EU skrur ned iPod-lyden

EU skrur ned iPod-lyden

Vil sette ned lydnivået for å bekjempe hørselsskader forårsaket av mp3-spilleren.

Ifølge Forskning.no spiller mellom fem og ti prosent av de ivrigste musikkentusiastene seg til hørselsskade med mp3-spilleren sin. I EU-landene tilsvarer dette mellom 2,5 og 10 millioner mennesker.

Forskere i EUs uavhengige vitenskapelige komité har tidligere advart mot at at høyt volum på musikkspilleren i lange perioder kan skade hørselen permanent. EU har derfor ønsket å begrense lydnivået på musikkspillerne.

I dag ligger maksimum-nivået på 100 desibel. Men i neste uke vil EUs kommisjonær for forbrukerspørsmål, Meglena Kuneva, presentere et nytt EU-mandat for alle selskaper som produserer musikkspillere. Mandatet vil pålegge alle fremtidige musikkspillere til å ha en innebygget standardnivå på 80 desibel, skriver The Daily Mail.

- Jeg er svært bekymret over at så mange ungdommer regelmesig bruker musikkspillere og mobiltelefoner på høyt volum, uten at de kjenner risikoen for å pådra seg varige hørselsskader. De nye vitenskapelige funnene tyder på risikoen er reell, og vi må derfor handle raskt, sa Meglena Kuneva i et presseskriv i fjor.

Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har følgende råd for å forebygge hørselsskader ved bruk av mp3-spillere:

- Ikke spill på maksimal lydstyrke. Ta pauser fra musikken. Bruk høretelefoner som gir god lydopplevelse, de små øreproppene fører ofte til at man skrur opp lyden for å stenge bakgrunnsstøy ute, anbefaler informasjonsrådgiver i HLF, Trym Helbostad.

Les om:

Foto/video