Derfor er Canon EOS 40D så viktig

Derfor er Canon EOS 40D så viktig

Canon EOS 40D er et av de viktigste digitalkameraene som Canon har lansert på lenge. Les hvorfor.

I utgangspunktet kan det se ut som om Canon EOS 40D, som Canon lanserte forleden dag, tilsynelatende faller mellom to stoler. Det er litt for dyrt til å bli et volumsalgskamera på linje med lillebror EOS 400D, som utvilsomt er et kamera for forbrukermarkedet.

Samtidig tiltrekker Canons dyrere speilrefleksmodeller – for proffmarkedet – seg mer oppmerksomhet fordi de har teknologiske egenskaper som i utgangspunktet virker mer spennende og eksotiske.

Et rykende ferskt eksempel er 75 000-kronerskameraet EOS 1Ds MkIII, som ble lansert samme dag som EOS 40D. Det utmerker seg med fullformat-bildebrikke og en oppløsning på hele 21 megapiksler. En slik teknologidemonstrasjon blir det overskrifter av.

40D for entusiastene

Like fullt er EOS 40D kanskje et viktigere kamera – et av de viktigste digitalkameraene Canon har lansert på lenge. Det skyldes først og fremst målgruppen, som noen kaller fotoentusiaster og andre kaller avanserte fotoamatører.

Dette er kamerakjøpere som stort sett handler for sine egne, private penger uten mulighet til å fakturere andre for bildene de tar. Samtidig betaler de mye mer enn en vanlig forbruker er villig til å betale for et kamera – i dette tilfellet er veiledende pris for kamerahuset 13 499 kroner inklusive merverdiavgift. Derfor må de argumentere hardere – både overfor seg selv og eventuell ektefelle, samboer eller kjæreste – for å forsvare pengebruken.

Canon EOS 40D er særlig myntet på avanserte fotoentusiaster.

En proffotograf tjener trolig inn igjen en kamerainvestering på forholdsvis kort tid og trenger ikke å forsvare investeringen overfor noen – og behøver derfor heller ikke å lære seg argumentene. Det må derimot den avanserte fotoamatøren, som gjerne kan de tekniske spesifikasjonene til kameraet sitt på rams.

Det kan sikkert en del av proffene også, for det er mange entusiaster i de miljøene også. Men de neppe så ivrige etter å «prate jobb» i tide og utide. Hvis de diskuterer kamerateknologi, er det gjerne med kolleger, i jobbsammenheng. De avanserte, entusiastiske fotoamatørene er i større grad «ensomme ulver» som har foto som hobby og ikke nødvendigvis treffer så mange andre fotoentusiaster til daglig, unntatt på de månedlige møtene i den lokale fotoklubben. Så når de først treffer en person som de merker er litt fotointeressert, kaster de seg gjerne over vedkommende og prater ham eller henne i senk om fortreffelighetene ved kameraet som de bruker selv.

La oss tenke oss at du er en vanlig forbruker som innimellom har tenkt at du kanskje burde kjøpe deg et digitalt speilreflekskamera, nå som de er blitt så rimelige. Hvis du – rent hypotetisk – skulle treffe på en proffotograf med et 75 000-kronerskamera, vil du ikke legge særlig vekt på vedkommendes erfaringer og kameraskryt, for alle skjønner jo at et så dyrt kamera befinner seg i en helt annen verden enn det 5 000-7 000-kronerskameraet som du vurderer å kjøpe.

Hvis du derimot treffer en avansert fotoamatør med et 13 000-kronerskamera, kan det godt hende du begynner å lytte interessert. For et slik kamera ligger såpass mye nærmere ditt prisnivå at entusiastens erfaringer kan være relevante for ditt forestående kameravalg.

Nettopp derfor vil det tjene Canons salg av digitale speilreflekskameraer i den viktige forbrukerklassen, det vil for tiden si EOS 400D, at lanseringen av EOS 40D blir vellykket. Det spiller derimot trolig liten rolle for salget av forbrukerkameraer om det blir en stor eller bare en liten håndfull proffer som kjøper 75 000-kronerskameraet.

Med tanke på at EOS 30D er et kamera som har solgt bra siden det ble introdusert i februar 2006, og at forgjengeren før det igjen, 20D, også solgte bra, er det all grunn til å forvente at EOS 40D vil gjøre det godt i markedet. Det er denne kombinasjonen – godt salg av EOS 40D og ringvirkninger som berører salget av EOS 400D – som gjør kameraet så viktig for Canon.

Hvis du har hengt med på dette resonnementet så langt, er det på tide å se litt mer i detalj på EOS 40D-spesifikasjonene enn vi rakk å gjøre ved lanseringen:

Les mer om Canon EOS 40D her .

Les om:

Foto/video