Dyrt speil fra Panasonic

Dyrt speil fra Panasonic

12 000 kroner vil Panasonics nye speilreflekskamera koste i Norge. – I premiumklassen, vedgår Panasonic.

Panasonic lanserer nå sitt digitale speilreflekskamera Lumix DMC-L10 i Norge. Kameraet vil være tilgjengelig i midten av oktober. Førsteinntrykket vårt etter å ha fått demonstrert kameraet, er positivt, selv om det gjenstår å teste det før vi feller noen dom.

Spørsmålet som presser på nå, er om Panasonic har satt prisen for høyt. Veiledende pris er 12 000 kroner inklusive mva.

Da får man riktignok med på kjøpet et zoomobjektiv med Leica-logo og vesentlig bedre spesifikasjoner enn de billige «kit»-objektivene som følger med speilreflekskameraene i forbrukerklassen.

Like fullt kommer mange sikkert til å sammenligne Panasonic Lumix DMC-L10 med kameraer som Canon EOS 400D, Nikon D40x og andre forbruker-speilreflekskamaer i 10-megapikselklassen – til priser fra rundt 6 000 kroner og oppover, inklusive optikk.

LES OGSÅ: 3 x 10 megapiksler

Prismessig ligger Panasonic-kameraet i stedet midt mellom Nikon D80 og D300, og da er vi oppe i et semiproff-segment der mange vil mene at Panasonics kamera neppe hører hjemme.

For ordens skyld har vi her sammenlignet Panasonics veiledende pris mot reelle butikkpriser på konkurrentenes kameraer. Det gjenstår å se hva butikkene vil forlange for Lumix DMC-L10 når de får det i hyllene.

Premium-pris

- Ja, kameraet ligger i premiumklassen i pris, vedgikk Anders Jonsson, ansvarlig for foto hos Panasonic, på pressekonferansen i Oslo da kameraet hadde norgespremiere.

Men han tilføyde at all den avanserte teknologien i kameraet, inkludert optisk bildestabilisator, bidrar til å gi god valuta for pengene.

Panasonic er blant elektronikkselskapene som strever med å komme seg inn på det digitale speilrefleksmarkedet som domineres av de rivaliserende parhestene Nikon og Canon. Selv etablerte fotomerkenavn har problemer med å bryte gjennom her, og de som ikke har noen speilreflekshistorie å vise til, sliter enda mer.

Forgjengeren, Panasonic Lumix DMC-L1, ble ingen salgssuksess, tross sin Leica-look.

Panasonic vedgår at deres eneste digitale speilrefleksmodell til nå, Lumix DMC-L1, som ble lansert tidlig i 2006, ikke har solgt noe særlig. Et eksklusiv Leica-lignende design hjalp ikke.

Tradisjonell design

Nå går selskapet den samme veien tilbake til tradisjonell speilrefleks-design som andre har gått før dem. Vi nevner Olympus, som prøvde seg på ny design med sin Olympus E-300 og etterfølgeren E-330, uten det tradisjonelle prismehuset på toppen. Med E-400- og E-500-serien er dette på plass igjen hos Olympus.

Les også: - Teknologi ingen mannegreie

Det samme noterer vi for Panasonic Lumix DMC-L10. Det er et klassisk speilreflekskamera med myke linjer og stilfull design. Dessuten inneholder det teknologiløsninger som hver for seg kanskje ikke er nyskapninger, men som Panasonic har satt sammen på spennende måter.

Panasonics nye speilreflekskamera har for eksempel både et supersonisk filtersystem som fjerner støv og skitt fra bildebrikken inne i kamerahuset og optisk bildestabilisator i objektivet.

Lumix DMC-L10 har Live View-funksjon med vridbar lcd-skjerm.

I tillegg er kameraet utrustet med den samme «intelligente» automatikken som Panasonics nye kompaktkameraer nå også har fått. Når man trykker utløserknappen halvveis ned, detekterer kameraet om det er bevegelse i motivet. I så fall økes lysømfintligheten automatisk (ISO-verdien settes automatisk opp), slik at man kan fotografere med kortere lukkertid. Ansiktsgjenkjenning inngår også i dette systemet.

I tillegg har man de mer tradisjonelle forhåndsdefinerte motivprogrammene som portrett, landskap, sport og så videre, samt full manuell kontroll.

Live View

Panasonic har også videreutviklet Live View-teknologien, som gir «levende» bilde på lcd-skjermen, noe man først har fått i senere tid på speilreflekskameraene. Panasonic har utstyrt kameraet med en lcd-skjerm som kan vris opptil 170 grader – en stor fordel ved blomsterfotografering og når man vil ta bilder over hodene på en flokk mennesker, ved opptog og den slags.

I tillegg har Panasonic utviklet et hybrid-autofokussystem i tilknytning til Live View-løsningen som skal gjøre det lettere å fokusere både via speilsøkeren og via lcd-skjermen.

Autofokus kan benytte 9 punkter, 3 punkter eller 1 punkt av i alt 11 tilgjengelige.

Bildebrikken er en 10,1 megapiksler Live MOS-sensor som vi kjenner fra Olympus E-410 – Olympus og Panasonic er samarbeidspartnere rundt 4/3-standarden.

Sensoren gir i utgangspunkt bilde i 4:3-format, men man kan også velge 3:2 og 16:9.

Objektivet som følger med, har brennvidde 14-50 mm, som tilvarer 28-100 mm omsatt til 35 mm-standarden. Dette er et større zoomomfang en de rimelige «kit»-objektivene pleier å by på. Objektivet er produsert i Japan, men designen er godkjent av Leica, og objektivet har Leica-logo.

Kamerahuset veier 480 gram, mens objektivet har en vekt på 434 gram.

Lumix DMC-L10 har en klassisk og stilig design.

Få objektiver

Sammenlignet med de etablerte speilrefleksprodusentene som har flere titalls objektiver å by på hver, er Panasonics tilbud foreløpig magert, bare et par objektiver nå og seks objektiver når vi kommer til januar.

Men ettersom kameraet er bygd etter FourThirds-standarden, kan man få kjøpt objektiver til denne standarden fra blant andre Olympus og Sigma. Da snakker vi om et utvalg på rundt 40 objektiver.

LES OGSÅ: Leica V-Lux 1 - altfor bra?

Les om:

Foto/video