Enklere video med nye Premiere Elements

Enklere video med nye Premiere Elements

Test: Premiere Elements har fått kritikk for å være for lik proffversjonen Premiere Pro – og for vanskelig å bruke for videoamatører. Med den nye 3.0-versjonen går Adobe en anelse for langt den andre veien.

I likhet med bildebehandlingsprogrammet Photoshop, kommer også Adobes videoredigeringsprogramvare i både proff- og amatør-versjon. Adobe Premiere Elements foreligger nå i versjon 3. Vi har prøvd programmet.

LES OGSÅ: Slik er foto, video og musikk på Vista

Tidligere versjoner av Premiere Elements har vært for likt proffprogrammet Premiere Pro og dets forløpere. Det innebærer blant annet et brukergrensesnitt i tråd med det profesjonelle redigerere i tv- og filmproduksjonsselskaper har benyttet i årevis. Vi snakker om tidslinje med mange video- og lydspor og en rekke vinduer spredt rundt på skjermen. Effektivt for dem som kan det; forvirrende og skremmende for ukyndige.

I mellomtiden har konkurrentene i video-forbrukermarkedet kommet med stadig mer (for-)brukervennlige, lettvinte og morsomme videoredigeringsprogrammer.

Blandet mottakelse

De tidligere Premiere Elements-versjonene har fått noe blandet mottakelse både hos brukere og testere. Etter å ha holdt på med redigering av levende bilder siden smalfilmens dager, er jeg blant dem som har lovprist den «seriøse» tilnærmingen som Premiere Elements har hatt. Det har ført til at jeg flere ganger fått kjeft av venner og bekjente som synes jeg har anbefalt dem et altfor vanskelig program.

Adobe har nok hørt den samme kritikken, for i versjon 3.0 er brukergrensesnittet forandret slik at det ligner mer på det man ser hos konkurrenter som Pinnacle og Ulead. Første gang jeg så det, ble jeg litt skuffet.

LES OGSÅ: Gratisverktøy fra Avid

Men når jeg nå endelig har fått tid til å grave meg litt mer ned i Premiere Elements 3.0, er jeg mer åpen for å slutte meg til Adobes tankegang. Ikke minst fordi man både kan jobbe på den «moderne», brukervennlige måten, hvor man stort sett bruker musa og drar elementer på plass, og på den gamle måten, hvor man kan bruke tastatursnarveier til de fleste operasjonene – rask og effektiv videoredigering.

Den store forskjellen avgjøres av om man velger å jobbe i tidslinjemodus – Timeline – eller i det Adobe kaller Sceneline-modus. Slike valg kan man gjøre i andre videoredigeringsprogrammer i forbrukerklassen også, men som regel uten bibehold i så stor grad av profesjonell arbeidsmetodikk som i Premiere Elements 3.0.

Stilige maler

Selv om Premiere Elements er blitt mer forbrukerorientert, holder fortsatt malene som følger med en ganske nøktern stil, og godt er det. Selv når det «bare» er familievideo du skal presentere, fremstår du som en dyktigere videoredigerer når du bruker slike maler enn glorete «tegneserie-for-barn»-maler.

Noe som ikke var fullt så bra, var at klippene som ble hentet inn fra dvd-kameraet, automatisk la seg på tidslinjen etter hvert som de ble detektert. Noen synes kanskje det er ok, men jeg synes det er en uting. No av poenget med videoredigering er jo nettopp å kutte i klippene og bytte om på rekkefølgen før man legger dem på tidslinjen.

Nyhetene

Bortsett fra brukergrensesnitt-endringene er det ikke så mye nytt i Premiere Elements 3.0. Adobe fremholder at det skal være raskere og lettere å komme i gang, ikke bare på grunn av enklere brukergrensesnitt, men også fordi programmet kan hente inn materiale fra nær sagt alle slags medier: dv- og dvd-kameraer, webkameraer, dvd-plater uten kopibeskyttelse, vanlige digitalkameraer, mobiltelefoner, Windows Media Center og så videre.

Programmet har full HDV-støtte, som vi ikke har fått testet. Det er enklere å lage bilde-i-bilde-effekter og effektfull teksting direkte i Monitor-vinduet. Det er også lettere å trekke ut stillbilder av levende video.

LES OGSÅ: HDMI-kort til pc-en

Med 3.0-versjonen har Premiere Elements endelig fått kommentatorfunksjon, og lydbehandlingen har blitt forbedret. Dessuten har det kommet nye eksportmuligheter, blant annet til iPod, Sony PSP og mobiltelefoner.

Adobe Premiere Elements 3.0 og Adobe Photoshop Elements 5.0 kan også fås i en fellepakke til rabattert pris. De to programmene er nå mye tettere integrert enn før. Blant annet kan man bruke Premiere Elements til å legge på kommentarer på en lysbildevisning laget i Photoshop Elements, eller bruke Premiere Elements til å lage lysbildeshow med større kontroll over lengden på visningen av bildene og over overgangseffektene.

Det er flere måter å overføre filer på: Premiere Elements kan hente filer direkte fra Organizer i Photoshop Elements; man kan dra filer direkte mellom de to programmene; man kan i mange sammenhenger bruke vanlig kopiér og lim inn; eller man kan bruke en kommando som heter Send to Premiere Elements fra Photoshop Elements.

De to programmene forholder seg imidlertid ikke likt til alle typer filer. Premiere Elements takler for eksempel ikke Adobe PDF-filer eller TIFF-filer med LZW-komprimering, mens Organizer-modulen i Photoshop Elements ikke håndterer Adobe Illustrator-filer.

Brukerhåndboka er på over 250 sider. I tillegg er det mange opplæringstilbud på Internett, i form av video, podcaster og så videre.

Konklusjon

Med Premiere Elements 3.0 har Adobe lykkes godt med å lage en balansegangen mellom to ytterpunkter: Ønsket om effektiv, tilnærmet profesjonell, tastaturbasert redigering på den ene siden, og ønsket om mest mulig enkel og brukervennlig videoredigering på den andre. Programmet er nå blitt bedre enn før – for flere typer brukere.

Adobe Premiere Elements 3.0

Pris: 887,50 kroner inkl. mva
Internett: www.adobe.no

Brukervennlighet: 9/10
Funksjonalitet: 8/10
Valuta for pengene: 9/10

LES OGSÅ: Gjenoppliver Adobe Premiere for Mac

Les om:

Foto/video