Coreldraw X4 utfordrer Adobe CS3

Coreldraw X4 utfordrer Adobe CS3

Corel er klar med Coreldraw X4, som fremstår om et alternativ til Adobe CS3.

Med over 50 nye eller forbedrede funksjoner håper Corel å skaffe seg nye markedsandeler blant pc-brukere som trenger kreative verktøy til alt fra å lage firmalogoer og web-grafikk via brosjyrer og annonser til grafikk for store, digitale informasjonstavler.

Rimeligere enn Adobe CS3

Med andre ord verktøy til mye av det som Adobes programvare også benyttes til, selv om vi ikke kan snakke om noen fullstendig overlapping. For pc-brukere som finner det de trenger i Corel-alternativet, er det nok et viktig kjøpsargument er at prisen er mye lavere enn det Adobe forlanger for sine pakker.

Mens aktuelle programpakke-kombinasjoner i Adobes Creative Suite 3-familie for å utføre noenlunde de samme arbeidsoppgavene koster fra over 13 000 til rundt 21 000 kroner inklusive mva., koster Coreldraw Graphics Suite X4 til sammenligning rundt 5 000 kroner.

LES OGSÅ: Toppår for Adobe

I sin argumentasjon spiller imidlertid Corel først og fremst på at Coreldraw X4 kan leve side om side med Adobes programmer, takket være full filkompatibilitet med sentrale Adobe CS3-programmer som Illustrator, Photoshop og Acrobat.

Effektive verktøy

I arbeidet med å utvikle den nye X4-versjonen av Coreldraw har firmaets utviklere sittet side om side med grafiske designere og andre aktuelle brukere for å finne ut hvordan Corel-programmene best kunne forbedres og gjøres til mer effektive arbeidsverktøy.

Blant nyhetene finner vi «levende tekstformatering», som gjør det mulig for brukeren å se en forhåndsvisning av tekstformateringen før den trår i kraft i et dokument, slik at det blir mindre prøving og feiling innen man er fornøyd.

Dessuten har programpakken fått «skrifttype-identifikasjon», som går ut på at den integrerte modulen WhatTheFont kan brukes til å identifisere skrifttypene som er brukt i både eksisterende og importert materiale. Da sparer man mye tid på å lete etter fonter som matcher for eksempel tidligere versjoner av en trykksak.

Programpakken har også fått et nytt tabellverktøy som skal gjøre det lettere å lage og importere tabeller med tekst, tall og grafikk.

Coreldraw Graphics Suite X4 har fått sin egen RAW-bildefilbehandler.

Sertifisert for Vista

Corel hevder at Coreldraw Graphics Suite er den eneste profesjonelle grafikkpakken som er sertifisert for Windows Vista. X4-versjonen skal utnytte de nyeste mulighetene som Vista byr på, samtidig som Corel-programmene fortsatt fungerer ypperlig under XP, ifølge Corel. Blant annet støtter pakken mulighetene i Vista for søk direkte fra dialogrutene for å åpne og importere filer, slik at man kan gjøre filsøk både på forfatter, emne, filtype, dato, nøkkelord og annen informasjon.

Nye filformater som støttes omfatter Microsoft Office Publisher, MS Word 2007, Adobe Illustrator CS3, Adobe Photoshop CS3, PDF 1.7 (det vil si Adobe Acrobat 8), Autocad DXF, Autocad DWG og Corel Painter X.

Programpakken inneholder rundt 80 profesjonelle maler og en rekke nye fonter, samt en ny velkomstskjerm som gjør at man fra ett sentralt sted har tilgang til nylig brukte dokumenter, maler, opplæringsverktøy og mye annet.

Dessuten har Coreldraw sin egen RAW-behandler til å konvertere og finjustere bildefiler i RAW-format fra rundt 300 digitalkameramodeller.

Corel Photo-Paint inneholder et nytt opprettingsverktøy som gjør det lett å sikre at linjer som skal være vertikale eller horisontale, virkelig blir det.

Fra den nye velkomstskjermen har man tilgang til de mest sentrale delene av Coreldraw Graphics Suite X4.

Innholdet i pakken

Coreldraw Graphics Suite X4 inneholder disse programmene:

Coreldraw X4: Program for å jobbe med vektor-baserte illustrasjoner og layout, for å lage logoer, annonsesider og så videre.

Corel Photo-Paint X4: Profesjonelt bildebehandlingsprogram som er designet for å være ledd i en grafisk arbeidsflyt.

Corel Powertrace X4: Program som raskt konvertere bitmap-illustrasjoner til redigerbar vektorgrafikk.

Corel Capture X4: Verktøy for å lage skjermdumper med et museklikk.

Coreldraw Handbook - Insights from the Experts: Lærebok som steg-for-steg viser hvordan man lager avanserte illustrasjoner.

Opplæringsvideoer: To timer med opplæring på DVD.

Mer enn 10 000 clipart-illustrasjoner og andre digitale illustrasjoner som man kan benytte, inkludert 1000 digitale fotografier.

Veiledende pris i Norge er satt til 5 047 kroner inklusive mva., opplyser den norske importøren, Trigono AS, til PC World Norge. Trigono tilbyr rabatterte flerbrukerlisenser og gunstige skolelisenser, fremholder selskapets talsmann. Mer info: www.trigono.no .

Les om:

Foto/video