Digitalt vårslipp fra Panasonic

Digitalt vårslipp fra Panasonic

Panasonic vil tredoble sin markedsandel på det norske digitalkameramarkedet og mener at video bør lagres på sd-kort.

I tillegg lanserer Panasonic nå to nye dvd-baserte harddiskspillere som selskapet hevder vil gi hd-kvalitet til flatskjermeiere.

Mål: 15 prosent

Panasonic har i dag rundt fem prosent markedsandel på det norske digitalkamera-markedet. - Innen ett år vil vi øke til 15 prosent, sier Ketil Lindstrand, sjefen for Panasonics virksomhet i Norge.

Lindstrand og kollegene har i det stille arbeidet hardt med å styrke Panasonics posisjon blant elektronikkforhandlerne og -kjedene, som ifølge Lindstrand allerede selger mange flere Panasonic-produkter enn før.

- En av grunnene til at produktene våre går bra, er at Panasonic har god score på tester og analyser av driftssikkerhet, hevder Helge Rose, salgssjef hos Panasonic i Norge.

Optisk stabilisator

Et av Panasonics viktigste salgsargumenter er at selskapet er blant pionerene på optisk bildestabilisator, som motvirker bevegelsesuskarphet uten at den øvrige bildekvaliteten svekkes, slik det skjer til en viss grad med elektronisk bildestabilisering. Panasonic kaller sin teknologi Mega OIS (Optical Image Stabilizer).

Det nye flaggskipet blant Panasonics kompaktkameraer er Lumix TZ3 til 4 000 kroner inklusive merverdiavgift. Det utmerker seg ved å ha kraftigere vidvinkel enn de fleste konkurrentene - tilsvarende 28 mm - og «superzoom» på 10x zoomfaktor. Det vil si at brennvidden i full tele tilsvarer hele 280 mm. Optikken er fra Leica.

Kameraet har oppløsning på 7,2 megapiksler. Man kan også få kjøpt en lillebror på 6,1 megapiksler til 3 500 kroner - navnet er TZ2.

Panasonic Lumix TZ3 - kompaktkamera med superzoom.

Åtte reisekameraer

Lumix-serien omfatter for øvrig sju kompaktkameraer som Panasonic kaller for «intelligente reisekameraer». Prisene strekker seg fra 3 800 kroner for toppmodellen FX30, ifølge Panasonic verdens tynneste digitalkamera med optisk bildestabilisator, til 1 500 kroner for LS60.

Ytterligere en modell er satt i reisekamera-båsen uten å være fullt så kompakt: FZ8. Dette er et 12x superzoom-kamera med brennvidde tilsvarende 36-432 mm, med design som gjør at det ved første øyekast kan se ut som et lite speilreflekskamera. Man kan få det i sølvfarge eller - hvis man vil se litt mer proff ut - i sort. Prisen er 4 000 kroner.

Panasonic FX10 med 3x zoom fås i sølv, sort og blått.

FZ8 har 12x zoom og konkurrerer med de rimeligste speilreflekskameraene.

HD-video på minnekort

Panasonics nyeste videokamera er SD1 til 12 500 kroner. Her lagres videoopptakene verken på bånd, disk eller optisk plate, men i stedet på vanlig sd-minnekort. Vel å merke et SDHC-kort på 4 GB, som medfølger. Enda større minnekort er i vente, det snakkes om opptil 64 GB. Takket være ny filstruktur har man opphevet lagringsbegrensningene som har skapt problemer ved bruk av sd-kort tidligere.

Videokameraet har tre ccd-brikker og selges i Panasonics proffsortiment. Det er basert på AVCHD-standarden som Panasonic har utviklet sammen med Sony.

For 11 700 kroner får man modellen DX1, som lagrer opptakene direkte på dvd-plate.

Panasonic går for å lagre videoopptak på sd-minnekort. Her er SD1

Panasonics vårslipp inneholder også «verdens minste videokamera med SDHC-lagring», SDR-S10, som tåler fall på 1,2 meter.

Panasonic lanserer for øvrig to nye harddisk-baserte dvd-spillere med en oppskaleringsteknologi som skal gi full hd-kvalitet. Hver piksel multipliseres i sanntid og omvender kvaliteten fra 576i til 1080p, noe som skal gjøre det mulig å se dvd-avspillinger og tv-sendinger i hd-kvalitet selv om de innkommende signalene ikke oppfyller hd-kravene. Teknikken finnes i Diga DMR-EH67 og DMR-EH57, som kommer til sommeren. Prisene blir henholdsvis 5 000 og 4 000 kroner.

Sist, men ikke minst kommer Panasonic med hele 11 nye plasma- og lcd-skjermer i Viera-serien, flere av dem med full hd-oppløsning.

Les om:

Foto/video