- D300 er altfor billig

- D300 er altfor billig

Nikon hevder de tar seg for dårlig betalt for sitt nye entusiast-kamera. Sjekk hvor mye du må ut med.

- D300 blir altfor billig, sukket sjefen for Nikon Norge, Bjørn Mangset, på pressekonferansen der Nikon lanserte nye entusiast- og proff-kameraer for det norske markedet.

Pressekonferansen i det norske Nikon-hovedkvarteret på Fornebu utenfor Oslo falt sammen med verdenslanseringen av de nye kameraene.

Samtidig forberedte de norske Nikon-folkene seg på kveldens feiring av Nikons 90-årsjubileum. Optikkfirmaet Nikon ble etablert så tidlig som i 1917. Den norske Nikon-avdelingen inviterte i forbindelse med feiringen over 150 gjester til fest på Kunsternes Hus i Oslo.

- Verdt mye mer!

På pressekonferansen ble det kjent at veiledende pris på Nikon D300 er satt til 14 990 kroner inklusive merverdiavgift. Dette er pris for kamerahuset uten optikk. Da forgjengeren, D200, ble lansert høsten 2005, var prisen til sammenligning 2000 kroner høyere.

- Begge kameraer er verdt mye mer, mener Nikon-sjef Mangset.

Nikons norgessjef Bjørn Mangset har store forventinger til salget av Nikon D300 og D3. (Foto: Toralv Østvang)

Men i markedssammenheng er den veiledende prisen trolig der den skal være. Erkerivalen Canon lanserte for noen dager siden EOS 40D, som får en veiledende pris på 13 499 kroner. Denne prisforskjellen er omtrent i tråd med det man kan forvente når det gjelder noenlunde sammenlignbare produkter fra de to selskapene.

Les mer om konkurrenten Canon EOS 40D her .

For entusiaster og presse

Nikon D300 er fremfor alt et kamera myntet på digitalfotoentusiaster, men Nikon regner med at en del eksemplarer også vil finne veien ut til pressefotografene, først og fremst som et kamera nr. 2. Pressefotografene vil ikke gi slipp på kameraene som er myntet på deres bruk, og som gjerne koster fra 30 000-40 000 kroner og oppover.

Nikon lanserte da også nettopp et slik kamera samtidig med lanseringen av D300: Nikon D3 . Dette fullformat-proffkameraet har fått en veiledende pris på 44 900 kroner inklusive merverdiavgift.

Nikon D300 har arvet mye teknologi fra storebror D3. Blant annet brukes den samme bildeprosessoren, Nikons nye Expeed-signalprosessor, som etter hvert kommer i alle Nikons digitalkameraer. I D300 byr prosessoren på 14-bits analog/digital-konvertering med 16-bits bildebehandling - som i D3.

Klar for HD

Nikon D300 er for øvrig klar for vår nye HD-epoke. Kameraet er utrustet med HDMI-grensesnitt for visning av bilder på HD-skjermer.

Spesifikasjonene forøvrig forteller om CMOS-sensor av DX-typen med størrelse 23,6 x 15,8 mm. Oppløsningen er 12,3 megapiksler, og kameraet kan seriebilder på seks bilder i sekundet - åtte bilder i sekundet med ekstra batterigrep. Kameraet har en tre-tommers lcd-skjerm med Live View-funksjon og innsynsvinkel på 170 grader. I motsetning til D3 har D300 også støvfjerningssytem.

Lysømfintligheten dekker ISO-området 200 til 3200 ISO kalibrert. Dessuten kan man velge ukalibrert innstillinger på henholdsvis ISO 100 og ISO 6400.

Kameraet har et nytt autofokussystem på hele 51 fokuspunkter.

Samtidig med de nye kameraene har Nikon også lansert en ny trådløs sender, WT-4, som kan brukes både med D3 og D300. For eksempel kan opptil fem D300-kameraet kobles sammen i trådløst netteverk, og på en pc kan man se gjennom miniatyrbildene fra alle kameraene samtidig og overføre de aktuelle bildefilene mens fotografene tar bilder.

Les om:

Foto/video