Fra papir rett til pc-en

Fra papir rett til pc-en

Wacom tar teknologien et steg videre, og lar deg bruke vanlige ark som tegnebrett.

Det finnes flere produsenter som tidvis prøver seg på å lage tegnebrett. Vi har testet og prøvd en rekke tegnebrett i løpet av årene, både privat og i jobbsammenheng. Konklusjonen nær sagt hver gang er at, er det ikke Wacom, er det ikke verdt bryet. Selskapet har en egen evne til å få til det de andre ikke klarer, å lage tegnebrett som virkelig fungerer - og da selvsagt til en pris som ofte er av det relativt stive slaget.

Nå har Wacom sluppet nyheten om at de snart vil komme med et nytt produkt for dem som er glad i å tegne, og i å etterbehandle skissene sine på pc eller mac. Mens du tidligere har måttet velge mellom å tegne på papir og så skanne inn bildene, med den etterbehandling det krever, eller å bruke et tegnebrett og kun se det du tegner på skjermen, skal de to metodene nå kombineres.

Rett fra papir til pc-en

Wacom Inkling er på noen måter en videreføring av den digitale pennen, om enn en langt mer avansert sådan. Vi har tidligere testet blant annet Livescribe Pulse Smartpen, som gjør litt av det samme som Inkling, uten å virke på langt nær like avansert.

Inkling lar deg nemlig tegne på et hvilket som helst papir, mens alt du gjør lagres som vektorgrafikk som senere kan overføres til pc eller Mac. Som normalt med Wacom er det støtte for forskjellige trykknivåer, her 1 024 av dem, slik at du kan lage tykkere og tynnere streker kun ved å legge varierende trykk på pennen. Kjekt om du for eksempel skal legge skygger på en skisse.

Det nye tegneverktøyet består av flere deler. Du har selve pennen, som fungerer som en normal kulepenn - men selvsagt med litt ekstra teknologi. Du har også en liten sensorboks som plasseres øverst på arket eller tegneblokka du bruker. Denne sensoren er blant annet utstyrt med en knapp som lar deg legge til flere lag, slik at det som på arket er en vanlig, flat tegning, kan deles opp i flere lag i fila som lagres på pc-en. Alle som er kjent med Photoshop vet nok nytten av å kunne jobbe i flere lag.

Skulle du glemme å legge til et lag i det du tegner, kan du ved litt innsats gjøre dette i ettertid, via programmet Wacom Sketch Manager. Du kan også spille av det du har tegnet strek for strek.

Avansert eller enkelt

De ferdige filene kan importeres til Adobe Photoshop og Illustrator, eller til Autodesk Sketchbook Pro, da med støtte for lag. Det er også mulig å importere filene til flate filtyper, som jpg, bmp, tiff, png, svg og pdf. Det kreves Mac OS X 10.4 eller nyere om du bruker Mac, eller Windows XP med Service Pack 3, eller nyere om du sitter med en Windows-pc.

Wacom Inkling er ventet klar for salg i løpet av september. Prisen er satt til 199 dollar i USA, noe som burde tilsi en pris på rundt 1 500 kroner her til lands.

Nedenfor kan du se en Wacoms introvideo, som de slapp i forbindelse med lanseringen denne uken.

Les om:

Foto/video