De beste fotoappene til iPhone

De beste fotoappene til iPhone

iPhone seiler opp som et stadig mer populært kamera. Ukens apper handler om foto.

Mobilkameraet tar stadig mer over for det lille, hendige kompaktkameraet, og mange iPhone-brukere vet å dra nytte av det etter hvert ganske gode kameraet som iPhone-en kan by på.

Apple har foreløpig ikke lagt spesielt mye flid i å utarbeide en funksjonsrik kamera-app; det er stort sett bare mulig å knipse bilder, skru av og på blits og sette fokus. En såkalt HDR-funksjon er også kommet på plass, noe som skal gi bedre bilder under antatt dårligere lysforhold.

På App Store finnes det imidlertid horder av apper for å ta bilder, redigere bilder, dele bilder, og så videre. Vi har testet (altfor) mange i løpet av de siste årene, så for å hjelpe deg å ta et valg har vi samlet sammen våre absolutte favoritter.

LES OGSÅ:

De beste iPad-programmene

Camera+

6 kroner. En fotoapp som har alt, pluss litt til. Den innebygde fotoappen til iPhone har som nevnt minimalt med funksjoner, og redigeringsmuligheter i ettertid finnes ikke. Camera+ bøter på alt dette. Appen har i grunnen det meste; knipsemuligheter, redigeringsfunksjoner og stilige effekter. Funksjonsrikt og dessuten ganske brukervennlig. Når du er fornøyd med et bilde, kan du lagre det på telefonen, eller laste det opp til diverse nettjenester. Til denne prisen er dette definitivt en "må-ha"-app om du elsker å ta bilder med iPhone-en din. Last ned her.

Instagram

Gratis. Instagram er fotoapp og sosialt nettsamfunn i ett. Ta bilder, legg på stilige retro-aktige effekter, og last dem så opp til egen private Instagram-konto. I appen kan du følge venner og se hva slags bilder de og resten av verden deler fra seg. Du kan like bildene og legge igjen kommentarer. Bildene kan også enkelt deles via Facebook og Twitter. At denne appen er gratis, er ganske overraskende, spør du oss. Last ned her.

Photoshop Express

Gratis. Om du er ivrig og dyktig Photoshop-bruker, må du ikke tro at du kan få en full Photoshop-opplevelse på iPhone, selv om programmet har Photoshop i navnet. Tilføyelsen Express vitner om at dette er noe enklere. Og det må det jo være, for Photoshops uendelige verden av kommandoer og funksjoner kan jo ikke omsettes til bruk på en finger-styrt telefon eller et nettbrett. Men de funksjoner som er blitt med over i smarttelefon-versjonen, fungerer bra. Du får gjort det meste innenfor helt grunnleggende bildebehandling – justere eksponering, beskjæring, fargetonene i hele bildet (altså ikke i enkelt-elementer, som i Photoshop for pc og Mac). Last ned her .

Photosynth

Gratis. Dette er en nykommer i fotokategorien på App Store fra Microsoft. Photosynth er ikke en vanlig fotoapp, men en app for å ta panoramabilder. Appen er imponerende bra - utrolig enkel å bruke og best av alt helt gratis! Du syr sammen enkeltbilder i sanntid ved å flytte på telefonen i ulike vinkler og områder, og du trykker så fingeren på skjermen for å knipse en spesifikk synsvinkel. Når du er ferdig å knipse, sys bildene sammen til et panoramabilde. Deretter kan du se hele bildet via appens innebygde viser eller laste det opp til diverse nettjenester. Last ned her .

LES OGSÅ:

Tre Mac-programmer som retrofiserer bildene dine

Andre kule fotoapper

Hipstamatic: 11 kroner. En veteran på App Store som på mange måter startet bølgen med bruk av fotofilter på iPhone-bilder. Hipstamatic gjør altså din iPhone om til et gammeldags analogt kamera, og kommer med en rekke ulike filtre som får bildene til å se ut som de ble tatt for 10-20-30 år siden. En håndfull effekter følger med, men flere kan kjøpes inne i appen. Last ned her.

TilfShiftGen: 6 kroner. Kul app for å ta såkalte tiltshift-bilder, som gir en slags miniatyrbilde-effekt på bildene du tar. Enkelt og morsomt. Finnes også i en funksjonsbegrenset gratisversjon. Last ned her.

Lab: 6 kroner. Lab er en fotoapp som gir deg detaljert informasjon om bildene som er tatt med iPhone-en din. Du kan finne ut når og hvor et bilde ble tatt, dets oppløsning og hvor mye plass det tar opp på enheten din. Et avansert informasjonspanel viser data som blenderåpning, ISO, lukkerhastighet, et histogram med eksponeringsinformasjon samt et kart med bildets plassering, hvis tilgjengelig. Last ned her .

Web Albums: 11 kroner for iPhone, 17 kroner for iPad. Appen for deg som er ivrig bruker av Picasa Web Albums. Appen gir deg rask og enkel tilgang til hele Picasa-bildegalleriet, og du kan laste opp bilder og redigere albumene, om du vil det. I tillegg er det mulig å både se og skrive kommentarer. Ypperlig! Last ned her for iPhone og her for iPad.

Hvilke fotoapper bruker du? Tips oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Les om:

Foto/video