Disse iPod-ene kan snart forsvinne

Disse iPod-ene kan snart forsvinne

Ifølge nye rykter er det snart kroken på døra for to av Apples mp3-spillere.

I mange år var iPod den kuleste Apple-dingsen man kunne ha. Så kom iPhone. En iPod man kunne ringe med. Sakte, men sikkert har iPhone-en spist (markedsandelene til) iPod.

Så populær var mobilen at Apple lanserte en telefonløs iPod: en iPod touch. Denne er i dag den mest solgte modellen i iPod-serien.

I 2006 stod iPod for 55,55 prosent av Apples omsetning. I dag er tallet på cirka 8 prosent, ifølge Macworld.se. Nedgangen har fått mange til å spekulere i iPod-ens fremtid. Spesielt iPod Classic har mange lenge ment at er klar for de digitale jaktmarker.

Så når TUAW nå rapporterer at Apple har planer om å avvikle både iPod Classic og iPod shuffle, er det ikke mange som er spesielt overrasket. Noen mener faktisk det er for lengst er på tide.

Se bildene!

iPod gjennom tidene

10-årsjubileum

iPod Classic er en gammel traver, rett og slett den opprinnelige iPod-en. Den har riktignok ikke hatt navnet iPod Classic i mer enn noen år, men konseptet er stort sett det samme som da den ble lansert for cirka ti år siden.

Det spesielle med Classic-modellen er at den kommer med en tradisjonell spinnende disk, dette i motsetning til resten av Apples iOS-enheter, som baserer seg på flashminne til lagring. Den er stor i størrelse, men så har den også plass til mye musikk.160 gigabyte rommer den, omtrent 40 000 sanger. Men så koster den 2000 kroner også.

iPod shuffle er minstemann i iPod-serien. Spilleren ble introdusert i 2005, og har kommet i fire ulike generasjoner. Shuffle var Apples første iPod med flashminne. Spilleren er den eneste i iPod-familien uten skjerm, og styres kun ved hjelp av knapper. En favoritt blant dem som trener, og en billig gave til de minste i familien. Prisen? 399 kroner.

iPod med touch

Men ifølge TUAW er altså både iPod Classic og iPod shuffle på vei ut døren. Da vil Apple kun sitte igjen med iPod-er med berøringsfølsomme skjermer, noe som ikke virker helt utenkelig. iPod Classic har riktignok fått dødsdommer før, uten at noe har skjedd. iPod shuffle er dessuten den billigste spilleren i iPod-serien, og den nest billigste iPod-en, iPod nano, koster hele 850 kroner mer.

TUAW skriver at avviklingen vil skje i år, og det kan godt være at det blir allerede neste tirsdag, når Apple skal lansere ny iPhone. Tradisjonelt har selskapet sluppet nye iPod-modeller på et musikkrelatert arrangement i september, men dette har de ikke kalt inn til i år.

Samtidig forventes det at Apple kommer til å slippe en ny iPod touch i neste uke. Ifølge ryktene kommer den nye Touch-modellen til å være for det meste lik sin forgjenger, men den vil også komme i en hvit versjon.

Les test:

Apple 2GB iPod shuffle - ypperlig treningskamerat

Foto/video