Etterlengtet Camera Raw-oppdatering

Etterlengtet Camera Raw-oppdatering

Nye Olympus E-PL1, Sony A450 og Canon EOS 550D er blant kameraene som endelig har fått Camera RAW-støtte.

Adobe har nå lagt ut den ferdige versjonen av Camera Raw versjon 6.1 til nedlasting. Innstikksmodulen inneholder etterlengtet støtte for RAW-filer fra kameraer som allerede har vært i salg en stund, blant annet populære kameraer fra Canon, Olympus og Sony.

Blant kameraene som nå har fått Camera Raw-støtte, er Olympus E-600 og E-PL1, samt Panasonic G10 og G2, Sony A450, Kodak Z981 og Canon EOS 550D.

LES OGSÅ:

TEST: Aperture 3 - Aperture er blitt voksen

Det digitale mellomformat-kameraet Mamiya DM40 samt de digitale bakstykkene Leaf Aptus-II 8 og 10R har også fått Camera Raw-støtte.

Bare CS5 og Elements 8

6.1-oppdateringen av Camera Raw fungerer imidlertid bare med den nyeste versjonen av Adobe Photoshop, det vil si CS5-utgaven. I tillegg fungerer oppdateringen med Photoshop Elements 8.0 og Premiere Elements 8.0.

Da PCWorld.no/Macworld.no prøvekjørte den nye versjonen, erfarte vi at den automatiske oppdateringsløsningen til Adobe ikke fungerte med Adobe Camera Raw 6.1 og Adobe Photoshop Elements 8, hverken på Mac OS X- eller Windows 7-plattformen. På Adobes nedlastingssider finner du spesielle versjoner av Camera Raw 6.1 for Photoshop Elements og Premiere Elements, med manuell plassering av innstikksmodulen i riktig mappe. Følger du instruksjonene, vil det gå greit å få modulen til å fungere.

Med Adobe Photoshop CS5 er det bare å bruke den automatiske oppdateringsfunksjonen fra Hjelp-menyen.

LES OGSÅ:

Ny Lightroom-beta ute

Etter installasjonen hadde vi ingen problemer med å få åpnet RAW-filer fra Olympus E-PL1 og Canon EOS 550D.

Objektiv-korrigering

Den nye Camera Raw-modulen inneholder en ny funksjon for objektiv-korrigering. Brukeren kan velge en profil for det spesifikke objektivet som er benyttet, og dermed vil programmet korrigere for uønskede forvrengninger, kromatisk fargeavvik og vignettering.

Man kan også selv foreta manuelle korrigeringer.

Et antall ferdige profiler følger med oppdateringen, og flere vil bli tilgjengelig etter hvert via Adobe Lens Profile Creator, en funksjon som er tilgjengelig via Adobe Labs.

I Camera Raw 6.1 har Adobe fikset en feil i 6.0-versjonen som kunne føre til at Photoshop CS5 plutselig krasjet når man aktiverte Camera Raw-modulen.

LES OGSÅ:

Lær alt om digital fotografering

Adobe har også lansert DNG Converter 6.1, som brukes til å konvertere bildefiler til Adobes RAW-format, DNG. Dessuten er det kommet en del feilrettinger til Adobe Bridge CS5.

Hvis oppdateringen ikke fungerer med Adobes automatiske oppdateringsløsning, kan den lastes ned manuelt for Windows her og for Mac her . Merk at du må se etter egne nedlastinger for Photoshop Elements 8.

Les om:

Foto/video