Elements 9 for både Windows og Mac

Elements 9 for både Windows og Mac

Photoshop Elements 9 arver CS5-funksjoner, og Premiere Elements fås nå også til Mac.

Adobe har lansert Adobe Photoshop Elements 9 og Adobe Premiere Elements 9.

Dermed er altså forbrukerversjonene av Adobes avanserte programmer for bilde- og videoredigering kommet i nye utgaver.

Videoredigering også for Mac

Blant nyhetene er at Adobe tilbyr Premiere Elements også til Mac-brukere. Bilderedigeringsprogrammet Photoshop Elements har vært tilgjengelig både på Windows- og Mac-plattformen lenge, men Adobe har kviet seg for å tilby forbruker-orientert videoredigering til Mac-brukere.

LES OGSÅ:

Adobe har lansert CS5

Grunnen er nok at Apple i mange år har levert med gratis videoredigeringsprogramvare, iMovie, på nye Mac-er, og få aktører i bransjen har utfordret Apple når det gjelder videoprogramvare på forbruker-nivå.

Adobe lå en stund også på etterskudd når det gjaldt Mac-utgaven av bilderedigeringsprogrammet Photoshop Elements. For eksempel kom det aldri noen Photoshop Elements 5 eller 7 for Mac.

Adobe endret denne policyen med Photoshop Elements 8 i fjor høst. Nå kjører Adobe altså parallelle versjoner av Photoshop Elements for Windows og Mac, med identiske funksjoner og identisk brukergrensesnitt så langt plattformene tillater. I praksis er det nesten umulig å se forskjell. Heretter vil vi trolig se det samme på Premier Elements-siden.

Slutt på vinglingen

Også på proff-siden har Adobe vinglet når det gjelder Mac-støtten. Riktignok ikke når det gjelder Photoshop. Der har Adobe alltid hatt høy fokus på Mac – de første Photoshop-versjonene var faktisk rendyrkede Mac-programmer.

LES OGSÅ:

Adobe tester forbedret Lightroom

Adobe var også en av pionerene på digital videoredigering, og Adobe Premiere dukket først opp på Mac-plattformen, så tidlig som i 1991. Den første Windows-versjonen kom i 1993.

Men med Premiere Pro-lanseringen i 2003 ble Mac-plattformen droppet helt. Årsaken var nok Apples suksess med sitt eget profesjonelle videoredigeringsprogram, Final Cut. Først i 2007, med Premiere Pro CS3, vendte Adobe bak til Mac-plattformen når det gjaldt profesjonell videoredigering.

Nå gjør selskapet altså det samme også på amatør-siden.

Det er interessant å se hvordan Adobe nærmest i protest har trukket både det ene og det andre programmet fra Mac-plattformen, for så å komme tilbake for fullt både på proff- og amatør-markedet nå i senere tid. Det forteller en del om Mac-plattformens økende betydning for programvareleverandørene i den siste tiden.

CS5-funksjoner

En av nyhetene i Photoshop Elements 9 er en forbedring av Spot Healing Brush som låner teknologi fra Content Aware Fill-funksjonen i Photoshop CS5, ifølge Adobes pressemelding. Den nye funksjonen gjør det mulig på enkelt vis rydde opp og reparere med et penselstrøk. Man kan for eksempel ta bort fremmede personer på feriebildene og fylle bakgrunnen på en enkel måte ved at Photoshop Elements analyserer omgivelsene.

LES OGSÅ:

Nytt Adobe-jubileum

En annen nyhet er Photomerge Style Match, som kan gi et dramatisk uttrykk til et kjedelig bilde gjennom å analysere egenskaper i et annet bilde, hvor man liker eksempelvis kontrast eller fargetone bedre, og automatisk overføre disse egenskapene til bildet man ønsker å forbedre. På denne måten blir det lett å kopiere en bestemt fotostil.

Det finnes også flere nye Guided Edit-muligheter som ledsager brukeren steg for steg gjennom redigeringen. Ved hjelp av Guided Edit-funksjonene kan man blant annet lage morsomme effekter som for eksempel Out of Bounds, hvor en del av et bilde hopper ut av siden i 3D, lage pop art-kunstverk eller enkelt retusjere ved hjelp av funksjonen Perfect Portraits.

Video på få minutter

Med nye Adobe Premiere Elements 9 kan man lage en ferdig film på bare noen minutter, ved hjelp av intelligente verktøy som automatisk fikser lydproblemer, klipper bort dårlige opptak og korrigerer farge- og lysproblemer.

Ifølge pressemeldingen finner man også funksjonen Cartoon Effects, som kan forvandle alle typer videoopptak til en animert film.

Ytelsen i programvaren er forbedret og optimalisert slik at redigering og visning går smidig selv i HD-kvalitet, heter det.

Forbedret Organizer

Med det nye Organizer-verktøyet er det lettere enn noensinne å overføre og importere materiale fra vanlige videokameraer og digitale speilreflekskameraer for så å tagge og gå igjennom både video og bilder på ett sted.

Funksjonen Auto-analyse hjelper brukeren med å tagge sine beste bilder og videoklipp og kan også gjenkjenne ansikter på bildene.

Man kan raskt laste opp nye bilder og videoklipp til Facebook, samt forskjellige typer medier i dynamiske interaktive online-album og lage en dvd-lignende opplevelse for seere på nettet.

Brukere kan også lage sine egne scrapbooks og fotobøker ved hjelp av tilpassede maler og en enkel «dra-og-slipp»-funksjon, hvor bilder plasseres automatisk. Når man har lagd disse, kan man skrive ut hjemme eller via et fotolaboratorium på nettet.

Prisene

Adobe Photoshop Elements 9 og Adobe Premiere Elements 9 til Windows og Mac har en veiledende pris på 957 kroner inklusive mva.

Dobbeltpakken med Adobe Photoshop Elements 9 og Adobe Premiere Elements 9 til Windows og Mac har en veiledende pris på 1475 kroner. Alle programmer er engelsk-språklige og skal allerede være tilgjengelige.

Les om:

Foto/video