Derfor betaler jeg for Spotify

Derfor betaler jeg for Spotify

KOMMENTAR: Er 100 kroner i måneden egentlig så mye?

I 1997 lastet jeg ned min første mp3-fil. Ironisk nok var det Nothing Else Matters av Metallica, bandet som senere skulle legemliggjøre platebransjens kamp mot ny digital teknologi. Napster, Morpheus, Limewire, Soulseek. Torrents – ThePirateBay. Google. Jeg har vært der også.

Misforstå meg rett. Jeg kjøper musikk i platebutikker. Jeg har hatt flere mp3-spillere opp gjennom årene og handler jevnt og trutt på både iTunes Store, 7Digital og andre nettbaserte musikkbutikker. Men det er ikke til å komme utenom at det har vært langt enklere å laste ned et album på ulovlig enn på lovlig vis. Kall det gjerne latskap eller griskhet, eller en kombinasjon. Og uten å ha vitenskapelige fakta å slå i bordet med, tipper jeg at alle født etter 1980 som har tilgang til internett har en eller annen gang lastet ned musikk ulovlig.

Og så kom...

Heldigvis har det skjedd en revolusjon på den digitale musikkfronten de siste par årene, og virkelig fart i sakene ble det høsten 2008, da broderfolket lanserte Spotify. Spotify var på langt nær den første musikktjenesten på markedet, men er det første alternativet som holder bra nok standard som avspiller og musikkbibliotek og som ikke bare er gratis, men også lovlig. I hvert fall i Norge.

Spotify er en såkalt musikkstreamingtjeneste – det vil si at du i stedet for å lagre musikken lokalt, streamer musikken over nettet. Det som har gjort Spotify så enormt populært – i Norge har tjenesten over 600 000 brukere – er at det er gratis. Prisen man må betale er reklamesnutter mellom låter. Med Spotify har altså ikke engang de som i alle år har piratkopiert en unnskyldning for å ikke skaffe seg musikk på lovlig vis.

Dårlig business?

Dessverre har Spotifys gratisløsning vist seg å ikke være spesielt lønnsom for artistene. I fjor ble det kjent at popstjernen Lady Gaga ikke tjente mer enn 167 dollar på én million Spotify-avspillinger. Her i Norge har lignende tall kommet frem – Kaizers Orchestra skal ha tjent 180 kroner på 130 000 avspillinger. Det har skremt musikkbransjen, som nå varsler at de kan komme til å trekke seg fra løsningen hvis ikke inntektene øker.

Spotify tjener pengene sine både på reklameinntekter og betalende kunder. For du kan altså betale for tjenesten. Et månedsabonnement koster 99 kroner, mens du får 24-timers tilgang for bare ni kroner. En svært billig investering når du skal ha fest.

Å betale for Spotify har sine fordeler. Du slipper reklame, du kan spille av musikken i bedre lydkvalitet og så kan du bruke Spotify på mobilen – på iPhone, Android- og Symbian-telefoner. Men selv med alle disse fordelene sliter Spotify med å skaffe seg betalende kunder. Den siste statistikken viser at kun fem prosent av brukerne betaler. Det betyr at av sju millioner brukere i de seks europeiske landene der Spotify er tilgjengelig, er det bare cirka 320 000 som betaler.

De dystre tallene er mest sannsynlig årsaken til at Wimp, den nye, norske konkurrenten til Spotify, kun tilbyr sin tjeneste for betalende kunder. Også her er prisen 99 kroner. Tjenester som Spotify og Wimp ser vi nå at har en positiv innvirkning på flere områder. I Sverige er faktisk platesalget på vei opp – dette skyldes trolig også Piratebay-saken som har fått mye oppmerksomhet i media og har gjort folk mer bevisste på hva piratkopiering faktisk innebærer – men det er uansett bra. Undersøkelser viser dessuten at Spotify bidrar til at folk ikke laster ned musikk ulovlig like mye som tidligere.

Verdt pengene

Personlig synes jeg ikke at 100 kroner er en stor sum å betale for Spotify eller Wimp når jeg får så mye tilbake for det – nesten ubegrenset tilgang til musikk tilgjengelig på både pc-en og mobiltelefonen. Spesielt ikke når jeg bruker tjenesten nesten hver eneste dag – og har i stor grad droppet iTunes som musikkavspiller. Jeg kjøper kanskje ikke like mange cd-er som jeg gjorde før, men pengene jeg tidligere brukte på platekjøp, kan jeg nå med god samvittighet bruke til heltidsabonnement på en musikkstreamingtjeneste. Som en ekstra bonus er musikken dessuten lettere tilgjengelig hele tiden, så lenge man har en pc eller smarttelefon for hånden.

De som bruker Spotify gratis må selvsagt lide seg gjennom stadig mer reklame og betaler indirekte på den måten, men jo flere som betaler for seg, jo større er sannsynligheten for at Spotify vil kunne opprettholde sin gode tjeneste, og ikke minst det gode utvalget de nå tilbyr. En god sirkel, med andre ord.

Derfor betaler jeg min 100-lapp med glede og oppfordrer alle som kan til å gjøre det samme.

Les om:

Foto/video