Entusiastene strømmet til

Entusiastene strømmet til

Den store fotomessen på Lillestrøm ble en suksess. Over én kilometer med bildeutstilling inspirerte.

Fotoentusiastene strømmet til den store fotomessen på Norges Varemesse på Lillestrøm denne helgen.

Et par tusen besøkende kom til åpningsdagen på fredag. Arrangørene håpet på dobbelt så mange besøkende på hver av de to siste messedagene, lørdag og søndag.

Messen ble arrangert parallelt med en reiselivsmesse i lokalene til Norges Varemesse, og på forhånd var det håp om 35.000 besøkende totalt på de to messene. Det endelig tallet foreligger ikke i skrivende stund.

- Kommet for å bli

Allerede nå fastslår arrangørene at den nye fotomessen er kommet for å bli.

– Det blir messe neste år også, sa en av de hovedansvarlige for arrangementet, Jonas Lemberg, til PC World på fredag. Lemberg er prosjektansvarlig hos det svenske firmaet Fotoarrangement i Europa AB, som står bak messen.

På nesten 40 stands på messen var 80-90 forskjellige merkenavn i fotobransjen representert. Det betyr i praksis at man kunne få se, få demonstrert og i mange tilfeller få prøvd nesten alt som finnes av fotoutstyr og tilbehør på det norske markedet.

1 km fotoutstilling

Men selv om de fleste sikkert gikk på messen for å se på interessant fotoutstyr og sjekke ut gode messetilbud, var det den gigantiske fotoutstillingen som var fotomessens beste innslag. Det er PC World Norges klare dom etter å tilbrakt flere timer på messen.

Langs den ene langveggen i messehallen var et satt opp frittstående vegger med et stort antall bilder, mange i stort format. Fotoutstillingen utgjorde hele 1,2 kilometer med utstillingsvegg, ifølge arrangøren.

Allerede fra tidlig på morgenen fredag observerte vi at mange besøkende tok seg god tid mens de ruslet langs fotoutstillingen, som utvilsomt er nyttig inspirasjon for alle som ønsker å drive med fotografering.

At det var mange som søkte inspirasjon og ideer til fotografering, kom også klart til syne gjennom den store tilstrømningen til foredragene og seminarene på messen. Portrettkunstneren Morten Krogvold trakk mange hundre til sitt foredrag like etter messeåpningen fredag, og han gjorde det klart for de fremmøtte at mange av dem hadde minst like gode sjanser som han til å bli anerkjent fotograf.

- Fotografering handler 1 prosent om inspirasjon og 99 prosent om transpirasjon, sa Morten Krogvold. – Jeg tror ikke på talentet, men på hardt arbeid, fortsatte han og gjorde det klart at alle som er villig til å stå på, kan lykkes med fotografering.

Bransjetreff

Fotomessen var naturligvis også et gigantisk bransjetreff. Nesten alle de kjente merkeleverandøren var til stede, og de som ikke var det, var representert hos de store kjedene som har stand på messen, som for eksempel Expert, FotoVideo og Japan Photo.

Messens største utstiller er Canon, som hadde utkommandert over 25 ansatte til å jobbe på messen hele helgen. Erkerival Nikon hadde okkupert nabostanden og stilte med forsterkninger fra Nikon i Sverige for å kunne svare på spørsmålene fra alle de besøkende som strømmet til.

- Det er entusiastkameraene våre, som Nikon D300s og D700, som drar mest oppmerksomhet, sa Nikons norgessjef Bjørn Mangset til PC World.

Selv om den digitale speilrefleksrevolusjonen ble utsatt for en smule verbal utskjelling av fotokunsteren Morten Krogvold, utgjorde den åpenbart en vesentlig del av grunnlaget for publikumstilstrømningen til fotomessen. Det merket ikke bare kameraprodusentene, men også de som spesialiserer seg på tilbehør til den voksende skaren av ambisiøse fotoentusiaster.

For eksempel kunne Ronny Ulvedalen hos Scandinavian Photo fortelle om sterkt voksende etterspørsel etter profesjonell studiobelysning blant fotoentusiastene.

Årsaken er naturligvis at prisene på slik utstyr har sunket drastisk i senere tid. Bruken av profesjonell portrettfotobelysning blir demonstrert med fotomodeller på messen.

Nytt fotoblad

Fotomessen var også åstedet for lanseringen av et nytt norsk fotoblad: Natur & Foto.

– Et land uten et naturfotoblad er et fattig land, sa redaksjonell medarbeider Kai jensen i Natur & Foto til PC World om motivasjonen for å starte det nye bladet. Natur & Foto vil foreløpig komme fire ganger i året i et opplag på 7000 eksemplarer, med distribusjon både i Norge, Sverige og Danmark.

Speilreflekskamera-teknologien var utvilsomt noe av det som trekker folk til fotomessen i stort antall, men det var også spennende kompaktkamera-teknologi å finne der. Ikke minst på Casios stand, der vi traff nordisk salgs- og markedssjef Olve Byre med Casios første vanntette, støv- og støtsikre kompaktkameramodell Exilim EX-G1. Kameraet koster 2790 kroner og er kommet i salg nå i januar.

- Undersøkelser viser at det stort sett er vanlige folk som ønsker seg slike kameraer. Ikke minst aktive familiefolk som er glad i å være ute i naturen, som sykler, padler i kano og i det hele tatt driver et aktivt utendørsliv, sa Byre.

Han kunne for øvrig glede seg over at Casio i den siste salgsstatistikken, fra 3. kvartal i fjor, var kommet helt opp i markedslederposisjon på kompaktkamerasalget i Norge.

På messen viste Casio også sine oppsiktsvekkende høyhastighetskameraer, for eksempel EX-FH100, som kan ta 40 stillbilder i sekundet og ta opp video med opptil 1000 bilder i sekundet. Et populært kamera ikke minst i idrettskretser, hvor det brukes til stil- og teknikkanalyse i mange idretter.

Fotomessen ble avsluttet søndag kveld.

Les om:

Foto/video