CS4 - gigantlansering fra Adobe

CS4 - gigantlansering fra Adobe

- Vår mest omfattende lansering noensinne, sier Adobe om lanseringen av Creative Suite 4. Se hva den inneholder.

PARIS (PC World Norge): Adobe lanserer nå Creative Suite 4 og kaller begivenheten den største lanseringen i Adobes historie.

I løpet av fjerde kvartal vil mange av selskapets nøkkelprogrammer og mye supplerende programvare bli tilgjengelig i CS4-versjon.

Vi snakker om klassikere som Photoshop, Illustrator, Indesign, Premiere Pro, After Effects og Dreamweaver pluss en haug med «support-programmer» som benyttes sammen med disse programmene.

LES OGSÅ: Endelig støtter Adobe hd-video

PC World Norge har vært med Adobe til Paris og tatt en tjuvtitt på de nye programversjonene.

Ny teknologi

Noen av programmene inneholder spennende ny teknologi, for eksempel et nytt tilleggsprogram til After Effects som gjør det enkelt å legge et 3D-bilde på en bevegelig gjenstand i en videosekvens. Før måtte man gå inn og redigere hvert enkelt bilde i videosekvensen separat, opptil 30 bilder i sekundet. Nå er det bare å markere gjenstanden i første bilderute, og vips! så gjør programmet resten.

Andre programmer er først og fremst blitt sterkere på samarbeidsfunksjoner, som Adobe mener blir stadig viktigere. Vi snakker for eksempel om samarbeid mellom webdesigner og webutvikler, eller mellom en webdesigner og en kunde.

Atter andre programmer er forbedret for å holde tritt med den teknologiske utviklingen innen maskinvare, minneteknologi og så videre. I høst har vi sett de første lanseringene av speilreflekskameraer som også kan ta opp video i høy kvalitet. Photoshop, som jo egentlig er et rent bildebehandlingsprogram, har nå fått enda bedre videoredigeringsmuligheter enn programmet hadde i CS3-versjonen.

18 måneder

Adobe forsøker å holde en 18-måneders syklus i oppgraderingen av sine Creative Stuite-programmer. Creative Suite 3 ble lansert i mars 2007, mens oppfølgeren CS4 altså kunngjøres nå, halvannet år senere.

Engelsk versjon av Adobe Creative Suite 4 og de tilhørende frittstående produktene blir etter planen klare til levering i oktober 2008.

LES OGSÅ: Adobe gir fra seg pdf-kontrollen

Norske versjoner av Incopy CS4, Indesign CS4, Photoshop CS4, Photoshop Extended CS4 og Indesign Server CS4 vil være tilgjengelige i desember, melder Adobe.

Etter CS3-lanseringen viste det seg forøvrig at ikke alle programpakkene var klare til samme tid. Mens flere av samlepakkene kom i salg allerede i løpet av våren, måtte videoredigerere vente til sensommeren før de fikk kjøpt Production Premium-pakken, som inneholdt videoredigeringsprogrammet Premiere Pro.

Pakkeløsninger

Som med forrige generasjon vil også CS4-programmene fås kjøpt separat eller i en rekke forskjellige pakkeløsninger. Noen er myntet mest på webdesign og webutvikling, andre på trykksaksproduksjon, atter andre på videoproduksjon.

Den mest omfattende samlingen av dem alle er CS4 Master Collection, som inneholder følgende 16 programmer:

Fra presseseminaret i Paris om Adobe Creative Suite 4. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe Photoshop CS4 Extended

Adobe Illustrator CS4

Adobe Indesign CS4

Adobe Acrobat 9 Pro

Adobe Flash CS4

Adobe Dreamweaver CS4

Adobe Fireworks CS4

Adobe After Effects CS4

Adobe Premiere Pro CS4

Adobe Soundbooth CS4

Adobe Encore CS4

Adobe Contribute CS4

Adobe Bridge CS4

Adobe Version Cue CS4

Slik kan programlinjen bli seende ut hvis man tar i bruk alle CS4-programmene.

Adobe Media Encoder

Adobe Onlocation CS4

Prisene

Prisen for Master Collection-pakken er 27 600 kroner inklusive mva. Oppgradering koster i underkant av 10 000 kroner.

CS4 Design Premium-pakken, som er bygd opp rundt sideutformingsprogrammet Indesign, koster vel 19 000 kroner, med oppgradering til 6 400 kroner. Standard-utgaven av den samme pakken koster vel 12 500 kroner.

CS4 Web Premium-pakken har webdesignprogrammet Dreamweaver som sitt kjerneprogram og koster vel 16 000 kroner, mens Web Standard-pakken koster 9 850 kroner.

Utvidet 3D-funksjonalitet er blant nyhetene i Adobe Photoshop CS4 Extended. Se større bilde her.

Mer...

Vi kommer tilbake med flere detaljer om den store lanseringen. Følg med på pcworld.no i tiden som kommer.

Les om:

Foto/video