Første Ipod-virus oppdaget

Første Ipod-virus oppdaget

Det russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs har oppdaget et virus som kan smitte musikkspillere. Navnet er Oslo-virus.

Det handler om Virus.Linux.Podloso.a, som er et prøvevirus (proof-of-concept).

Viruset, som har fått navnet Oslo-virus, er i utgangspunkt ikke ment til å gjøre skade, men for å teste muligheten for å infisere musikkspillere. Viruset forutsetter imidlertid at Linux er installert på musikkspilleren, noe som ikke mange har gjort.

Ifølge Kaspersky antyder dette at det er en utvikling som vil føre virusproblemene fra pc-er videre til musikkspillere. Men musikkspillere vil generelt ikke være like sårbare som en datamaskin.

LES OGSÅ: Windows på en iPod

- Ipod-verden skiller seg fra pc- og smartphone-miljøer. Brukere installerer ikke ofte ny programvare og laster ikke ned ulike typer dokumenter. Dermed er sjansen til infisering lavere, sier Eugene Kaspersky, toppsjef i selskapet, i en melding.

I tillegg mener han at det ikke er mye å hente fra en musikkspiller.

- Stor sett ligger det bare multimediadokumenter på en Ipod.

Også sikkerhetsselskapene F-Secure og Symantec skriver om det nye viruset.

Oslo-virus

Navnet Oslo dukker opp som en ingrediens i det Kaspersky Labs omtaler som verdens første iPod-virus, skriver E24.

Når maskinen er infisert, sprer viruset seg til alle musikk- og videofiler på maskinen. Når brukeren forsøker å spille av filen, gir ikke det det ønskede resultatet. I steden blinker følgende tekst i displayet:

"You are infected with Oslo, the first iPodLinux Virus."

Les mer om saken på The Unofficial Apple Weblog.

Foto/video