Dansker får gratis tilgang til millioner av musikkfiler

Dansker får gratis tilgang til millioner av musikkfiler

Fra 1. juli er det gratis å lytte til millioner av sanger og lydbøker på alle landets biblioteker i Danmark.

Dermed forsvinner mye av behovet for ulovlige nedlastinger.

Statsbiblioteket i Århus, i Odense, Herning og Gentofte står sammen bak en ny musikktjeneste som blir aktivert i juli.

Tjenesten heter digi-bib.dk og den omfatter mer enn 4,5 millioner musikkspor og hundrevis av lydbøker. Det skriver DR (Danmarks Radio) på sin hjemmeside.

Musikken lastes ned og streames til både pc og Mac, og i oktober kan dette også gjøres fra iPhone og Android-baserte telefoner.

Dermed er det ingen grunn til å fuske til seg et medlemskap på den svenske musikktjenesten Spotify, og du kan glemme dyre nedlastninger på iTunes og musikkjakt på Pirate Bay.

- Vi jobber etter prinsippene best og billigst. Vi samler musikk, lydbøker og anmeldelser på én side. På den måten samler vi pipen og pipetobakken, sier distriktssjef Flemming Munch ved Statsbiblioteket til DR Kultur.

Musikk til alle!

Tidligere kunne man låne musikk og lydbøker fra biblioteket - men kun i en begrenset periode. Fremover vil musikk være tilgjenglig for alle til enhver tid.

Det er allerede mulig å laste ned om lag fire millioner sanger fra bibliotekets musikktjeneste, netmusik.dk. Men med den nye tjenesten digi-bib.dk får alle mulighet til å streame musikken på alle typer datamaskiner.

Tjenesten koster som sagt ingen ting, men ifølge DR er det opp til de kommunale bibliotekene om de vil gi borgerne adgang til festen.

Ønskes velkommen av plateselskapene

Den danske bransjeorganisasjon for plateselkapene (Ifpi) velger å se positivt på denne nye utviklingen av musikktjenester, og hilser den til og med velkommen.

- Vi lever i 2010, og vi skal være der forbrukerne er. Og de er på nettet, og noen av dem er bibliotekbrukere, sier kommunikasjonssjef i Ifpi, Lasse Lindholm.

Budsjettet for 2010 er på 15 millioner danske kroner, og digi-bib.dk forventer omkring 15 millioner streaminger det første halvåret tjenesten er tilgjengelig.

Foto/video