Dødsstøtet for CD-en?

Dødsstøtet for CD-en?

Apple besegler skjebnen til optiske medier.

På slutten av 1990-tallet var Apple først ut med å avskaffe diskettstasjonen. Nå kan det virke som om selskapet er i ferd med å gi optiske medier samme skjebne. Litt etter litt er CD-en og DVD-en nå på vei ut av Apples verden.

Det første skrittet ble tatt i januar 2008 med lanseringen av MacBook Air, en syltynn bærbar Mac uten optisk stasjon.

For drøyt en måned siden ble Mac App Store lansert, noe som åpner opp for en helt ny måte å distribuere programmer til Mac-brukere på. Apple selger flere av sine egne programmer i programbutikken til en langt lavere pris enn i bokset utgave - et tydelig tegn på at selskapet ønsker å drive frem digital programvaredistribusjon.

MacRumors melder dessuten at Apple nå er i ferd med å fjerne programvare på CD-er og DVD-er fra sine egne butikker. I stedet kommer kunder som kjøper en ny Mac til å få informasjon om hvordan man laster ned programmer fra Mac App Store.

Office på minnepinne?

Det er ikke kjent hva Apple i såfall vil gjøre med store programpakker som MS Office eller Adobe Creative Suite - per i dag er ikke disse tilgjengelig på Mac App Store (Microsoft har imidlertid sagt at de vurderer det). Et sannsynlig alternativ er å gå over til distribusjon via minnepinner. Dette gjøres forsåvidt allerede; kunder som kjøper MacBook Air får i dag den nyeste versjonen av Mac OS X på en medfølgende usb-minnepinne.

Det ryktes at Apple har planer om å fjerne den innebygde DVD-stasjonen i kommende modeller av MacBook og MacBook Pro også. På denne måten vil de gjøre de bærbare maskinene lettere og gi mer plass til større batteri eller flere porter. Bærbare pc-er som MacBook Air er fremtiden, sa Apple i fjor høst.

Mye taler altså for at optiske medier synger på siste verset, men ikke bare hos Apple. Chetan Joshi, som jobber med forretningsutvikling hos Lenovo i Canada, sa i fjor at kundene stadig sjeldnere spør etter optiske lesere, og at han tror det bare er et tidsspørsmål før de går samme veien som diskettstasjonene.

- Jeg anser definitivt at det optiske mediets dager er talte, i og med at vi bruker nettskyen, tavle-pc-er og nettbrett mer og mer. Vårt mål når det gjelder ultramobilt er at enhetene skal være tynne og lette, og da er det ikke til å unngå at optiske lesere fases ut, sa Joshi.

Noen kritikere hevder på sin side at den fremste grunnen til at Apple prøver å få kvitte seg med optiske medier er for å hindre folk fra å enkelt få tak i film og musikk, skriver Macworld.se. Målet skulle være å tvinge kundene til i stedet å benytte seg av iTunes Store.

PS: Se Steve Jobs' ta livet av CD-en i den nyeste episoden av den satiriske animasjonsserien Robot Chicken under:

Foto/video