Foto-gps i lommeformat

Foto-gps i lommeformat

PhotoTrackr er en gps i lommestørrelse som logger stedsdata for bildene dine.

iPhone-brukere har lenge kunnet glede seg over muligheten til å få stedsdata fra gps-en i telefonen til å bli tagget som en del av fotografienes metadata. Dette betyr at man for eksempel kan se på Google Earth eller i iPhoto '09 hvor bildene er tatt. Eller Flickr og Picasa på nett.

En rekke nyere fotoapparater har etterhvert fått innebygget gps, men mange sitter på eksisterende utstyr som mangler denne funksjonaliteten.

Nå har man alltids muligheten til manuelt å kode inn geo-koordinater for hånd i etterkant, men dette kan fort bli en tidkrevende prosess. Langt enklere er det derimot å ty til en automatisk gps-fotologger.

En rekke slike enheter finne på markedet, noen er systemspesifikke og tilpasset helt konkrete kameramerker og -modeller. Andre er mer eller mindre bærbare løsninger som logger gps-dataene til minne, som senere kan overføres til en datamaskin.

Gisteqs PhotoTrackr er en slik serie med trackere som har blitt veldig små med tiden. Det hyggelige for oss Mac-brukere er at den siste modellen i serien, PhotoTrackr mini DPL900, har fått programvare for Mac. I tillegg er det innarbeidet støtte for RAW-formatet. I prinsippet er den dermed forberedt for alle typer kameraer.

Trackeren startes samtidig som man legger ut på tur, og synkroniseres mot bildene man har tatt i ettertid via medfølgende programvare. Denne "brenner" gps-koordinatene inn i metadataene til de enkelte bildefilene. PhotoTrackr mini DPL900 støtter både NMEA- og GPX-data.

Tilkoblingen skjer over usb, og enheten har et innebygget oppladbart batteri. Driftstiden oppgis til 17 timer. Gps-sensoren er nøyaktig til cirka 3 meter, støtter 65 kanalers satelittsporing også med SBAS (WAAS, EGNOS). Og med en totalvekt på 15g inklusive batterier vil du knapt merke den på på kroppen.

PhotoTrackr mini DPL900 koster 69 dollar (cirka 390 kroner) eksklusive frakt. Forventet leveringsstart er i november, og den kan forhåndsbestilles fra Gisteq her.

Foto/video