Endelig OLED-gjennombrudd?

Endelig OLED-gjennombrudd?

Samsung vil øke OLED-produksjonen drastisk. Det kan innevarsle et gjennombrudd for større OLED-skjermer.

De store forventningene som mange har hatt til OLED-skjermteknologien, har så langt ikke blitt innfridd. Hittil er det stort sett bare mobiltelefoner og mp3-spillere som er blitt utrustet med OLED-skjermer. Dette kan nå begynne å endre seg.

Tynne og strømsparende

OLED står for Organic Light Emitting Diode og betegner en skjermteknologi basert på organisk materiale som sender ut lys på egenhånd, slik at det ikke trengs noen bakbelysning. Dermed kan skjermene konstrueres mye tynnere enn tradisjonelle lcd- og plasmaskjermer.

LES OGSÅ: Hva er det neste for HDTV?

En av de store fordelene er betydelig mindre strømforbruk, og brukere av bærbare pc-er har lenge gått og ønsket seg OLED-skjermer på pc-ene sine. Hittil har de ventet forgjeves.

OLED-skjermer gir også bedre bildekvalitet enn tradisjonelle flatskjermer. De håndterer bevegelse i skjermbildet bedre og har dessuten bedre fargegjengivelse.

Blant ulempene som har vært forbundet med OLED-teknologien, er kortere levetid enn mer etablerte skjermteknologier.

Samsung SDI

Det er firmaet Samsung SDI, der Samsung har 20 prosent eierandel, som nå har varslet at OLED-produksjonen skal trappes opp kraftig.

Firmaet vil nå investere 551,8 milliarder koreanske won (nesten 2,7 milliarder kroner) fra nå og frem til juni neste år for å øke produksjonen av OLED-paneler.

Hittil har det vist seg vanskelig å få etablert produksjon av OLED-paneler i stor skala, noe som har bidratt til at slike skjermer stort sett bare finnes på små håndholdte enheter som mobiltelefoner og mp3-spillere.

Samsungs 14-tommers OLED-skjerm fotografert på Cebit.

På Cebit-messen i år viste Samsung frem to OLED-tv-er, en på 14 tommer og en på hele 31 tommer. - Etter å ha følt på tv-en har vi bare en ting å si: WOW! skrev PC Worlds utsendte på Cebit-messen i mars.

LES OGSÅ: Har du 300 000 til overs?

Stikkord for skjermene som ble vist der var at de var ekstremt tynne med ekstremt kort responstid - og ekstremt høy pris.

OLED-tv fra Sony

I fjor greide Sony som første selskap å sette i gang kommersiell produksjon av tv-er basert på OLED-skjermteknologi. Sony XEL-1 har en 11-tommers skjerm og har solgt bra i Japan etter at tv-en kom ut i butikkene ved juletider.

Sony-sjef Howard Stringer har tidligere i år kunngjort at Sony vil lansere en 27-tommers OLED-tv i løpet av ett år.

Nylig meldte forøvrig en japansk avis at Panasonic arbeider med å konstruere en 37-tommers OLED-tv. Panasonic har ikke bekreftet avismeldingen, men vedgår at selskapet driver med utviklingsarbeid på OLED-teknologi, melder IDG News Service.

Les om:

Foto/video