En litt mer diskret Leica

En litt mer diskret Leica

Produktlanseringer fra Leica dreier seg ikke alltid om ny teknologi.

De klassiske Leica-kameraene har i alle år hatt noen av sine fremste tilhengere blant fotografer som ønsker å ta bilder mest mulig diskret, gjerne under sjanger-benevnelsen «gatefotografering».

Oppskriften har vært et lydsvakt og forholdsvis komapkt kamera som - i hvert fall på litt avstand - får fotografen til å fremstå mer som en uskyldig turist enn som påtrengende fotograf, slik folk med store speilreflekskameraer og lange objektiver gjerne gjør.

Noen synes imidlertid at den store, røde Leica-logoen blir litt for mye av et blikkfang. Leica gjentar nå noe selskapet har gjort før: Tilbyr en variant av nyeste modell uten den røde logoen.

I 2011 lanserte Leica modell M9-P, en variant av Leica M9 fra to år tidligere, men uten rød frontlogo.

Nå gjentar historien seg. Leica M (Typ 240) ble lansert i 2012, og nå kommer alternativet for dem som ønsker minst mulig oppmerksomhet: Leica M-P.

Vi tolker det som om Leica kaller modellen for den Perfekte diskresjon, eller Perfectly Understated, som Leica skriver i sin pressemelding.

Også tekniske forbedringer

Det nye kameraet er imidlertid ikke helt fritt for teknologiske forbedringer.

Leica M-P har fått en to-gigabyte minnebuffer. Ifølge den norske Leica-distributøren Bresson AS skal dette bidra til å gjøre kameraet umiddelbart klart til bruk. I tillegg byr det på fordeler når man tar bilder i rask rekkefølge, fordi man slipper risiko for forsinkelse mens bildedataene skrives til sd-kortet. Nå bufres dataene først i det interne minnet.

I tillegg har man fått tilbake en populær funksjon fra de filmbaserte Leica-enes tid, en hendel på fremsiden av kameraet til å bytte søkerramme.

Leicas rammesøker-kameraer brukes som kjent mest med optikk med fast brennvidde, og i motsetning til med et speilreflekskamera med zoomoptikk er det ikke så lett å forutse effekten av å bytte til en annen brennvidde.

På Leica M må man i praksis skifte objektiv for å se forskjellen. Den nye rammevelgeren på Leica M-P projiserer seks forskjellige brennvidde-rammer inn i søkeren for å simulerere de forskjellige utsnittene.

Rammene vises i par på 28 og 90 mm, 35 og 135 mm eller 50 og 75 mm.

Nytt er også ripefritt safirglass over lcd-skjermen bak på kameraet.

Høyere pris

Forbedringene har naturligvis ikke bidratt til å gjøre kameraet billigere. Tvert imot bidrar de til å øke prisen med 4000 kroner, fra 55.000 kroner til 59.000 kroner. Inklusive mva.

Til erstatning for den forsvunne logoen finner vi en klassisk inngravering av Leica-navnet på toppdekselet.

Oppsummert er de tekniske spesifikasjonene fullformat CMOS-sensor på 36 x 24 mm, 3-tommers lcd-søker med oppløsning på 920.000 piksler, optisk rammesøker med manuell fokus, serieopptak på inntil tre bilder i sekundet og en kamerahusvekt på 680 gram.

Les om:

Foto/video