Final Cut Pro X oppdateres - igjen

Final Cut Pro X oppdateres - igjen

Flerkameraredigering vender tilbake.

Apple slapp i går Final Cut Pro X 10.0.3, en oppdatering selskapet beskriver som en «omfattende oppdatering» av sin profesjonelle videoredigeringsapp for Mac.

Oppdateringen er altså den tredje siden programmet ble sluppet for sju måneder siden, en lanseringen som ikke gikk helt smertefritt for seg. Final Cut Pro X var såpass annerledes fra forgjengeren versjon 7, noe som ikke ble godt mottatt av en del av brukerne, først og fremst de proffe videoredigererne.

Noen kalte programmet for «iMovie Pro» - med antydning om at den ikke lenger var et avansert videoredigeringsprogram, men et avansert forbrukervideoredigeringsprogram.

Les mer:

Final Cut Pro X – elsket og hatet

Apple har imidlertid tatt mye av kritikken til seg, og de har selv innrømt at de ikke ønsker å miste proffkundene sine. Også i denne oppdateringsrunden byr de på etterspurt funksjonalitet.

Ifølge Apple har flere nye funksjoner blitt lagt til, deriblant flerkameraredigering som automatisk synker opptil 64 vinkler med video og stillbilder, avansert fargenøkling (Chroma Keying) for håndtering av komplekse justeringer direkte i programmet, og forbedret XML for enklere utveksling med programmer fra tredjeparter og programtillegg.

Flerkamera

Final Cut Pro X vil nå automatisk synke klipp fra et opptak ved hjelp av lydbølgeformer, dato og klokkeslett eller tidskodedata for å opprette et flerkameraklipp (Multicam Clip) med opptil 64 vinkler av video, som kan inkludere ulike formater, bildestørrelser og bildefrekvenser, ifølge Apple.

Manglende flerkamerafunksjonalitet var en av de store ankepunktene mot den nye Final Cut-versjonen da den kom i juni i fjor, og i september lovte Apple at de var på saken.

Fargenøklingsfunksjonen har fått avanserte kontroller som fargesamling, kantjustering og lysbryting. Utvidede XML-funksjoner vil by på forbedret støtte for tredjepartsprogrammer og tilleggprogrammer som støtter Final Cut Pro X-økosystemet. I den anledning har for eksempel Intelligent Assistance lansert 7toX for Final Cut Pro, et program som lar brukere importere Final Cut Pro 7-prosjekter til Final Cut Pro X, til 70 kroner på Mac App Store.

Oppdaterte FCPX er også kompatibelt med Thunderbolt I/O-enheter samt tredjeparts PCIe-kort fra blant annet Blackmagic Design og AJA.

Sjelden betafunksjon

I tillegg finnes det en kringkastingsfunksjon, som for tiden er i beta, som lar deg koble til visningsenheter for bølgeformer, vektorskoper og kalibrerte høykvalitetsskjermer for å sikre at prosjektet ditt oppfyller kravene for kringkasting.

Det er sjelden at Apple lanserer betaversjoner av sine programmer eller - som i dette tilfellet - av komponenter inne i et program. I en samtale med amerikanske Macworld forklarer sjefen for Apples markedsføring av programvare, Richard Townhill, at situasjonen for Final Cuts vedkommende er at det akkurat på dette området er få tredjepartsutviklere på banen ennå.

- Kringkastingsfunksjonen er i noen grad avhengig av tredjepartsløsninger, og den vil bli bedre når vi får flere drivere fra tredjeparter, sier Townhill.

Final Cut Pro X 10.0.3 er tilgjengelig nå fra Mac App Store som en gratis oppdatering til eksisterende brukere. Hvis ikke, koster det 2100 kroner. En 30-dagers prøveversjon er tilgjengelig her.

Les om:

Foto/video