- Formatkrigen på e-bøker er i gang

- Formatkrigen på e-bøker er i gang

Høgskolelektor Hans Petter Høie har testet Kindle 2.

Hans Petter Høie er høgskolelektor ved Høgskolen i Telemark, avdeling for allmennvitenskapelige fag.

Kindle er både maskinvare og programvare som inngår i et forretningskonsept som tilhører Amazon.com. Kindle 2 har en liten Intel prosessor og Linux OS-kjerne. Den er en datamaskin spesialbygget for å kjøpe e-bøker fra Amazon og formidle digitalt innhold til Amazons kunder.

Med andre ord en elektronisk handlevogn. Den internasjonale versonen ble sluppet i oktober 2009.

Jeg har nettopp mottatt min første Kindle 2. Innkjøpet kom på tett opptil 400 amerikanske dollar, inklusive et egnet futteral og importavgifter. Fra bestilling til mottak tok det 10 dager, og med god logistisk oppfølging – bedre enn på amazon.co.uk.

Hvorfor Kindle?

Det første som fanget interessen var «connectivity». Amazon ordner aksess til nettet via GSM-nettet. Bare jeg betaler for produkter i bokhandelen, vil Amazon plukke opp regningen for tellerskrittene. Nyheten her er at Kindle 2 kan bruke nettet i 100 ulike land, mens de tidligere versjonene bare kan brukes i USA.

Det andre var selvsagt pris. Dersom jeg sparer for eksempel 300 norske kroner per bok, ville min Kindle være nedbetalt etter kjøp av 7-10 bøker. Kindle 2 er for tiden aggresivt priset. Jeg fikk overraskende en 20 dollar rabatt mens jeg ventet.

E-ink er en forgrunnsbelyst skjerm som representerer digital tekst. En trenger altså en lampe mens en leser på en Kindle. E-ink arbeider i gråtoner og gir en bedre leseopplevelse enn å lese på en LCD-skjerm.

Jeg hadde en rekke spørsmål:

Var dette en dings for spesielt interesserte? Kan den virkelig erstatte en bok? Hvordan er brukeropplevelsen? Vil jeg savne å kunne lese .pdf-dokumentene mine? Kunne jeg skrive på pc-en og sitere fra det jeg leste uten for mye om og men?

First movers

Sony som var tidlig ute med en e-reader i 2005. Nå finnes det et titall slike på markedet. Amazons bidrag i konkurransen er å tilby en betydlig del av sine titler digitalt. Den nye forretningsmodellen innebærer at Amazon ønsker å utnytte den dominerende stillingen bokhandelen har på salg av bøker over nett, og som den har bygget opp siden starten i 1994.

Les mer på neste side!

Foto/video