Dansker tar over norske tv-er

Dansker tar over norske tv-er

Xstream håper flere får øynene opp for nett-tv, 20 år etter internett.

Nærmest siden internetts fødsel har nett-tv blitt spådd en lysende fremtid. Muligheten til å se hva man vil når man vil burde logisk sett satt en stopper for det vanlige tv-tilbudet for lenge siden. Men slik har det ikke gått. 20 år etter world wide webs fødsel ser de fleste nett-tv gjennom små pc-skjermer i stedet for på flatskjermen, og det er fortsatt små reportasjer og snutter som får flest klikk.

Samtidig har man bare det siste året sett en markant utvikling. Nett-tjenester som Voddler og Viasat On Demand, og bokser under tv-en som utnytter at fibernettet sender tv og internett i samme kabel, har satt fart på moderne filmleie og tv-titting via internett. Også klassisk nett-tv på pc-en øker. NRK melder om 30 prosent økning siden i fjor, og har mellom 400.000 og 500.000 brukere i løpet av en uke.

Midt oppe i denne utviklingen sitter en danske og håver inn norske kroner.

Norge tidlig ute

- Det er vi som leverer mest nett-tv til nordmenn, hevder Norges-sjef Jørn Bräuner i det danske selskapet Xstream.

Det er vanskelig å tallfeste markedsandeler innen nett-tv. Men Xstream har sikret seg en lukurativ avtale med Telenor om å være deres leverandør på tjenesten "Online Tv". De leverer også nett-tv til blant annet ABC Nyheter, Filmweb, Aftenposten, Dagbladet, Adresseavisen, Bergens Tidende, Rosenborg, Kreftforeningen og Politiets Fellesforbund. De tilbyr alt fra spillefilmer til små snutter og nyhetsreportasjer.

Selskapet leverer både løsningen til å komprimere og spille av filmene, og har egne servere i Norge som huser alle de levende bildene.

- Norge har god tradisjon for å være med på nye teknologier, og i dag ligger halve vår omsetning hos dere, forteller den danske salgssjefen Peter Gudik.

At nordmenn er tidlig ute med nye teknologier er en av grunnene til at nett-tv skal være en lukurativ bransje i Norge. En annen er alle lokalavisene våre, ettersom stadig flere nettmedier skal ha egne nett-tv-tilbud.

Film på Ipad

Fortsatt går 90 prosent av selskapets trafikk til nett-tv som nytes via pc-skjermer. Ikke akkurat et veldig egnet sted for popcorn og den siste episke Roland Emmerich-filmen.

NRK jobber om dagen med å flytte sitt nett-tv over til andre plattformer, som tv-er, spillkonsoller og telefoner. Selv kaller de det for en "komplisert hjerteoperasjon", og kan gi tilbudet enda flere brukere.

Selv om Xstream leverer løsninger til også slike plattformer, er det visst ikke noe mål for dem å jage kundene vekk fra pc-en.

- Man skal kunne sitte hvor man vil og være plattformuavhengig. Mine barn ser helst film på denne her, forteller Gudik, og viser frem sin Ipad.

Barna hans er ikke i flertall, hvorfor? Les videre på neste side!

Foto/video