Dette blir hett på årets CES

Dette blir hett på årets CES

Den årlige CES-messen i Las Vegas er straks over oss igjen. Disse tingene blir det fokus på.

Det er bare en uke til årets messemekka for teknologifrelste går av stabelen i Las Vegas. Årets CES-messe kommer garantert å by på en rekke spennende nyheter, men allerede nå vet vi en del om hva som kommer til å vises.

Vi har plukket oss ut de fem produktkategoriene vi tror det kommer til å bli mest snakk om i løpet av årets messe. I 2011 var det Android-nettbrett som var hett, i 2010 var det 3D-tv-er og e-bok-lesere, mens det i 2009 ble fokusert mye på minibærbare. Noen av kategoriene slår virkelig an, mens andre svinner hen ganske fort. Dermed blir det spennende å se om årets satsingsområder er noen som vil holde seg i rampelyset også etter dørene stenger på årets CES-messe.

OLED

Det er flere år siden vi første gang skrev om OLED-tv-er, og det begynner å bli en god stund siden vi selv fikk ta en titt på en svindyr OLED-tv. Faktisk må vi helt tilbake til CeBIT-messen i 2008, hvor vi fikk både se på og ta litt på Samsungs 31-tommers OLED-tv.

Den gangen var det snakk om en, etter den tidens standard, syltynn tv til over 300 000 kroner, og med levetid på noen måneder før fargene begynte å svikte. Ikke det at man kunne gå i butikken å kjøpe en selv. Det som ble vist frem var nemlig bare en tidlig testmodell, og den største OLED-tv-en som ble vist på det årets CEBIT-messe.

Mye har skjedd i de fire årene som har gått siden, og nå ser det ut til at OLED-tv-er endelig snart er klare for salg.

OLED, eller Organic Light Emitting Diode, er en teknologi som baserer seg på organisk materiale for å vise farger. Bildet vises ved at et organisk materiale lyser opp når det tilføres strøm.

Noen av fordelene med OLED er at tv-ene lages skremmende tynne, at fargegjengivelsen er utrolig mye bedre enn med lcd eller plasma, samt at kontrastnivået overgår det meste av teknologi som er i salg i dag. I tillegg skal tv-ene ha langt lavere strømforbruk.

Teknologien er allerede utbredt i alskens duppeditter, men da gjerne kun med noen få farger. For eksempel til bruk i skjermer på enkle mp3-spillere eller på mobiltelefoner. Nå ser det altså endelig ut til at OLED blir tilgjengelig i større størrelser.

LG melder nemlig at de vil vise frem verdens største OLED-tv på årets CES-messe. Den nye tv-en er 55 tommer stor, kun 4 millimeter tykk og veier knappe 7,5 kilo. Relativt slankt altså, sett opp mot størrelsen. Vel så imponerende som størrelsen, eller mangel på sådan, er responstiden på den nye OLED-tv-en, som er mindre en 0,0001 millisekunder - mot normalt 5-2 millisekunder for LCD.

Ultrabook

Siden Intel lanserte Ultrabook-konseptet i fjor høst, har det kommet flere modeller på markedet. Blant annet har Toshiba, Acer, Lenovo og Asus allerede ultraportable i salg. Dette er ekstra tynne og lettere bærbare pc-er med lang batterilevetid, og normalt SSD i stedet for harddisk. Samtidig som alt er krympet og slanket, har ytelsen vært meget god.

Noe av tanken er at pc-er i Ultrabook-formatet skal slåss mot Apples stadig mer populære MacBook Air-modeller. Selv om vi allerede har sett et lite utvalg ultraportable, ventes det store skredet av nye modeller å komme i løpet av CES-messen.

Det ryktes at det vil vises så mye som 30 til 50 nye modeller i løpet av messen. I tillegg skal Intel-sjefen Paul Otellini holde et foredrag på messen, hvor han nok sannynligvis vil fokusere mye på den kommende Ivy Bridge-plattformern, som er en krympet og mindre strømkrevende variant av Sandy Bridge-prosessorene som brukes i dagens Ultrabooks.

Enda sprekere mobiler

I år kom de første telefonene med tokjerneprosessor i salg. Økningen i ytelse fra tidligere telefoner var markant. Det kan se ut til at tokjerne snart blir å regne for tregt. I løpet av CES vil det nemlig fokuseres mye på telefoner med firekjerneprosessorer, som kommende Nvidia Tegra 3 og Qualcomms Snapdragon S4.

De første telefonene med firekjerneprosessor er ventet å komme i salg allerede i løpet av første kvartal i år. Spennende nytt for de som vurderer å bytte ut den gamle gigahertz, enkjernetelefonen de har i dag. Litt kjedeligere for de som nettopp har gått til innkjøp av en sint telefon med tokjerneprosessor.

4K

Det er heldigvis ikke snakk om minnemengde eller lagringsplass når det snakkes om 4K. Derimot er det snakk om neste generasjon tv-er og videokameraer. 4K-skjermer vil ha fire ganger så høy oppløsning som FullHD, som er det gjeldende i dag.

I tillegg til å vise frem sin syltynne OLED-tv planlegger LG å vise frem noe som nok kan gi vel så mye oppmerksomhet - en 84-tommers 3D-tv med 4K-oppløsning. Det er ikke bare LG som jobber med 4G, også Toshiba har noe på gang, og kanskje kan det være at det vil vises frem flere 4K-tv-er i løpet av årets messe.

Ice Cream Sandwich

Helt siden fjorårets CES-messe, hvor nettbrett var det store, har Apples konkurrenter jobber hardt med å lansere stadig bedre alternativer til iPad og iPad 2 - og for så vidt også noe som kan konkurrer med en eventuell iPad 3.

Det forventes at det blir mye fokus på nettbrett også i år. Ikke minst takket være den kommende Android-varianten fra Google, kjent som Ice Cream Sandwich.

I fjor var det kun én produsent som viste frem nettbrett med en nettbrettoptimalisert utgave av Android, Motorola med sin Xoom, utstyrt med Android Honeycomb. Heldigvis har flere produsenter nå tilgang til neste versjon av Android, slik at det blir flere varianter å se på i løpet av årets CES. Blant annet planlegger produsenten Coby å vise frem et nettbrett med Ice Cream Sandwich.

Vi følger CES

Følg med på pcworld.no i tiden som kommer, vi vil nemlig følge årets CES-messe tett og holde der løpende oppdatert på de mest spennende nyhetene - være seg det er OLED, 4K, slanke bærbare, nettbrett eller helt andre spennenende ting.

Les om:

Foto/video