Fransk lukning for nettpirater

Fransk lukning for nettpirater

Franske myndigheter vil stenge nettadgangen for personer som avsløres for ulovlig fildeling.

Drastiske tiltak vil hjelpe, tror den franske regjeringen, som ønsker å stenge pirater ute fra nettet. Tiltaket er et av mange som det franske kulturdepartementet vil iverksette for å få bukt med uautorisert kopiering og spredning av musikk og video på nettet.

Blant de andre foreslåtte tiltakene er digital vannmerking av innhold, sporing av nettatferd og å opprette et register over personer som av opphavsrettseiere blir utpekt som pirater.

Fengsel og bøter

Det må gjøres noe med piratproblemet omgående, mener kulturminister Christine Albanel, selv om Frankrike allerede har iverksatt strenge nye lovregler. En omstridt lov i fjor satt strafferammen for ulovlig fildeling til seksmåneder i fensgsel og bøter på 30 0000 euro (230 000 kroner).

- Vi kan ikke fortsette å godta at artister blir fratatt sitt levebrød, sier hun, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Regjeringen får støtte for de nye lovforslagene fra landets medieindustri, som skal innføre vannmerking og øke tilbudet av filmer for lovlig nedlasting. Albanel undertegnet fredag en avtale om disse tiltakene med franske tv-kanaler, internett-tilbydere (ISP-er) samt flere ulike foreninger som representerer filmbransjen, forfattere og musikere.

LES OGSÅ: - Mp3-rettssak truer Google

Myndighetene skal opprette et nytt byrå som skal overvåke internett-trafikk knyttet til de vannmerkede filene og håndtere klager fra rettighetsholdere.

Enhver som bruker sin internettforbindelse til å laste ned slikt innhold på ulovlig vis, vil risikere å motta en offisiell advarsel fra ISP-en. Gjentar forholdet seg, kan ISP-en si opp kontrakten og navnet blir lagt inn i et register over lovbrytere.

Møter motbør

Tiltakene har møtte krtaftig motbør fra flere foreninger. Unionen av franske forbrukere (UFC) hevder at å kutte internettforbindelsen uten rettssak strider med grunnlovsprinsippet om at tiltalte er uskyldig til det motsatte er bevist.

- Planene vil skape undertrykkelse og føre til at det blir opprettet et internettpoliti i privat regi, Frédéric Couchet, talsman for APRIL, en foreningen som promoterer bruk av åpen kildekode.

Kulturdepartementet går også inn for at at plateselskapene avslutter bruken av kopisperrer og digital rettighetsstyring (DRM) for å begrense teknisk funksjonalitet.

Men disse tiltakene er ikke konkrete nok til at de vil ha noen effekt, mener UFC.

Foto/video