Dobbelt opp med Adobe-programmer

TIPS: Ikke bare tut-og-kjør med oppgraderingen til Creative Cloud 2014. Her er noen råd.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av Adobe-brukere har de siste dagene sittet i nedlastingskø for å få lastet ned årets store oppgradering, som ble gjort tilgjengelig 18. juni.

Så langt har vi ikke registrert noen ramaskrik om saktegående trafikk i nedlastingskøen, selv om de som har installert absolutt alt som finnes i Creative Cloud-familien, totalt må laste ned kanskje 14-15 gigabyte med programvare.

For de fleste av de 2,3 millioner Creative Cloud-brukerne verden rundt dreier det seg imidlertid om mindre nedlastinger enn dette.

La oss i den forbindelse avlive en av mytene om Adobe Creative Cloud-abonnementet: Det viser seg at en del tror at programvaren kjøres via internett og at man må være oppkoblet hele tiden. Dette er feil. Alle CC-programmene lastes ned og kjøres lokalt på en Mac eller en Windows-pc.

Dette betyr at man godt kan bruke programmene uten å være oppkoblet. Kjekt for folk som vil jobbe litt på hytta selv om det ikke er internett der. Bruken av programvaren krever imidlertid at man får verifisert abonnementet via internett én gang i måneden.

«Nye» programmer

Flere av 2014-utgavene av de sentrale Adobe-programmene er for helt nye programmer å regne, inkludert klassikere som Photoshop og Illustrator. Adobe har lagt opp til at disse installeres som nye, selvstendige programmer. Installasjonssystemet foretar altså ingen oppgradering av den versjonen man har på maskinen fra før – og fjerner den heller ikke.

Såkalte «major version updates» kan ha endringer i systemkravene. I andre tilfeller er det brukt nye kompilatorer under utviklingsarbeidet. Dette er grunnen til at det aktuelle programmet installeres som nytt program.

Dette innebærer at du etter oppgradering til 2014-versjonen av dine Adobe-programmer sannsynligvis har dobbelt opp av en god del av programmene. Hvor mange det dreier seg om, vil variere fra bruker til bruker.

I mitt tilfelle ble det dobbelt opp av Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Media Encoder og Muse. Andre brukere har fått dobbelt opp av andre programmer, som Dreamweaver, Flash Professional og så videre.

Etter å ha slettet forrige versjon av dobbelt-installasjonene, fikk jeg 10 gigabyte mer diskplass til rådighet. Har man operativsystem og programvare på en SSD, kan dette være kjærkommen lagringsplass å få tilbake.

Merk at Adobe ikke har noe imot at du beholder den gamle versjonen på disken, dersom du ønsker å veksle mellom gammel og ny utgave, for eksempel til du har fått tilpasset oppsettet slik du ønsker.

Avinstallér ordentlig

Adobe understreker at programmer man ønsker å fjerne, må avinstalleres på ordentlig vis, ikke bare slettes fra disken. Grunnen er at enkelte elementer er installert andre steder enn i programmappen, for eksempel oppsettfiler, font-cahcefiler, innstikksmoduler og så videre.

For Windows-brukere betyr det å gå til Programmer og funksjoner-modulen i Kontrollpanel. I programlisten vil man se at en del programmer står oppført med programnavn som slutter på «CC», mens den nye versjonen av samme program slutter på «CC 2014». Da kjører man avinstalleringsfunksjonen på de dobbelt-programmene som ikke har «2014» i programnavnet.

Det samme gjør man på Mac, men der er det ingen sentral avinstalleringsfunksjon. I stedet finner man et avinstallerings-ikon i programmappen til en del av programmene. Når man bruker denne funksjonen, avinstalleres også for eksempel oppsettfiler som er lagret i Application Support-mappen inne i Bibliotek-mappen.

En del mindre programmer har ikke slik avinstalleringsfunksjon og kan slettes direkte.

Ikke flytt innstikksmoduler

Adobe advarer også mot å flytte innstikksmoduler (plug-ins) direkte over til det nye programmet. Det kan ha skjedd endringer som gjør at modulene ikke lenger er helt kompatible med nyeste versjon av Adobe-programvaren.

Gå i stedet til nettstedet til de aktuelle tredjepartsleverandørene av innstikksmodulene og last ned nyeste versjon derfra, er Adobes råd.

Mange Photoshop-brukere har gjort betydelige endringer i programoppsettet, for eksempel med forhåndsdefinert beskjæring, tastatursnarveier og så videre. For å spare tid på oppdateringen av disse kan man bruke følgende menyvalg: Rediger > Forhåndsinnstillinger > Migrer forhåndsinnstillinger.

Språkvalg

Blant forbedringene som Creative Cloud-abonnementet byr på for brukerne, er fritt språkvalg. Tidligere måtte man velge riktig språkversjon når man kjøpte programvaren, og dette ga til tider merkelige utslag.

For noen år siden opplevde jeg at en av de store Creative Suite-pakkene ikke var tilgjengelig i norsk versjon, og hvis man ønsket Photoshop på norsk, måtte dette programmet kjøpes separat – og altså i tillegg til CS-pakken, der man allerede hadde betalt for den engelske Photoshop-versjonen.

Nå velger man språk når man starter installasjonen – og det er mange språk man kan velge blant, selv om ikke alle programmer er oversatt til alle språk.

Og man kan bytte språk. Det høres ut som en gimmick, men kan være nyttig i noen sammenhenger. Tenk deg at du har installert Photoshop på norsk, men så kjøper du en lærebok som bare finnes på engelsk. I stedet for å slite med å finne igjen kommandoer og menyvalg på et annet språk enn i læreboka, kan du derfor reinstallere Photoshop i engelsk utgave, for en kortere tid eller permanent, om du vil.

32- og 64-bits

Nedlasting av de nyeste Adobe-programmene er ikke aktuelt bare for eksisterende Creative Cloud-kunder, men også for alle dem som vil prøve programvaren for første gang. Adobe tilbyr 30-dagers gratis prøving av CC-programmene.

Det er verdt å merke seg at noen av Adobe-programmene bare kommer i 64-bitsversjon. Dette gjelder Muse, Flash Pro, After Effects, Premiere Pro, Audition, Prelude, SpeedGrade og Scout. Derimot kommer for eksempel Photoshop, Illustrator og InDesign både i 32- og 64-bitsversjon for Windows. Du må imidlertid selv velge riktig versjon – installasjonsprogrammet gjør det ikke for deg.

Merk også at Adobe Application Manager, som brukes under installasjon av oppdateringer, krever at man bruker Windows 7 med Service Pack 1 eller Windows 8, eller Mac OS X v10.7 – eller nyere.

Adobe-evangelist Julieanne Kost har lagt ut et omfattende blogginnlegg med installasjonstips til Creative Cloud 2014. Du finner bloggen, med en lang debatt-hale, her .