Foto i hundre år

Foto i hundre år

Sandisk introduserer en serie lagringsprodukter som garanterer lagring i 100 år.

Frykten for at kopiene av fotografiene og andre historiske dokumenter skal forsvinne for godt med vanlig hverdagslagring, er like gammel som digitaliseringen. De siste årene har bekymringen vokst eksponentielt med introduksjon av digitale kamera i stadig flere enheter.

Bekymringen er todelt. Den ene er å lære alle it-brukere å ta sikkerhetskopi. Den andre er at det blir tatt kopier som varer lenge, minst like lenge som papirkopier og helst like lenge som lysbilder. Lysbilder lagret under ordinære forhold holder seg flere tiår. Harddisker, optiske medier og flash-minne av god kvalitet og solgt til vanlig bruk kan vare opp til 10 år. Men harddisker er sårbare for slag og fall og optiske medier kan skrapes opp.

Vakker i bruk

Sandisk introduserer en pent designet usb-harddisk med enkel dra og slipp-funksjoner. Innebygd i enheten er et ssd-lager som bruker en proprietær Sandisk-teknologi kalt Chronolock. Denne teknologien simulerer lesing og skriving av data internt i lagringsdisken. Slik sikres både styrken i magnetismen og filene sjekkes for feil. Lignende teknologier brukes også i større profesjonelle datasenterløsninger. Sandisk hevder dette gir sikker lagring av fotografier og videoer i opp til hundre år.

Sandisk har tidligere levert en hundreårsløsning, men da var det snakk om et SD-kort som det bare kan skrives til én gang. Memory Vault vil i bruk fungere som en vanlig eksterndisk.

Memory Vault kommer i to utgaver med henholdsvis 8 og 16 gigabyte kapasitet. Prisene i USA er henholdsvis 49,99 og 89,99 dollar, noe som tilsier en pris på rundt 400 og 800 kroner her til lands.

Sandisk sier ingenting om hvordan man kan sikre at grensesnittet til lageret fungerer om hundre år, eller hvordan man kan sikre seg at filformatene er lesbare. Det er antagelig også å vente litt mye.

Foto/video