Endelig støtter Adobe hd-video

Endelig støtter Adobe hd-video

Adobe har fått pepper for manglende støtte for AVCHD-standarden, men nå kommer den i Adobe Premiere Elements 7.

Adobe har nettopp kunngjort at de to forbrukerprogrammene Adobe Photoshop Elements og Adobe Premiere Elements – for henholdsvis foto- og videoredigering – kommer i versjon 7 i oktober.

Endelig AVCHD

En av de største nyhetene i videoredigerings-programmet Premiere Elements 7 er at programmet støtter videoformatet AVCHD.

Den eksisterende versjonen av Premiere Elements, samt proff-versjonen Premiere Pro CS3, mangler AVCHD-støtte, noe Adobe har fått mye kritikk for.

For å kunne redigere video tatt opp på videokameraer som benytter andre lagringsmedier enn videobånd og som er beregnet på visning i hd-format på dagens bredformat-tv-skjermer, må man benytte programvare som støtter AVCHD-standarden (Advanced Video Codec High Definition).

LES OGSÅ: Hvor mye Photoshop får du gratis?

Standarden er utviklet for å håndtere hd-video fra den nye generasjonen av videokameraer der opptakene ikke lagres på videobånd, men på dvd-plate, harddisk eller flashminne.

Slike videokameraer faller nå drastisk i pris og er på full fart inn i så vel forbrukerdelen som proffdelen av videokameramarkedet.

Hd-video som filmes på videobånd under HDV-standarden, kan uten problemer redigeres med Adobes programvare, men hd-video som tas opp på andre medier, kodes etter AVCHD-standarden, som Adobe altså ikke har hatt støtte for hittil.

AVCHD-standarden gir en mye høyere komprimeringsgrad enn HDV-standarden, og da hjelper det ikke at Adobe forlengst har lagt inn støtte for HDV i sin programvare.

HDV-standarden er basert på MPEG-2, mens AVCHD støtter seg på MPEG-4 (MPEG-4 AVC/H.264). I praksis skal AVCHD gi samme høye videokvalitet som HDV, men med mye sterkere komprimeringsgrad og lavere bitrate.

Etterlyst

Allerede under pressekonferansen i Oslo i fjor høst i forbindelse med lanseringen av den forrige versjonen av Adobes videoredigeringsprogram for forbrukere, Premiere Elements 4, etterlyste journalistene støtte for AVCHD. På det tidspunktet var det mange konkurrerende programmet som forlengst hadde fått AVCHD-støtte.

Derfor er det nå på høy tid at Adobe kommer med AVCHD-støtte. Adobe innrømmer indirekte at dette er blitt etterlyst av brukerne:

- Vi tror at mange har lengtet etter denne funksjonen ettersom bruken av hd-videokameraer for hjemmebruk har fullstendig eksplodert, sier produktspesialist Fredrik Johannesson hos Adobe Systems Nordic.

LES OGSÅ: Photoshop på mobilen

- Nå er disse kameraene relativt billige å kjøpe, og da har vi registrert at det er behov for å kunne redigere hd-video selv for hjemmebrukere. Adobe Premiere Elements 7 gir brukerne mulighet for nettopp dette, tilføyer Johannesson.

Det er rimelig å anta at AVCHD-støtte også kommer i neste versjon av Adobe Premiere Pro. Som kjent nærmer det seg tiden for lanseringen av neste Creative Suite-versjon, CS4.

Opprydding

Samtidig benytter Adobe anledningen til å rydde opp i den litt forvirrende versjonsnummereringen når det gjelder Premiere Elements og Photoshop Elements.

Dagens versjoner av de to programmene er henholdsvis Premiere Elements 4 og Photoshop Elements 6. Dette er riktig i forhold til programmenes historie, men skaper fort litt forvirring når de to programmene i stadig større grad selges i pakkeløsning der man får med begge programmene i samme pakke.

Derfor vil neste versjon av begge programmene kalles versjon 7.

Photoshop Elements 7

De helt store nyhetene mangler i Adobe Photoshop Elements 7.

Ut fra Adobes pressemelding om Photoshop Elements 7 ser vi ikke de helt store nyhetene i programmet. En av nyhetene er funksjonen Scene Cleaner, en pensel som skal gjøre det enkelt å fjerne uønskede elementer fra et bilde. Dette er en forbedret og forenklet funksjon sammenlignet med tidligere versjoner av programmet, heter det.

Ellers synes det viktigste å være tilknytningen til Adobes nye tjeneste Photoshop.com, hvor man enkelt kan lagre og dele bilder via internett. Her kan man også finne nyttig opplæringsmateriale og mange maler.

Basic-medlemskap gir fem gigabyte lagringsplass, mens Plus-medlemskap gir 20 GB lagringsplass. Opplasting av bilder direkte fra mobiltelefon er også en funksjon som kommer på Photoshop.com-tjenesten, men Photoshop.com-medlemskap er inntil videre forbeholdt Adobe-kunder i USA.

Premiere Elements 7

I videoredigeringsprogrammet Premiere Elements 7 er altså AVCHD-støtten det viktigste.

Når det gjelder funksjoner forøvrig nevner Adobe at Premiere Elements 7 kan holde kontroll over antall ansikter i et filmopptak. Med en Smart Tag-teknikk merker programvaren deretter disse elementene, noe som skal gjøre filmens innhold søkbart, i tillegg til at disse dataene kan generere en innholdsfortegnelse.

LES OGSÅ: Enklere video med nye Premiere Elements

Brukere kan vise sine filmer i høykvalitets dvd eller Blu-ray på alle typer skjermer, uavhengig av om det er en hd-flatskjerm eller en mobiltelefonskjerm, heter det i pressemeldingen.

Programmet har også fått en ny funksjon for å laste filmer direkte opp til Youtube.

Prisene

Både Adobe Photoshop Elements 7 og Adobe Premiere Elements 7 vil bli tilgjengelig i engelsk versjon i oktober. Hvert av programmene vil koste cirka 815 kroner inklusive mva. Som tidligere kan også få kjøpt begge i en samlepakke til cirka 1 240 kroner.

Les om:

Foto/video