Entusiast-kamera og proff-backup

Entusiast-kamera og proff-backup

NYHET: EOS 50D skal være Canons fremste entusiast-speilrefleks, men også backup-kamera for proffene.

Dette ble klart da Canon Norge presenterte selskapets nyeste speilrefleksmodell, Canon EOS 50D.

Overraskende nok kommer ikke modellen til å erstatte EOS 40D, som ble lansert for ett år siden, og som frem til nå har vært det mest utpregede entusiastkameraet fra Canon.

Selv om spesifikasjonene ikke er dramatisk forskjellige mellom de to modellene, er det rimelig å tro at Canon EOS 50D kommer til å bli en konkurrent til Nikon D300, mens 40D i større grad vil bli få rollen som konkurrent til den nye Nikon D90. Trolig vil dette gjenspeiles i de reelle prispunktene for de aktuelle modellene.

LES OGSÅ: Canon EOS 450D - bedre enn 40D?

Samtidig med 50D-laseringen kunngjorde Canon også et nytt objektiv som fås kjøpt både separat og som et av «kit»-objektivene til EOS 50D: EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS.

18-200 mm zoom representerer et stort brennviddeomfang som gjør at man greier seg med ett objektiv til mange fotoformål. Nikon har hatt et zoomobjektiv med tilsvarende brennvidde på markedet en stund.

Fluorbelegg

Blant nyhetene i Canon EOS 50D er et nytt støvrensesystem med fluorbelegg på innsiden av kamerahuset for å hindre støvkorn i å feste seg.

Oppløsningen er økt fra 10,1 effektive megapiksler i 40D til 15,1 megapiksler i 50D. For ordens skyld snakker vi fortsatt om en CMOS-brikke i APS-C-format, altså ingen fullformat-erstatter til Canon EOS 5D. Dét er nok en modell som markedet fortsatt må vente på en stund.

50D har fått en ny 3-tommers lcd-skjerm med oppløsning på 920 000 piksler og innsynsvinkel på 160 grader. 40D har også 3-tommers skjerm, men med mye lavere oppløsning, cirka 230 000 piksler.

Canon EOS 50D har fått lcd-skjerm på 920 000 piksler.

Når det gjelder hastighet ser EOS 50D ved første øyekast ut til å være en aning langsommere enn 40D. Hastigheten på serieopptak er oppgitt til opptil 6,3 bilder i sekundet, mot 6,5 bilder i sekundet med 40D.

Raskere minnekort

Men nykommeren 50D støtter den nye Compactflash-standarden UDMA 6, som gir økt skrivehastighet til minnekortet. I tillegg er 50D det første kameraet som er utstyrt med neste generasjon av Canons signalprosessor, Digic IV. Denne har kapasitet til å bearbeide mye større datamengder over en gitt tid enn Digic III-prosessoren gjorde.

Ved bruk av UDMA-kort har 50D buffer for serier på opptil 90 jpeg-bilder.

LES OGSÅ: Canon trapper opp

EOS 50D har en standard lysømfintlighet på ISO 100-3200. I tillegg kan man bruke ukalibrerte ISO-innstillinger på ISO 6400 og ISO 12800.

Anti-vignettering

Et generelt optisk problem i kameraverdenen er lysavfall og uskarphet i hjørnene på bildene, ikke minst på bilder tatt med vidvinkelobjektiv eller zoomobjektiv i vidvinkelmodus. I senere år er det kommet programvareløsninger for å korrigere slike feil. For eksempel har Adobe Photoshop en filterfunksjon kalt Objektivkorrigering (Lens Correction i engelsk-språklige Photoshop). Banen er Filter > Forvrengning > Objektivkorrigering, og her har man mulighet til å gjøre hjørnene mørkere og lysere samt justere spredningen av vignettkorrigeringen.

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS.

Med EOS 50D flytter Canon nå denne funksjonen inn i kameraet, som er utstyrt med en database med vignetteringsdata for et stort antall Canon-objektiver. Databasen oppdateres via firmware-oppdateringer.

Liveview-funksjon, det vil si levende søkerbilde på lcd-skjermen, er ikke noe nytt hos Canon, men på 50D aktiveres funksjonen raskere enn før, med en egen knapp. Takket være autofokus med ansiktsgjenkjenning får man nå raskere fokusering i Liveview-modus, lover Canon.

For sport og natur

Sportsfotografering og naturbilder er to foto-områder Canon nevner spesielt blant de formålene kameraet er konstruert for. Bruk av raske minnekort i kombinasjon med Canons vidvinkel-autofokussystem, som låser seg til motivet med ni individuelle kryss-sensorer, skal gjøre det lettere enn noen gang å fange vanskelige motiver i bevegelse, hevder Canon.

Produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge presenterer EOS 50D.

Digic IV-prosessoren og CMOS-sensoren bidrar til 14-bits bildeprosessering som skal sikre jevne graderinger og naturtro farger, ifølge Canon.

Kameraet har seks forhåndsdefinerte bildestiler, inkludert portrett og landskap, i tillegg til at brukeren selv kan definere opptil tre bildestiler.

Kameraets lukkertider går fra 30 sekunder til 1/8000 sekund. Blitssynkronisering fås med opptil 1/250 sekund.

Søkeren har 95 prosent dekning, forstørrelsesgrad på cirka 0,94x og øyepunkt på 22 mm fra midten av øyestykket. Mattskiven er utskiftbar.

Vekten på kamerahuset er oppgitt til cirka 730 gram.

Som vanlig legger Canon med rikelig med programvare, inkludert Digital Photo Professional, som byr på gode RAW-konverteringsrutiner.

Tilbehørslisten omfatter blant annet batterigrep, flere fjernkontroller og en rekke blitser.

Prisene

Canons anbefalte utsalgspris på Canon EOS 50D er 12 599 kroner inklusive mva. for kamerahuset. Tidspunkt for salgsstart er ikke helt klart i øyeblikket, men Canon Norge håper å få kameraet ut i butikkene i månedsskiftet september/oktober.

Det nye 18-200 mm-objektivet har en veiledende pris på 5 899 kroner, men blir noe rimeligere i «kit»-kombinasjon med EOS 50D.

Andre «kit»-løsninger vil også bli tilgjengelig, opplyser Canon Norge.

Les om:

Foto/video