Digitalkamera i Polaroid-drakt

Polaroid-kameraene har ikke avgått ved døden likevel. Nå er de tilbake – i digital utgave.

Publisert Sist oppdatert

Med Polaroid Z340 prøver selskapet som har overtatt Polaroid-navnet, å gjenopplive sjangeren av kameraer som kan skrive ut et albumbilde under ett minutt etter at bildet er tatt.

Men Polaroid Z340 er samtidig et ganske moderne digitalkamera, som også lagrer en 14-megapikslers digital kopi av bildet. Du kan gjøre bildebehandling direkte i kameraet eller på en pc etterpå.

Polaroid-mystikken

Gjennom flere tiår har folk verden over gledet seg over den mystiske opplevelsen med å få fiks ferdige fargebilder fra Polaroid-kameraer. Ikke minst klassikeren Polaroid SX-70, introdusert i 1972, hadde mange venner, også her til lands.

Det første Polaroid-kameraet så dagens lys i 1948. Oppfinneren var den genierklærte amerikaneren Edwin H. Land. Han er også er gitt æren for polaroid-solbrillene, som fjerner reflekser og derfor er mer effektive en vanlige solbriller. I enkelte norske lakseelver er polaroid-briller forbudt, fordi fiskeren ser fisken altfor godt under vannspeilet.

Tilbake til Polaroid-kameraene: De digitale kameraene bidro trolig sterkt til å ta knekken på øyeblikkskameraene fra Polaroid-firmaet. Så tidlig som i 2001 søkte firmaet konkursbeskyttelse, og verdiene ble solgt til et annet firma. Dette firmaet beholdt Polaroid-navnet, men sluttet med kameraproduksjonen i 2009. To år senere stanset også produksjonen av Polaroid-filmen. Kameraproduksjonen kom imidlertid i gang igjen litt senere.

I det hele tatt er Polaroid-navnet de siste 10-12 årene blir mindre forbundet med kameraer og mer med en tåke av konkursbegjæringer, patentstridigheter og kamp om verdiene som var igjen etter det opprinnelige selskapet.

Polaroid SX-70 er en klassiker.

I 2010 skapte «nye» Polaroid overskrifter igjen, denne gang etter å ha ansatt artisten Lady Gaga som kreativ direktør. Hun skal være medansvarlig for designen av en mobil skriver lansert i 2011, myntet på utskrifter fra mobilkameraer og digitale kameraer.

Kamera eller skriver?

Man kan da også stille spørsmål om nyskapingen som firmaet nå har lansert, Polaroid Z340, er en skriver eller et kamera? Eller begge deler?

Løsningen presenteres som et kamera, og har også en design som minner om de gode, gamle Polaroid-kameraene. En litt flat «boks» med betjeningsknapper på toppen, objektiv i fronten og også utmating av ferdig bilde i fronten.

Kameraet kan brukes som et godt, gammeldags Polaroid-kamera: Trykk på knappen og vent til bildet kommer ut.

Bildet blir imidlertid ikke til som følge av en kjemisk prosess, slik det var tidligere. Her er det en helt tørr prosess. Innebygd i papiret er det små krystaller i fargene cyan, gult og magenta. Disse aktiveres gjennom forskjellige varmenivåer og skaper dermed det endelige bildet.

I de klassiske Polaroid-kameraene kom bildet – eller papiret med de innbakte kjemikaliene – ut umiddelbart, og så kunne du se hvordan bildet gradvis ble fremkalt. Med Z340 må man vente godt og vel 40 sekunder før det skjer noe, mens bildet bearbeides inne i kameraet, eller skriveren, om man vil. Når bildet kommer ut, er det ferdig «fremkalt».

Polaroid kaller det nye papiret for Zink, som står for Zero Ink – ikke noe blekk.

Digitalkamera

I tillegg blir det altså lagret en 14-megapiksler bildefil i kameraet. Denne kan man overføre til en pc gjennom sd-kort eller redigere direkte på den 2,7-tommer store lcd-skjermen på kameraet – beskjære, justere fargene, aktivere effektfiltre, fjerne røde blitsøyne og flere andre endringer.

Kameraet har 30 MB internminne, og på sdhc-kort kan man lagre opptil 32 GB.

Kameraet kan også ta opp video, men ikke i HD-kvalitet. Oppløsningen stanser på 640 x 480 punkter.

Optikken er forøvrig med fast brennvidde, ikke zoom.

Det gjenstår å se om Polaroids nye fremstøt blir en suksess eller om det er selskapets siste krampetrekninger.

Kameraet koster rundt 300 dollar og kan bestilles for postordrelevering fra USA. Da tilkommer fraktkostnader på mellom 46 og 163 dollar, avhengig av hvor raskt man vil ha kameraet levert. Vår prøvebestilling endte på 1960 kroner pluss toll.

Bedre med direkteskriver?

Jeg må innrømme at hvis jeg selv skulle ha valgt kamera- og utskriftsverktøy for de samme formålene som Polaroid-kameraet er myntet på, ville jeg nok ha valgt et toppmoderne digitalkamera og i tillegg tatt med meg en såkalt direkteskriver, for eksempel en av Canons Selphy-skrivere. Riktignok er det en løsning jeg har prøvd før og dermed kjenner, noe jeg ikke kan si om Polaroids løsning.

Utenfor selve Polaroid-selskapets sfære har forøvrig et entusiast-prosjekt i Nederland sørget for at produksjonen av filmmateriale til de opprinnelige Polaroid-kameraene er blitt tatt opp igjen. Gruppen som står bak, kaller seg betegnende for The Impossible Project.

Du kan lese mer om det nye kameraet her. Og her.