1,8 milliarder.

Schrøder var Vollviks pr-rådgiver fra 2002. Han forteller hvordan Vollvik brukte pressen for å markedsføre og utvikle Chess, som hadde 800 kunder da Vollvik kjøpte det, til landets tredje største mobilselskap.

Vollvik ble raskt en medieyndling, kjent for blant annet ballongferder og raske biler. Schrøder forteller at det var 7000 oppslag om Vollvik fra sommeren 2002 til sommeren 2005.

- Idar er kreativ, tilgjengelig og ærlig. Han informerer i stedet for å reklamere. Idar stilte opp på at alt journalistene ba om, sier Schrøder ifølge Adressavisen.

Oppblåste Sense-tall

Situasjonen i Chess var alt annen en rosenrød etter oppkjøpet av Sense i 2004. Vollvik opererte ifølge boken med oppblåste kundetall og Stein Johnsen og andre Chess-ledere skal ha vært redde for at pressen ville avsløre spillet, skriver E24.

Salget av Chess foregikk også på en merkelig måte. Johnsen holdt kontakten med Teliasonera hemmelig for Vollvik, fordi sistnevnte ville ikke selge selskapet for mindre enn fire milliarder kroner. Først da Vollvik snudde og ville selge hele selskapet for drøyt 2 milliarder, kom TeliaSonera på banen.

I boka henvises det til mange episoder i Vollviks Chess-tid. Også Computerworld omtales i boka, blant annet i dette sitatet hvor teleanalytiker John Strand uttaler seg om prisen for Chess.

"Til Computerworld sier John:”Den siste tulling er ikke født. Det er en pris tatt fullstendig ut av alle proporsjoner. Det er som å kjøpe en ti år gammel Volvo for en million eller betale 400 kroner for en halvliter.”

LES SAKEN HER: - Som å betale 400 kroner for en halvliter

Strand betegnes for øvrig som en udugelig teleanalytiker av Schrøder.

Les mer om boka på Adressa.no og E24.no .

Boka kan bestilles her på forlagets websider. Her finner du også kommentarer fra bransjefolk, blant dem Tor Odland i Opera Software, Per Morten Hoff i IKT-Norge og Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag

Foto/video