CSI-takter i Photoshop

CSI-takter i Photoshop

Nye funksjon skal redde bilder som er uskarpe og ute av fokus.

Det er ikke lenge siden vi lot oss imponere over Adobes Content Aware-funksjon, som på et eller annet automagisk vis klarte å fjerne uønskede elementer i bilder. I mange tilfeller er det nok å bare velge rett pensel, stryke over det du vil ha bort i bildet, og vips så er det gjort. Tidligere var det langt mer jobb å gjøre slike ting.

Nå har Adobe utviklet en om mulig enda mer spennende funksjon, som kan være redningen for mang en ustø eller uheldig fotograf. På en Adobe-konferanse viste selskapet nemlig frem sin nye «unblur»-funksjon, eller egentlig «motion blur correction». Altså en funksjon som fjerner bevegelser og uskarpheter i bildet. Det hele kan virke som noe som er hentet ut av en episode av tv-serien CSI, eller en dårlig scifi-film, men demonstrasjonen viste at det faktisk fungerer.

Har man gjort alt riktig skal man strengt tatt ikke trenge en slik funksjon til vanlig, men selv den beste kan ha uflaks en gang i blant. Si at man har tatt et bilde som på nesten alle områder er nærmest perfekt, men så har man kanskje beveget kameraet litt i det man trykte på utløseren. Resultatet er skjemmende bevegelser og et uskarpt bilde.

Avansert matte fikser bildet

Det er nettopp slike problemer Adobe nå skal fikse opp i. Ved å beregne retningen bevegelsen har gått i, og hvor mye kameraet har beveget seg, skal fremtidige versjoner av Photoshop være i stand til å nærmest spole tilbake og fjerne bevegelsene. Resultatet skal være et helt skarpt bilde.

I tillegg til å fikse bilder som tidligere har vært ubrukelige, skal «unblur»-funksjonen også kunne skarpe opp og redde bilder med ulesbar tekst.

Når den nye funksjonen dukker opp i Photoshop har Adobe enn så lenge ikke sagt noe om, men da de først viste Content Aware, var funksjonen med allerede i neste versjon av programmet. Det er bare å håpe at «unblur» er med allerede i Photoshop CS 6.

Les om:

Foto/video