Første hd-kanal i kveld

Første hd-kanal i kveld

Har du utstyret, kan du i dag se norsk tv i knallkvalitet for første gang.

I kveld starter TVNorge sin egen hd-kanal, som gjør at tv-tittere får favorittseriene sine med krystallklare bilder. Selv om brorparten av tv-kanalens programmer fremdeles er i standard kvalitet (sd), blant annet nyhetene og sporten, vil sendingene fra 17.30 og utover være i High Definition (hd).

De amerikanske seriene CSI, Rome og Big Bang Theory presenteres i hd. Pressesjef Ingerid Medhus i TVNorge gleder seg likevel mest til naturprogrammet til Nigel Marven.

- Det er en naturserie fra Antarktis, det er helt utrolig og overveldende bilder, sier hun.

Smal gruppe

For å kunne nyte den høye oppløsningen, kreves et Canal Digital-abonnement og selvsagt en hdtv. Men det er ikke nødvendigvis en stor del av den norske befolkningen.

- Godt over 100.000 har dekoder med hd-mulighet, sier informasjonsansvarlig Geir Holen i Canal Digital.

Det er nemlig slik at ikke alle dekoderboksene støtter hd.

Holen vet ikke hvor mange av de som har hd-boks som faktisk har hdtv.

LES OGSÅ: Ingen hdtv i norske hjem

Medhus i TVNorge kan heller ikke si noe om hvor mange de forventer vil se programmene på kvelden, selv om tv-selskapene alltid har seertall-forventninger.

Alt i hd

Det ble bestemt å opprette en egen hd-kanal i sommer, og i fremtiden vil TVNorge kjøpe inn alle tilgjengelige programmer i hd-kvalitet. Egenproduksjoner, det vil si programmer som tv-selskapene selv lager, skal også lages i hd.

- Ja. Forrige sesong av Ungkaren ble produsert i hd, og våre egenproduksjoner vil i fremtiden bli gjort i hd, sier Ingerid Medhus.

LES OGSÅ: Get lanserer hdtv

Ifølge Medhus er det også mye dyrere å produsere i hd, men kanalen vil likevel satse.

First mover

TVNorge er først ut i Norge med en egen hd-kanal. Mye tyder på at det vil ta tid før mastadontene NRK og TV 2 kommer på banen.

- NRK har sagt tidligst 2010. Vi syns det er merkelig å legge lista på den plattformen med dårligst kvalitet. TV 2 skal etter det jeg forstår nå inn i et prosjekt om hvordan de vil ta hd videre, sier Holen i Canal Digital.

LES OGSÅ: Ingen vil ha digital-tv

Les om:

Foto/video