Cloud music

KOMMENTAR: At cd-platen er død er ingen vågal påstand. Men at salg av musikk snart er dødt, er kanskje vanskeligere å svelge for mange.

Publisert Sist oppdatert

Hvor mange cd-er eller mp3-filer hører man på om gangen? Sjelden mer enn én. Og på hvilken pc ligger den sangen jeg vil høre på akkurat nå? Ikke alltid lett å svare på. Jeg har i alle fall min digitale musikk på tre forskjellige pc-er. En løsning på dette problemet er selvfølgelig å samle musikken på ett sted, for eksempel på en mediaserver hvor man også har tilgang fra hvor som helst.

Etter å ha prøvd den svenske musikktjenesten Spotify, er jeg ikke sikker på om jeg vil legge så mye penger i ny maskinvare. De svenske gründerne er på sporet av noe spennende. Nå er Spotify verken først eller størst med musikk som en abonnementstjeneste, men tjenesten er utrolig enkel å bruke og koster bare 99 kroner måneden. For den prisen kan du høre på "alt" av musikk. Fordelen med den svenske versjonen er at utvalget av norsk musikk også er bra.

Mobil musikk

Det tar bare noen sekunder å laste ned klienten som kreves for tilgang til Spotifys musikkunivers. I valget "radio" kan man velge sjanger og definere årtier man vil høre musikk fra. Ellers kan du selvfølgelig søke deg frem til det man måtte ønske - valgene legges til i en spilleliste og kan lagres til senere. Søkeresultatet kommer opp umiddelbart og klikker man på en sang begynner også den med en gang - det hele går overraskende kjapt.

Jeg forstår rett og slett ikke behovet for en egen samling av tusenvis med mp3-filer som både tar opp plass og er vanskelig å administrere.

Fullt utbytte av en musikknettjeneste fordrer selvsagt en pc på nett som er koblet til musikkanlegget i stuen, men det vil de fleste etter hvert ha.

Så hvorfor skal man i det hele tatt kjøpe musikk? For hjemmebruk er det ikke lenger noen vits å eie musikk, når utvalget er stort, kvaliteten er ok og prisen er lav på leiemarkedet. Utfordringene er når man vil ha musikk mens man er på farten.

Det er imidlertid ingen grunn til at ikke konseptet musikkleie ikke skal passe også håndholdte enheter. Er den mobile båndbredden god nok (det er selvfølgelig en fordel med fastprisabonnement på datatrafikken) så kan man lytte til hva man vil og hvor man vil.

Ut med Itunes, inn med Spotiy

Problemet er at 3g-nettet ikke er godt nok utbygget og mange sverger til mp3-spiller som er offline, dermed vil salg av digital musikk fortsette noen år til. Men nettbasert musikkleie blir garantert den vanligste distribusjonsformen om noen år.

Stadig flere får da også øynene opp for leie av musikk på nettet. Microsoft i Norge kan fortelle at Msn Music har hatt en dobling av musikkabonnenter fra 2007 til 2008. Msn Music Streaming gir fri tilgang til langt over 1,5 millioner låter for 89 kroner måneden. Og hos Msn er streaming av musikk den modellen som får mest oppmerksomhet internt i tiden fremover.

Det ligger i kortene at Apple med Itunes etter hvert må se på sin forretningsmodell. Jeg kommer i alle fall til å kjøpe mindre fra Itunes etter å blitt kjent med Spotify.

Det kan være farlig å undervurdere behovet for å eie. Selv om bøker kan lånes gratis på biblioteket er det hyggelig å ha en samling bøker hjemme. Mange vil nok fortsatt like å ha cd-cover i hyllen, sammen med filmsamlingen - og legger litt stolthet i å ha en fin samling. Å dele samlingen med tusenvis av andre brukere er ikke like forlokkende for alle. Men som konsept er utleie av innhold over internett kommet for å bli - også for film og bøker. Men for disse mediene ligger nok en utleiemodell noe lenger frem i tid enn for musikk. Ikke det at det ikke finnes, men forbrukerne bruker tid på å endre sine vaner for å skape en kritisk masse. De kommer sakte, men helt sikkert etter.