Facebook kjøper Instagram

Facebook kjøper Instagram

Legger nærmere 6 milliarder kroner på bordet for den populære fotodelingstjenesten.

Instagram har vært en av de mest populære fotodelingstjenestene på nettet de siste par årene.

Noe eksepsjonelt, da den frem til ganske nylig også vært ekslusiv for iPhone-brukere. Det er bare en uke siden ble en Android-versjon sluppet.

30 millioner brukere

Appen lar brukere legge på vintage-effekter på smartmobil-bildene, men fungerer også som et sosialt nettverk hvor brukerne kan dele bilder seg i mellom, helt separat fra både Facebook og Twitter.

Instagram ble lansert på App Store i oktober 2010, og på et år hadde fotodelingstjenesten vokst til 7 millioner brukere og 1,29 millioner delte bilder om dagen, ifølge Macworld USA. Før Android-debuten for en uke siden kunne tjenesten skilte med over 30 millioner brukere. Den populariteten har ikke gått ubemerket hen.

Mandag meldte Facebook at de nå kjøper fotodelingstjenesten for den nette sum av én milliard dollar, omlag 5,8 milliarder kroner.

Vil forbli uavhengig

Er du redd for at dette er slutten på Instagram, har du foreløpig ingen grunn til bekymring. Facebook-sjef Mark Zuckerberg sier at tjenesten vil forbli "stort sett uavhengig". Brukere av Instagram vil ha separate lister med følere og venner på de to tjenesten, og de vil fremdeles kunne dele bilder til andre sosiale nettverk, skriver amerikanske Macworld.

Ifølge Mark Zuckerberg vil Facebooks ingeniører bidra til å styrke Instagram, samtidig som de også kommer til å dra nytte av tjenestens funksjoner i sine egne produkter. Nøyaktig hva det innebærer gjenstår selvsagt å se.

- Vi skal være oppmerksomme på å bygge på Instagrams styrker og funksjoner i stedet for å bare prøve å integrere alt i Facebook, skriver Zuckerberg på sin Facebook-side, ifølge amerikanske Macworld. - Derfor satser vi på å bygge og utvide Instagram uavhengig.

Instragram-sjef Kevin Systrom sier omtrent det samme i et eget blogginnlegg: - Det er viktig å være klar på at Instagram ikke kommer til å forsvinne, skriver Systrom. - Instagram-appen vil fortsette å være den samme du kjenner og elsker.

Et helt økosystem

Instagram har kun vært begrenset til å ta, redigere og dele bilder direkte fra smartmobilen. Tjenesten har også skapt et økosystem med relaterte tjenester rundt seg, både visningsprogrammer på datamaskinen og tjenester for å lage blant annet bildebøker og kjøleskapsmagneter av bildene man tar.

Ifølge Macworld USA kan oppkjøpet fra Facebook bidra til en ytterligere vekst av Instagram utover de brukerne som ikke har smarttelefon.

Selv om Facebook lover at Instagram skal få leve videre, frykter flere at fotodelingstjenesten kommer til å bli ødelagt i det lange løp. Hvor tett de to tjenestene kommer til å bli integrert er blant spørsmålene som nå stilles. Vil alle Instagram-bilder automatisk bli lastet opp til Facebook? Vil Instagram kreve Facebook-innlogging?

Hva synes du om at Facebook kjøper Instagram? Kommer du til å fortsette å bruke fotodelingstjenesten?

Foto/video