- Endelig 5D Mark III

- Endelig 5D Mark III

Canons ikon-modell er blitt raskere, mer avansert - og mye dyrere.

– Endelig kan vi snakke om det, sa produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge da han presenterte den nye Canon EOS 5D Mark III.

Kunder har mast lenge, journalister har spurt og gravd og ryktebørsene har vært fulle av spekulasjoner om den kommende 5D-oppgraderingen, som nå altså er her.

Erik Mikalsen, den norske Canon-sjefen, hevder at selv om Canon har hatt mange vinnermodeller opp gjennom årene, er det enkelte som skiller seg ut som ikon-modeller.

– EOS 5D er en av disse. 5D Mark III gir oss en god følelse og gir oss selvtillitsluft under vingene, sa han under den norske lanseringen.

Høyere oppløsning, raskere serieopptak, ny CMOS-bildesensor og mye mer avansert autofokussystem er blant forbedringene ved EOS 5D Mark III.

Kringkastingsfavoritt

Canon EOS 5D Mark II, som ble lansert høsten 2008, var det andre speilreflekskameraet på markedet som bød på mulighet til å ta opp video. Det første var Nikon D90, som ble lansert kort tid i forveien.

Canon lå imidlertid et steg foran erkerivalen, ettersom 5D var et fullformat-kamera med brikkestørrelse på 36 x 24 mm.

5D ble raskt favorittkameraet blant en gruppe videofotografer som lot seg begeistre av videokvaliteten man oppnådde takket være kombinasjonen av stor bildebrikke og avansert speilrefleksoptikk.

Ikke minst fikk man mulighet til å operere med mye mindre dybdeskarphet enn selv avanserte videokameraer kan tilby. Dermed kan med få videoopptak som ligner på god, gammeldags Hollywood-film tatt opp med 35-mm filmkamera.

Den norske komiserien «Dag» fra 2010, med Atle Antonsen i hovedrollen, har tiltrukket seg oppmerksomhet fra film- og fjernsynsfolk internasjonalt på grunn av det spesielle visuelle uttrykket som man lyktes i å skape ved å gjøre opptakene med Canons speilreflekskameraer, blant annet med utstrakt bruk av dagslys i stedet for videolamper også på innendørsopptak.

Oppfølgeren «Dag 2» fra 2011 omtales som den første europeiske dramaserien i Europa som ble filmet i sin helhet med Canon EOS 1D Mark IV, storebror til 5D.

Med oppgraderingen som EOS 5D Mark III representerer, er det grunn til å tro at 5D vil styrke sin posisjon i filmmiljøene, særlig blant dem som ønsker seg litt rimeligere kamera enn nevnte 1D Mark IV, som koster rundt 35 000 kroner, for ikke å snakke om den nye 1D X, som har en prislapp på rundt 55 000 kroner.

Prisøkning

Nye 5D Mark III har riktignok fått en vesentlig prisøkning fra forgjengeren 5D Mark II, som fortsatt vil være i salg parallelt med nykommeren. 5D Mark III får en veiledende pris på 29 900 kroner for kamerahuset. 5D Mark II har en veiledende pris på rundt 20 000 kroner, men fås hos en del fotohandlere for under 15 000 kroner.

For pristillegget som 5D Mark III representerer får man raskere serieopptak, opptil seks bilder i sekundet mot 3,9 bilder i sekundet med forgjengeren. Oppløsningen er økt fra 21 megapiksler til 22,3 megapiksler effektivt.

Canon hevder at deres konservative linje når det gjelder oppløsning borger for høy bildekvalitet og minimalt med bildestøy. Til sammenligning har Nikons hovedkonkurrent til 5D, nye Nikon D800, en oppløsning på 36 megapiksler.

Mange forbedringer

Bildesignalprosessoren er oppgradert til Canons Digic 5+-prosessor, som er mye raskere enn Digic 4 i EOS 5D Mark II.

Ifølge Canon er 5D Mark III enda bedre beskyttet mot støv og fuktighet enn forgjengeren. Det faktum at kameraet mangler oppfellbar blits, bidrar også til å øke værbeskyttelsen, siden man dermed er kvitt et utsatt inntrengningspunkt for fuktighet.

Det ni-punkters autofokussystemet i Mark II er erstattet av et avansert 61-punkters autofokussystem i Mark III. Systemet har 41 krysspunkter og fem doble krysspunkter.

Lysmålingen har en 63 soners tolags målesensor linket til alle autofokuspunktene.

Lcd-skjermen er moderat oppgradert fra tre til 3,2 tommer og oppløsningen økt fra 920 000 til 1 0400 000 punkter.

Lukkertidsomfanget er som før, fra 30 s. til 1/8000 s., men eksponeringskompensasjonen er økt fra pluss/minus EV2 til EV5.

Nytt er også muligheten til direkte HDR-opptak, altså bilder med særdeles høyt dynamisk omfang.

Videoopptak kan nå gjøres i mange flere hastigheter enn før, da den var begrenset til 30 bilderuter i sekundet. Nå kan man velge blant en rekke bildefrekvenser fra 24 til 60 bilderuter i sekundet.

Nytt er også hodetelefonkontakt for å sjekke lyden under videoopptak, og man kan gjøre enkel videoredigering direkte i kameraet.

Lysømfintligheten er økt drastisk og går nå fra ISO 100 til ISO 25 600 kalibrert, og kan utvides nedover til ISO 50 og oppover til ISO 102 400

Kameraet har fått to kortplasser og kan bruke sd- og cf-kort samtidig.

Canon har forøvrig oppdatert den medfølgende programvaren for bildebehandling, Digital Photo Professional V3.11, og lover at dette skal gi en «dramatisk bildekvalitetsøkning». Blant forbedringene er en avansert objektivoptimaliserings-algoritme, Digital Lens Optimizer (DLO).

Canon EOS 5D Mark III kommer i salg i Norge i april.

Les om:

Foto/video