Enkel foto-gps

Enkel foto-gps

Test: Denne lille dingsen fra Sony noterer nøyaktig hvor du fotograferer.

Folk i feriemodus tar ikke notater når de tar bilder. Som regel husker man sikkert hvor man har vært, men etter en lengre ferietur kan det jo hende man går litt surr i bildene. Særlig i våre dager, når vi fotograferer digitalt – og dermed mye mer enn før.

Nå kan man få gps-løsninger til nær sagt ethvert tenkelig formål. Med en enhet som kan peile radiosignalene fra gps-satellittene, kan man være trygg på å finne veien både til lands og til vanns. Da må det vel være mulig å få gps-hjelp til å finne ut hvor fotografiene er blitt tatt, også?

LES OGSÅ: Heftig multimedie-gps

Ja, løsninger i mange-tusen-kroners-klassen er forlengst lansert for dyre systemkameraer. Ønsker du en løsning til under tusenlappen, kan du prøve Sony GPS-CS1.

Dette er en litt primitiv gps-løsning som ikke forteller noe som helst om hvor du er når du bruker den ute i felten. Den har ganske enkelt ingen skjerm å vise slik data på. Men når du trykker på gps-knappen, peiler enheten likevel inn hvor du er. Dataene blir lagret til du kommer hjem.

Vel hjemme kobler du gps-enheten til pc-en og starter deretter Sony-programmet GPS Image Tracker – vel å merke etter at du først har lastet inn bildene fra turen på den samme pc-en.

Deretter matcher du bilder med gps-data – og vips! så får du se på et kart på pc-skjermen hvor du var da du tok hvert av bildene.

Tungvinn

Det ser ut til at programvaren bruker dato- og klokke-data i bildefilene for matching mot gps-dataene. Her er det ingen samhandling mellom kamera og gps-enhet ute i felten.

Når du stopper for å ta bilder, må du samtidig ta frem gps-enheten som du har hengende i beltet eller utenpå ryggsekken, og så aktivere gps-enheten – og slå den av igjen før du går videre. Neste gang du tar et bilde, må du gjøre det samme om igjen. Glemmer du å gjøre det vil heller ikke bildene få noen gps-data.

Likevel er det en besnærende løsning. Når du har fått matchet foto- og gps-data, kan du be om å få vist bildet over et kart, alternativt et Google-satellittbilde, som viser hvor bildet ble tatt. Absolutt en ekstra dimensjon til feriebildene.

Kartet under forteller at bildet av GPS-CS1 er tatt midt i Oslo sentrum.

Gps-enheten og programvaren fungerer strømlinjeformet når man importerer bilder fra Sony-kameraer, men du kan også registrert gps-data på bilder tatt med andre kameramerker så lenge de samsvarer med JPEG-format, Exif ver. 2.1 eller nyere.

Sony GPS-CS1 koster veiledende 990 kroner. Mer info: www.sony.no.

Les om:

Foto/video