Fra Norge til New Zealand

Norske T-Vips er i ferd med å bli en stor aktør på kringkastingsoverføring, men selskapet besøker minst 12 messer årlig for å komme seg ut av Norge.

Publisert Sist oppdatert

I Oslo utvikles teknologi som er tilgjengelig i tv-sendinger verden over. Siden en gjeng i Tandberg Television valgte å stå på egne bein, har det gått hardt for seg for T-Vips. Selskapet har utviklet en løsning for komprimering og overføring av videobilder. Programvaren utvikles på Bryn i Oslo, mens boksene produseres av Hadeland Produksjon i regi av T-Vips.

I mange titalls år har kringkastere forholdt seg til en enkel modell. Et tv-program lages, og sendes ut én gang i et standardformat. En rekke endringer har slått beina under denne modellen. Tv-sendinger skal være tilgjengelig på flere kanaler, som web og mobil. I tillegg setter hele HD-utviklingen større krav til kvaliteten i overføringen. Til slutt blir de tradisjonelle kringkasterne presset av andre aktører, som telekomselskaper og aktører innen kabel og satellitt.

- For forbrukerne handler det rett og slett om produktet de får inn på tv. Derfor tvinges kringkastere inn i en konkurranseposisjon som er forholdsvis ny for dem, sier Dolvik

Tv-sendinger fra for eksempel OL i Beijing kringkastes til hele verden. Tv-kanalene skal også legge på egen grafikk og stemme, det krever mye teknologi. I en slik prosess er det fort 4-6 mellomstopp - hvor kvaliteten forringes.

T-Vips bruker ulike teknologier i komprimeringen, men var en av de første i verden som brukte JPEG 2000 på videooverføring. I motsetning til MPEG-teknologi oversender JPEG2000 bilde for bilde. Det krever større båndbredde, men man beholder kvaliteten.

- MPEG-teknologi analyserer bildene, og kutter ut informasjon som ligger i flere bilder. Slike prosesser er fint fordi du kan redusere ned størrelsen, men det trenger ikke kringkastere innefor sitt eget system, forteller Janne Morstøl, som er driftsleder og økonomisk ansvarlig.

Viktig kapital

I Norge brukes teknologi fra T-Vips i det digitale bakkenettet. I Sverige ble T-Vips valgt for overføring av den svenske ishockey-ligaen. Mens det tidligere ble sendt ut en kamp på svensk tv, overføres nå seks kamper parallelt, mens en av dem sendes i HD-kvalitet. Per stadion er det lagt opp til overføring av en HD-kamp og to i standard format. I tillegg betyr dette at man også kan ta imot bilder fra andre kamper og vise dem på storskjerm.

Men Norden er for lite for selskapet. T-Vips har fra starten hatt ambisjonen om å bli stor, og har fått hjelp av investorer. Det ga T-Vips økonomisk pusterom, og samtidig godt hjelpearbeid på å bygge virksomheten.

- Norske bedrifter leverer ofte god teknologi. Det betyr også at de fra starten konkurrerer med verdenseliten. Skal du bli stor som et lite norsk selskap er det viktig med både kapital og forståelse om hvordan man bygger en virksomhet. I tillegg til det har vi outsourcet alt vi kan, slik at vi bare konsentrerer oss på salg og utvikling, forteller Dolvik.

Messer, messer, messer

For å selge sine produkter reiser de ansatte i T-Vips utrolig mye. I alt besøker de 12 store kringkastingsmesser verden rundt, blant annet i Amsterdam, Las Veags, Dubai og Singapore. Reisebudsjettet i selskapet var i 2007 rundt tre millioner kroner, men ifølge Morstøl og Dolvik er pengene verdt investeringen.

- På messer møter du potensielle kunder og partnere. Har du gjort leksen din, kan du på tre-fire dager snakke med opp til 250 kunder. Det blir mye dyrere om du skal besøke dem hver for seg, forteller Morstøl.

Teknologi fra selskapet brukes fra New Zealand og Japan til USAs vestkyst. Som et nytt resultat av T-Vips erobring av kringkastingsverdenen sendte selskapet denne uke ut en pressemelding om at selskapet har vunnet en kontrakt med britiske National Grid Wireless, som har BBC, Vodafone, T-Mobile, 3, O2, Orange, BSkyB, Channel 4, ITV og Emap på kundelisten.

T-Vips

Virksomhet: Utvikler videokomprimering og transportløsninger for kringkastningsselskaper, både maskinvare og programvare.

Etablert: Elleve stykker som skilte seg fra Tandberg Television i 2004.

Eiere: Investeringsselskapene Northzone Ventures og Selvaag Ventures Capital eier litt mer enn halvparten, og resten eies av de ansatte.

Omsetning: 13,3 millioner i 2006, 40,5 millioner i 2007.

Antall ansatte: 29.

Konkurrenter: Franske Thomson, Harris i USA, Cisco, og Ericsson (som kjøpte Tandberg Television).

Hovedkontor: I Oslo, åpnet kontor i USA i fjor. Representeres over hele verden, og besøker minst 12 store messer hvert år.

Priser: Fikk en EU-teknologipris på fjorårets Cebit, og to åretsprodukt-priser på IBC i Amsterdam i september.

Liten i utlandetNorsk eksport av programvare beløp seg til 4,3 milliarder kroner i 2007, ifølge IKT-Norge. I denne artikkelserien ser Computerworld nærmere på mindre, norske selskaper med store ambisjoner i utlandet.