Drastisk lys-og-skyggekontroll

Drastisk lys-og-skyggekontroll

Adobe lover banebrytende justering av høylys og skygge i Lightroom 4.

Den ferdige versjonen av Adobe Photoshop Lightroom 4 er nå kommet i salg, etter en offentlig betatesting fra januar.

Lightroom er i utgangspunktet et arbeidsflyprogram som skal hjelpe både profesjonelle og amatørfotografer til å holde bedre orden på store bildemengder.

Dessuten byr programmet en god porsjon bilderedigering, selv om Adobe er rask til å fastslå at dette ikke er noe alternativ til noen av Photoshop CS-versjonene.

- Betydelig versjonslansering

Adobe fastslår at Lightroom 4 er en betydelig versjonslansering. Selskapet legger særlig vekt på den nye og mer avanserte teknologien for å prosessere skygge og høylys.

Nye justeringskontroller maksimerer dynamisk rekkevidde og sikrer eksepsjonelle detaljer i skygge og høylys, hevder Adobe i pressemeldingen.

I tillegg har programmet fått flere lokale justeringskontroller inkludert reduksjon av bildestøy, moaré og hvitbalanse.

Programmet har også forbedret videostøtte – nyttig for alle fotografene som etter hvert begynner å ta i bruk videomulighetene som nesten alle stillbildekameraer kommer med i dag.

Nå kan man spille av, trimme og trekke ut bilder fra videoklipp tatt opp både på speilreflekskameraer, kompaktkameraer og smarttelefoner.

Justerte videoklipp kan eksporteres som H.264-filer eller publiseres direkte til Facebook og Flickr.

Lightroom har også en rekke maler til å skape fotobøker, og inkluderer dessuten en tekstbehandler til dette formålet.

Lokasjonshåndtering og geotagging hører også med.

Billigere

Adobe ledsager lanseringen av versjon 4 med en kraftig prisreduksjon.

De to foregående versjonene, 2 og 3, hadde veiledende pris på nærmere 3000 kroner. En av de store konkurrentene til Lightroom på Mac-siden er Apple Aperture, som Apple først satte ned prisen på til 1690 kroner, og deretter ytterligere en drastisk prisreduksjon til 560 kroner, som programmet koster nå etter at det er flyttet over til Apples App Store.

Adobe går ikke fullt så langt, men vi snakker like fullt omtrent om en prisreduksjon ned til en tredjedel av den opprinnelige prisen.

Veiledende pris for Adobe Photoshop Lightroom 4 er 1087,50 kroner inklusive mva., mens oppgradering vil koste 612,50 kroner.

Selv om Aperture altså koster ned mot halvparten av Lightroom 4-prisen, tror vi ikke Adobe-brukere vil ta det ille opp at Lightroom nå koster rundt en tusenlapp. Fra Adobe er man jo ikke bortskjemt med lave priser, i hvert fall ikke når vi snakker om programvare som kan anvendes av profesjonelle brukere. Og mange av Lightroom-brukerne er jo nettopp profesjonelle fotografer, selv om det er populært program også hos ivrige fotoentusiaster som ikke lever av fotograferingen.

Les om:

Foto/video