D4: Nikon-jakt på pressefotografer

D4: Nikon-jakt på pressefotografer

Nye Nikon D4 byr på innebygd http-server, FTP-støtte, WLAN- og Ethernet-oppkobling.

Nikon D4 er fremfor alt konstruert med tanke på dagens og fremtidens pressefotografer som både må fotografere og filme begivenhetene de dekker, og som samtidig må ha mulighet til umiddelbar overføring av både bilder og video til hjemmeredaksjonen.

Den første reaksjonen på lanseringen fra norske pressefotografer som fikk se kameraet på lanseringsdagen, var veldig positiv, forteller Nikons norgessjef Bjørn Mangset til PC World Norge.

Han ser nå lyst på mulighetene for Nikon til å øke markedsandelen i det norske pressefotograf-markedet ytterligere. I dag er den på omtrent 43 prosent.

Mens erkerivalen Canon for en del år siden nærmest hadde full kontroll over pressefoto-markedet, bidro Nikons D3-kameraer til å bringe Nikon tilbake som en sterk aktør i dette viktige markedet. Nikon og Canon er som kjent de to dominerende aktørene i proffmarkedet.

Med nye D4 regner altså Nikon med å ta ytterligere prosenter fra rivalen. Canon lanserte sin nye toppmodell for pressefotomarkedet i oktober: Canon EOS 1D-X .

Rask arbeidsflyt

Med Nikon D4 byr Nikon for første gang også på en kablet LAN-forbindelse integrert i kamerahuset.

Mye av nettverksfunksjonaliteten til Nikon D4 forutsetter imidlertid at man tilkobler den eksterne trådløse senderen WT-5. Denne koster 4480 kroner ekstra, men det er jo for småpenger å regne når vi snakker om et kamera i denne klassen.

Veiledende pris på Nikon D4-kamerahuset er 48 190 kroner inklusive mva.

Utviklingen av D4-kameraet er gjort særlig med utgangspunkt i ønsker og innspill fra et stort antall pressefotografer over hele verden. Nettopp derfor har Nikon lagt ned så store ressurser i å videreutvikle videosystemet i kameraet, forklarer produktspesialist Vegar Berg hos Nikon Norge.

I internett-debattene som begynte å florere allerede samme morgen som Nikon D4 ble lansert, var det flere som skrev at de bare ønsket et topp stillbildekamera – underforstått at de syntes det var surt å måtte være med på å betale kostnadene for utviklingen av all den avanserte videoteknologien i D4.

På spørsmål om dette fra PC World svarte Vegar Berg at dagens pressefotografer har så stort press på seg for også å ta videoopptak når de er ute på oppdrag at det har vært helt uaktuelt å lage et kamera i denne klassen uten topp videofunksjonalitet.

D4 er derfor utrustet for å oppfylle kravene om video i full kringkastingskvalitet. I tillegg til ren nyhetsdekning håper Nikon naturligvis også at D4 skal komme sterkere inn i de profesjonelle film- og fjernsynsmiljøene der Canon har hatt så stor suksess med sitt EOS 5D-kamera.

Det er fullformat-brikke på 36 x 24 mm (hos Nikon kalt FX-formatet) i kombinasjon med optikk med høy lysstyrke og dermed mulighet for liten dybdeskarphet som gir filmprodusentene den «Hollywood-filmfølelsen» som ingen videokameraer greier å gjenskape.

D4 kan ta opp video i full HD, 1080p, i flere forskjellige frekvenser, 30, 25 og 24 bilderuter i sekundet, samt HD 720p med 60, 50 og 25 bilderuter i sekundet.

Filmklipp kan ha en varighet på nesten 30 minutter, og opptak i full HD kan gjøres både i FX-format og DX-format, som tilsvarer brikkestørrelsen til APS-C-brikkene (det vil si cirka 15 x 23 millimeter).

D4 byr dessuten på et nytt videoformat, 424p, som skal være ypperlig for video myntet på distribusjon og visning på internett, og som også er spesielt lett å sende.

Fotografer som tar opp video ute i felten, kan også ta stillbilder i to megapiksler uten at videoopptaket blir forstyrret. Dette er viktig for nyhetsfotografer som vil ha kontroll over stillbildene som brukes på nettet – alternativet er jo å benytte stillbilder frosset fra videostrømmen.

Lydopptakssystemet er kraftig forbedret med full brukerkontroll over innspillingslydkvaliteten, og det er uttak for stereo hodetelefon til kontroll av lyden under opptak.

Andre forhold knyttet til arbeidsflyten er at oppstartstiden er cirka 0,12 sekunder, utløserforsinkelsen cirka 0,04 sekunder og opptaksfrekvensen opptil 11 bilder i sekundet i fullt FX-format (10 bilder i sekundet med separat fokusering og lysmåling av hvert enkelt bilde).

Superraskt minnekort

Nikon og minnebrikkeprodusenten SanDisk har i fellesskap utviklet et nytt bildebrikkeformat kalt XQD. Dette er kort som CompactFlash Association for kort tid siden kunngjorde som en ny standard.

XQD-kortene er fysisk litt mindre enn CF-kort, men mye raskere. Med XQD-kort i D4 kan man ta opptil 98 råfiler i serie på 10 bilder i sekundet. D4 har dobbelt så stort minnebuffer som forgjengeren D3S.

D4 har to kortplasser, ett for vanlige CompactFlash-kort (UDMA 7) og ett for XQD-kort.

Tekniske data:

 • Blant øvrige tekniske spesifikasjoner nevner vi følgende:
 • Kalibrert ISO: 100-12 800
 • Ukalibrert ISO: 50-204 800
 • CMOS-sensor på 16,2 megapiksler (Vegar Berg: – Sunn oppløsning)
 • Ukomprimert HDMI-utgang
 • Lysmåling med RGB-sensor på 91 000 piksler (forgjenger 1005 piksler)
 • Multi-CAM3500FX autofokusmodul med 9, 11 eller 51 søkepunkter, hvorav 15 korsformede sensorer
 • Lukkertid: 30 sek.-1/8000 sek.
 • Blitssynkronisering: 1/250 sek.
 • Lcd-skjerm på 3,2 tommer (8 centimeter) med mulighet for fargekalibrering
 • Blant tilbehøret finner vi altså WT-5 trådløst sender, GP-1 GPS-mottaker, ME-1 stereomikrofon.

Nikon D4 kommer i salg i Norge 16. februar, og Nikon Norge regner med god tilgang på kameraer allerede fra starten.

Portrettobjektiv

Samtidig med D4-lanseringen kom Nikon også ut med et nytt teleobjektiv spesielt myntet på portrettfotografer: AF-S Nikkor 85 mm f/1.8G.

Med fullformatbrikke i kameraet får man den klassiske portrettbrennvidden som gjengir ansikter best mulig – uten hverken vidvinkelens forvrengninger eller kraftige teleobjektivers overdrevet sammenpressede inntrykk.

Kombinert med høy lysstyrke, som betyr stor blenderåpning og dermed svært liten dybdeskarphet, ser dette ut til å være et ønskeobjektiv for portrettfotografer.

Den høye lysstyrken bidrar dessuten til å gi et ekstra lyst søkerbilde, nyttig både i studio og når man tar bilder i dårlig lys.

Det nye 85 mm-objektivet koster 4190 kroner inklusive mva.

Ny forhandlerstrategi

Nikon har for øvrig endret sin forhandlerstrategi slik at det nå bare er noen få utvalgte forhandlere som får lov å selge proffproduktene fra Nikon. De som foreløpig er kvalifisert, ligger i Oslo, Bærum, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Samtidig har Nikon skjerpet definisjonen på hva som er proffprodukter. Et såpass profesjonelt kamera som D700 omfattes for eksempel ikke av reglene. Proffproduktene er i første rekke alle kameraene i D3-familien, naturligvis D4 og utvalgte «superobjetiver».

Les om:

Foto/video