Del dine favorittbilder med Pinterest

Del dine favorittbilder med Pinterest

Nytt nettsamfunn lar brukerne enkelt dele inspirerende eller interessante bilder med andre. Spesielt kvinnene flokker til.

Blant nye sosiale nettverk er Pinterest blant de største snakkisene om dagen.

Pinterest er riktignok ikke helt nytt, da nettsamfunnet startet som en lukket beta tilbake i 2010. Men det er først den siste tiden det har begynt å virkelig ta av.

I januar rapporterte comScore at nettstedet hadde over 11,7 millioner brukere, noe som gjør det til det raskest voksende nettstedet noensinne, ifølge TechCrunch. Og det til tross for at det fremdeles krever invitasjon for å bli medlem.

Hva er Pinterest?

Pinterests formål ligger i navnet. PIN-terest. Det er bildebasert, og dreier seg om at du skal finne bilder du er interessert i og dele (eller "pinne") dem med andre. En slags form for visuell bokmerking med en sosial vri.

Nettstedet lar deg "pinne" bilder fra nettet på personlige tavler (eller "pinboards"). Dette gjør du ved å trykke på et spesielt bokmerke i bokmerkelinjen i nettleseren som du trykker på når du er inne på en side du vil dele et bilde fra. Når du har "pinnet" et bilde, må du legge til en kommentar og velge hvilken tavle det skal plasseres i. Tavler er omtrent det samme som temaer. Du deler dem inn deretter.

Som i andre sosiale nettsamfunn kan du følge andre og andre kan følge deg. Du kan kommentere og "like" bilder, eller du kan "repinne" dem, altså legge dem til i dine egne tavler. Det er også integrasjon med Facebook og Twitter, slik at du kan dele bildene videre der.

Hjemmesiden til Pinterest et stort sammensurium av bilder som viser alt fra interiør, mat, klær og skjønnhetstips. En digital korktavle eller inspotavle (et mye brukt begrep blant motebloggere og rosabloggere). En inspotavle består av bilder av ting du blir inspirert av, ting du ønsker deg, en klesstil du ønsker å følge, en modell du synes har en bra stil og så videre.

Pinterest er ikke som andre nettsamfunn som Facebook og Twitter som gjerne handler om å få ut nyheter eller fortelle andre hva man gjør og mener. Det dreier seg om å samle på og dele ting du liker. Hvis man for eksempel skal pusse opp huset eller planlegge bryllup, kan Pinterest være et ypperlig verktøy for å holde orden på idéer.

- Mye av det som blir delt på Pinterest er for aspirasjon - hva som kunne vært, hva jeg vil skaffe meg, hvor jeg skal, sier Gartner-analytiker Jenny Sussin til Macworld USA.

Hvem er pinteressert?

Er du mann tenker du kanskje nå at dette ikke er noe for deg. Det kan du kanskje ha rett i også. Flesteparten av Pinterests brukere er nemlig kvinner. I USA er andelen kvinnelige brukere på over 80 prosent. Det tallet er riktignok ikke like høyt overalt, og i noen land er det menn som dominerer. I for eksempel Storbritannia er 57 prosent av brukerne menn.

Det er sånn cirka det samme tallet jeg får fra min egen (ikke veldig store) venneliste. Over halvparten er menn. Riktignok er flesteparten av dem journalistkolleger som er over gjennomsnittet interessert i teknologi. Men! De fleste som har delt noe det siste døgnet, er kvinner. Av totalt ti personer er bare én av dem hankjønn.

Pinterests publikum skiller seg altså fra andre nye nettsamfunn som typisk tiltrekker seg såkalte «early adopters» - andre journalistkolleger eller relativt teknologisk interesserte mennesker. Google+ er for eksempel dominert av it-folk, og to tredeler er av brukerne mannlige.

- Det kule er at Pinterest har hentet brukere inn i et samfunn som mange andre nettsteder ikke har klart å fange opp, sier communityansvarlig i teknologibloggen Mashable, Meghan Peters, til amerikanske Macworld.

- De har klart å nå den vanlige personen i gata som ikke nødvendigvis sitter ved pc-en hele tiden.

Også for bedrifter

Den voldsomme interessen for Pinterest har selvsagt vekket oppmerksomheten til aktører i næringslivet. Er dette noe bedrifter kan bruke for å vise frem sine produkter?

Svaret er helt klart ja. Nettstedet har stor fokus på nettopp produkter og shopping, og det finnes en Gifts-fane hvor du kan bla gjennom innhold rangert etter pris. Pinterest kan være et nyttig verktøy i å lære hva folk er interessert i, og det kan også bidra til å styrke forholdet til kundene.

Mashable har for eksempel vært på Pinterest siden 2011, og har de siste to månedene fått mer enn 13 000 følgere, ifølge Macworld USA. Nettstedet har opprettet over et dusin tavler med over 300 pins.

- I stedet for bare en stor generell tavle er det bedre å ha mer spesifikke emner, forteller Meghan Peters.

Brukere kan følge spesifikke tavler, noe som gjør at bedrifter kan nå ut til ulike målgrupper. Mashables tavler varierer fra alt til "Tech og gadgets" til "Geeky Valentines Day". Det prinsippet er for øvrig greit å følge som privatbruker også.

Også i Norge har medier sett nytteverdien av Pinterest. Klikk.no har nylig lagt til en Pinterest-knapp nederst i artiklene sine. Det er en god idé for et nettsted som skriver om mye produktrelaterte emner, og man ender opp med å kunne nå ut til et større publikum, kanskje også utenfor landets grenser.

Vil det overleve?

Det er alltid det store spørsmålet når et nytt sosialt nettverk blir lansert (og/eller hauset opp). Det er ikke enkelt å ta opp kampen med giganter som Facebook og Twitter, men jeg har god tro på at de klarer det.

For meg er Pinterest det første sosiale nettverket jeg har virkelig vært gira på siden Twitter. Pinterest gir meg noe helt annet enn de «vanlige» nettsamfunnene. Det er morsomt, spennende og er relativt fritt for alle irritasjonsmomentene som jeg finner andre steder (joda, disse kan jeg selvsagt luke ut eller la vær å irritere meg over).

Og det er morsomt å dele bilder. Og det er lett. Man får kjapt feedback - og det går raskt å gi feedback selv. I tillegg er det trivelig. Regel nummer én i Pinterest-etiketten er at man skal være hyggelig, og så langt ser det ut til å funke. Også interessant er det så se at jeg har flere bekjente som deler samme fetisj for søte dyr som meg...

Pinterest har riktignok noen utfordringer med tanke på inntektskilder og bilderettigheter. Nettsamfunnet har ifølge PC World USA blitt anklagd for å i all hemmelighet ha lagt in kode i brukerinnhold for å tjene penger på klikk, det vil si at de får betalt fra fra en netthandel dersom en bruker kjøper et produkt som har blitt "pinnet".

Problematisk er også det med opphavsretten, ettersom veldig mange deler bilder som er tatt av andre personer. For nettbutikker er kanskje dette mer positivt enn negativt, men fotografer og andre er kanskje ikke så begeistret for at andre benytter seg av deres materiale sånn helt uten videre.

Det koster ingenting å bli medlem av Pinterest, men du trenger som nevnt en invitasjon. Du kan melde din interesse på pinterest.com.

Foto/video