Derfor får vi norsk Youtube

Derfor får vi norsk Youtube

Youtube ble lansert i norgesutgave i går, og har kommet til enighet med Tono.

Det er fest i lokalet, Sentrum Scene for anledningen. Sakte, men stødig, fylles bygget av folk.

De fleste står med en øl i ene armkroken, og en popcorn-boks eller en pølse i den andre. Noen velger eplemost, Imsdal eller Farris. Pene i tøyet.

Tre av fire av dem var trolig på Gullfisken for under en uke siden, det er den type folk. Her er det mange potensielle anonsører, annnonsebyråer og folk fra markedsavdelingen til TV-bransjen.

For det er det det handler om for Google, når Youtube nå lanseres på norsk. Annonsører, annonsebyråer og markedsavdelingen til TV-bransjen.

Mer om det om litt.

Kringkastingssjef

Googles Norgessjef Jan Grønbech gjør et byks fra gulvet, og vips er han på scenen. Med en akkurat like elegant og stilsikker spenst du må kunne forvente av en mann som bor langs vestre halvdel av Frognerseterlinjen, også kjent som folkelinjen for snowboardere, rattkjelkesjåfører og langrennsmosjonister.

Fra baksiden av scenen lyser Youtube-logoen mot publikum, tusen ganger sterkere enn sola, som Torbjørn Egner ville sagt.

Showet starter. Det snurres film - som seg hør og bør. Det starter naturligvis med Youtube-hitten Gangnam Style, før det veksler mellom både det ene og det andre. Blant annet en hilsen fra vår egen Jens Stoltenberg.

- Jeg ønsker å gratulere Youtube med norgeslansering, sier han i opptaket.

- Det finnes det mye bra å se, selv for oss som har rundet 50.

Aktører som DNB, sportsalibier som Håndballjentene og humorrollefigurer som Kjell «Kjellen» Bigset kommer også med hilsner, før videoen igjen byttes ut med lyssterk Youtube-logo og Grønbech selv tar ordet:

- I dag føler jeg meg som kringkastingssjef i NRK, bare at jeg får lov til å vise reklame!, sier han.

Ved lansering har de fått på plass flere innholdsleverandører, som blant annet TV-Norge, Norsk Topphåndball, Dagbladet, FIS og den Nasjonale Scene.

Norge og norske

Google hadde ingen aning hva Youtube skulle bli da det ble oppkjøpt i hine hårde dager, påpeker Grønbech, men nå er det enorme greier, med ambisjoner om at alt som noensinne er laget av video skal tilgjengeliggjøres på tjenesten - og gjerne være tilgjengelig fra mobiltelefonen du har i lomma.

I USA finnes det til og med folk som dropper kabel-TV med 99 kanaler, til fordel for Youtube.

Nye stjerner blir født på Youtube, slik som Youtube-bandet Ortopilot, som opptrådde på Sentrum Scene, og det finnes produsenter i Hollywood som kun produserer for nettstedet.

72 timer innhold lastes opp i minuttet.

Og nå finnes det hele altså i norsk språkdrakt, og brukerne skal via siden angivelig få en lettere jobb med å finne nettopp norsk innhold.

Brukeren til side, hovedårsaken til Googles Youtube.no-lansering er nok ikke forkjærlighet for norsk språk og kultur, men annonser. Google vil gjerne ha norske annonser fra norske annonsører. Jo mer annonser, jo mer penger. Dette var hovedmotivet for å invitere på pølser, popcorn, eplemost og øl - pluss litt underholdning og eskalerende fest utover kvelden - i går.

- Lanseringen betyr at vi åpner for salg av målrettet reklame, påpeker Grønbech.

Norsk reklame som treffer nordmenn - sikkert ikke minst også ut fra profilen Google allerede bruker for å servere deg internasjonale annonser, både hos Youtube, i Gmail og når du googler etter oppskriften på lapskaus.

Den blåe ku og rik sørkoreaner

Sjokoladen Stratos har investert en del penger i sin nye målrettede kampanje, som kommer på bakgrunn av at sjokoladen nå har fått mer bobler.

De hadde allerede ved lansering sikret seg plasser i toppbanneret på Youtube.no og er i tillegg tungt inne som annonsør i relasjon til Madcons siste låt, som sikkert kjapt blir A-lista på ungdomsradiokanalene utover våren.

Grønbech og Google Norge har nettopp kommet til enighet med Tono, slik at norskprodusert musikk kan spilles fra de 23.000 artister Tono passer på.

Ikke minst slik at Stratos-reklamer kan kombineres med fengende rytmer fra Tshawe og Yosef, og ikke bare dandere TV-Norges episoder av Sinnasnekkeren.

Avtalen med Tono er så godt som blodfersk, enighet ble truffet natt til lanseringsdagen av Youtube.no.

Ben Renda, global underdirektør i Youtube, ønsker å fremheve at Youtube er fair mot både annonsører, annonsetittere og innholdsleverandører.

Brukerne kan skippe annonser, og annonsørene betaler bare for annonsene som ikke blir skippet. Når det gjelder opphavsrett/innholdsleveranse påstår han Psy, mannen bak megahittten Gangnam Style, får utbetalt store summer fra Googles bankkonto.

- Vi deler over halvparten av det vi får inn på annonser med innholdsleverandørene, innholdsleverandørene får til og med en andel av selv copycat-videoer og lignende fanvideoer, sier han.

Til orientering er videoen fra den sørkoreanske hiphop-artisten Yotubes mest sette noen sinne (1,28 milliarder avspillinger), samtidig som mannen kun har solgt 100.000 CD-er. Han er med andre ord over 10.000 ganger mer populær på nett enn i butikk.

- Bare en plattform

Og det er det Youtube er, er budskapet fra den internasjonale Youtube-ledelse på besøk i Oslo: En digital kanal, en plattform, en måte å dele film på uten at brukeren betaler.

Europa-direktør for Youtube, Ben McOwen Wilson, forteller at han en gang ble spurt retorisk om Youtube var et forsøk på å bli den nye HBO.

- Nei, svarte jeg, vi vil at du skal bli den nye HBO. Youtube er bare en plattform, sier Wilson

TV-Norge vil nok gjerne bli den nye HBO.

- For oss er det viktig å være tilstede der publikumet er. Vi mener åpenhet er avgjørende for å engasjere seerne. Inntoget av Youtube i Norge betyr at vi får bedre kontroll på den kommersielle delen av innholdet, sier multimediesjef i kanalen, Peder O. Krogh.

Les om:

Foto/video